Hlavní navigace

Yandex Money: NFC platby pro každého. A ještě něco navíc

13. 6. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Rusko nepatří zrovna mezi země, kde byste čekali finanční technologické novinky. Jednoduchá služba se jim však povedla a funguje i v Česku.

Češi mají Seznam, Američané Google a Rusové Yandex. Společnost Yandex patří mezi silné hráče na ruském internetu a kromě e-mailových a vyhledávacích služeb nabízí celou paletu služeb finančních. Od platby pokut za dopravní přestupky po běžné převody mezi lidmi. Hlavním nástrojem pro finanční operace je služba Yandex Money, v ruštině Yandex Dengi (Яндекс Деньги), což je stejnojmenná společnost s ručením omezeným vzniklá výhradně pro finanční služby a má statut nebankovní platební instituce.

Služba Yandex Money běží na dnes již archaickém designu v převažujícím textovém formátu. Tento minimalismus má jedu velkou výhodu: funguje i při špatném internetovém připojení a není nijak náročný na volbu prohlížeče. Yandex Money mají i aplikaci pro Android, iOS a Windows Phone. Majitelé androidních mobilů s NFC mohou už pár měsíců využívat vychytávku v podobě virtuální bezkontaktní NFC karty. A tu si právě představíme.

100% virtuální

Jak dostat platební kartu do mobilu? Je lepší zabezpečená NFC SIM, nebo virtuální karta někde v cloudu? Anebo reálná fyzická karta, jejíž fyzická podoba se převede do elektronického formátu a pomocí jedinečných tokenů se karta digitalizuje?

Původní GE Money Bank, dnes Moneta Money Bank, šla společně s O2 cestou NFC SIM, ale projekt už zařízla. Z NFC SIM vycouvala i ČSOB, která si na to přizvala T-Mobile. Do této vody se naopak vrhla Fio banka a začala NFC karty vydávat. Jde o velmi bezpečné řešení, jenže jeho problémem je vazba na spolupracujícího operátora. A lidé se vázat moc nechtějí… Budoucnost je totiž v cloudu, ať se nám to líbí, nebo ne. Cloudové řešení umožňuje používat platební kartu v mobilu bez ohledu na mobilního operátora a někdy i bez ohledu na operační systém.

Pokud váš mobil s Androidem umí NFC, zobrazí se vám černá upoutávka bezkontaktních plateb.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pokud váš mobil s Androidem umí NFC, zobrazí se vám černá upoutávka bezkontaktních plateb.

V Yandexu šli cestou virtuální karty, která se vygeneruje na jedno kliknutí. Nelze ji použít jinak než v NFC mobilu a jedním tlačítkem ji můžete kdykoli smazat, jednoduché a uživatelsky velmi přívětivé. Pro používání NFC plateb od Yandexu se očekává, že máte u Yandexu zřízený účet (e-mailový účet) a že se registrujete do služby Yandex Money. Tento proces zde popisovat nebudu, pár rad ale najdete ve druhé části článku.

Máte registraci, používáte Yandex Money. Máte aplikaci a NFC mobil s Androidem. Nejprve si musíte zvolit PIN. Ten slouží jen pro přihlášení do aplikace, ne pro platby u obchodníků.

Pro bezkontaktní NFC platby si navolíte 4místný PIN. Ten slouží pro přístup do aplikace karty, ne pro platby u obchodníků.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Pro bezkontaktní NFC platby si navolíte 4místný PIN. Ten slouží pro přístup do aplikace karty, ne pro platby u obchodníků.

Návod, jak to funguje, můžete klidně přeskočit a kliknout na spodní žlutou lištu „aktivovat“.

Návod k používání se zobrazí ihned po volbě PIN. Návod k používání se zobrazí ihned po volbě PIN. Návod k používání se zobrazí ihned po volbě PIN.

Žádost o kartu a její aktivace je otázkou několika minut. Mně to zabralo asi pět, ale z toho většina padla na screenshoty.

Zmáčknutím tlačítka „aktivovat“ se obratem se vygeneruje virtuální karta pro bezkontaktní platby NFC.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zmáčknutím tlačítka „aktivovat“ se obratem vygeneruje virtuální karta pro bezkontaktní platby NFC.

Po aktivaci karta dostane hezčí barvy.

Takto vypadá aktivní virtuální karta pro bezkontaktní NFC platby. Platí 3 roky od aktivace.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Takto vypadá aktivní virtuální karta pro bezkontaktní NFC platby. Platí 3 roky od aktivace.

V menu aplikace se nově zobrazí záložka „bezkontaktní platby“.

Po aktivaci karty se zobrazí v menu nová záložka „bezkontaktní platby“.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Po aktivaci karty se zobrazí v menu nová záložka „bezkontaktní platby“.

Před placením jen zadáte 4místný PIN.

Před samotnou platbou musíte zadat 4místný PIN k aplikaci. Bez něj nezaplatíte ani korunu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Před samotnou platbou musíte zadat 4místný PIN k aplikaci. Bez něj nezaplatíte ani korunu.

A běží vám 60 vteřin na zaplacení NFC kartou. Pokud to nestihnete, musíte PIN zadat znovu.

Na použití bezkontaktní NFC karty máte po zadání PIN 60 vteřin.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Na použití bezkontaktní NFC karty máte po zadání PIN 60 vteřin.

Zelená je dobrá. Úspěšná transakce zaplacená bezkontaktní virtuální NFC kartou.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Zelená je dobrá. Úspěšná transakce zaplacená bezkontaktní virtuální NFC kartou.

Když nestihnete zaplatit během 1 minuty, karta se „vypne“ a musíte zadání PIN opakovat.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Když nestihnete zaplatit během jedné minuty, karta se „vypne“ a musíte zadání PIN opakovat.

Aplikace i NFC karta potřebují k životu internet, bez něj ani jedno nefunguje a nezaplatíte. Buď máte v mobilu data, nebo můžete použít Wi-Fi (i nasdílenou z jiného mobilu).

A to je vše. Pak už jen platíte mobilem a užíváte si NFC platby, které používají váš zůstatek na účtu Yandex Money. Geniálně jednoduché. Pro lepší přiblížení na Česko, Seznam.cz má také peněženku. Je to obdoba, jako byste na ni poslali peníze, propojili ji s mobilem a platili. Toto však Seznam.cz neumí.

Historii transakcí vidíte i na zařízeních s iOS, ale platit s iPhone nelze.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Historii transakcí vidíte i na zařízeních s iOS, ale platit s iPhonem nelze.

NFC kartu od Yandex Money jsme testovali na mobilním telefonu Huawei Ascend G620s. Není to žádný rychlík, ale co měl udělat, to zvládl.

Yandex Money jsme testovali na mobilním telefonu Huawei Ascend G620s.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Yandex Money jsme testovali na mobilním telefonu Huawei Ascend G620s.

Praktické rady

Pro každého. I pro Čechy

Velkou konkurenční výhodou Yandex Money je otevřenost. Služba je dostupná komukoli po celém světě. Zřídíte si e-mail na Yandexu, zřídíte si službu Yandex Money a pak jen používáte. Občanství nebo daňová rezidence hraje roli jen v limitech.

Plastová karta přijde poštou

Pokud chcete mít možnost disponovat s penězi na Yandexu, můžete požádat o vydání předplacené plastové karty. Nově Yandex vydává embosovanou, bezkontaktní, čipovou kartu MasterCard World, před pár měsíci to byla karta MasterCard Gold od Tinkoff Credit Systems Bank. Pikantní je, že i přes označení karet je jejich barva černá.

Karta je personalizovaná a bude na ní uvedeno jméno podle vaší registrace.

Klasická bezkontaktní plastová karta vám na žádost přijde poštou. Původní karta byla embossovaná MasterCard Gold vydávaná Tinkoff Credit Systems Bank.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Klasická bezkontaktní plastová karta vám na žádost přijde poštou. Původní karta byla embosovaná MasterCard Gold vydávaná Tinkoff Credit Systems Bank.

Klasická bezkontaktní plastová karta vám na žádost přijde poštou. Původní karta byla embossovaná MasterCard Gold vydávaná Tinkoff Credit Systems Bank.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Klasická bezkontaktní plastová karta vám na žádost přijde poštou. Původní karta byla embosovaná MasterCard Gold vydávaná Tinkoff Credit Systems Bank.

Kurz při platbě v cizí měně

Předplacené karty Yandex používají středový kurz MasteCard a k němu přičtou 2 % z kurzu. Původní karty vydávané TSC Bank přičtou kurz TSC Bank. Kurz se zaúčtuje zvlášť, což je na první pohled možná nepřehledné, ale v praxi velmi transparentní. Přesně víte, kolik byla transakce a kolik kurzová marže. A když se mezitím kurz vůči rublu posune lepším směrem, Yandex, resp. banka vám připíše plusovou transakci, viz obrázek níže (první tři položky).

Historii transakcí vidíte i na zařízeních s iOS, ale platit s iPhone nelze.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Historii transakcí vidíte i na zařízeních s iOS, ale platit s iPhonem nelze.

Jak dostat peníze na Yandex Money

Neočekávám, že by po přečtení tohoto textu čtenáři začali houfně stahovat aplikaci Yandex Money a žádali o ruskou předplacenku. Pokud byste přesto z různých důvodů chtěli mít 100% ruskou platební kartu se svým jménem, a tedy mít i své peníze v Rusku bez nutnosti osobní návštěvy, musíte je tam nejprve poslat. V souvislosti s ruským zákonem musí být peníze ruských společností v Rusku. Sběrný účet v eurech ve Finsku a v polských zlotých v Polsku už je zavřený, peníze musejí putovat přímo do Ruska. Platbu můžete provést ve třech měnách: EUR, RUB a USD.

Nemáte-li jinou měnu než koruny, je lepší provést platbu přímo v rublech, jinak budete platit dvojí konverzi – peníze se vždy připíšou v rublech. I platba v eurech bude v režimu non-eu platby, takže s poctivým a tučný poplatkem, proto se moc nevyplatí.

Platby v EUR nebo USD je nejvýhodnější poslat z Air Bank, účtuje si poplatek 100 Kč a tečka. Nic víc. Mám osobně vyzkoušeno, že platba se připsala ještě tentýž den bez dalšího poplatku za příchozí platbu. Nevýhodou je ale dvojí konverze (CZK → USD/EUR → RUB). Opakuji, že platby v EUR nelze poslat jako standardní EU platbu (tedy jinak často i bez poplatku).

Platby v RUB umí nejlépe ERB Bank, jsou velmi rychlé (hodiny) a stojí 0,8 %, min. 100, max. 1500 Kč. Jenže tato banka má starosti sama se sebou a nesmí přijímat vklady, tj. ani platby posílat. Alternativou je tak Citfin, který má paušál 190 Kč za platbu. Peníze můžete poslat i jinými cestami, ale připravte se na provizi od 1 do 5 % podle zprostředkovatele, což příjem platby výrazně znevýhodňuje.

Pomocí jiné platební karty peníze na účet Yandex nedostanete, musela by být totiž opět ruská.

Jestliže budete mít u sebe embosovanou kartu od Yandexu, je tu i jedna neoficiální cesta. S kartou můžete nakupovat, ale na kartu lze peníze i vracet. Pokud vám český obchodník vrátí peníze za zboží či služby na platební kartu Yandex Money, za cca tři pracovní dny se vám připíšou na Yandex účet. Při vrácení peněz přitom obchodníci moc nekontrolují, zda platba proběhla českou nebo jinou kartou, hlavní je, že je to „nějaká karta“. Výjimkou jsou České dráhy, které číslo karty při vrácení peněz kontrolují. I s kurzovou marží je toto nejlevnější, a přitom efektivní cesta, jak dostat peníze na váš Yandex účet (ale funguje to i jinde).

Poplatky

Základní poplatky jsou lidové, stoupají však s formou převodů. Za bezhotovostní platby s běžně platí procenta z částky, od 1 % do 3 %.

Poplatky za platební karty
Služba Poplatek v CZK (přepočet dle kurzu 13. 6. 2016)
Vydání a zaslání plastové karty 76 Kč (199 RUB)
Vydání virtuální karty NFC 0 Kč
Měsíční poplatek za platební kartu 0 Kč
Měsíční poplatek za služby Yandex Money 0 Kč
Příchozí mezinárodní platby z ČR 0 Kč
Příchozí platby na platební kartu v rámci Ruska 2 %
Příchozí platby na peněženku Yandex v rámci Ruska 0,5 %
Tuzemská platba v Rusku na účet fyzické osoby 3 % + 6 Kč (15 RUB)
Tuzemská platba v Rusku na účet právnické osoby 2 %, min. 12 Kč (30 RUB)
Platba kartou v RUB 0 Kč
Platba/výběr kartou v jiné měně marže 2 % z kurzu MasterCard
Výběr hotovosti z bankomatu 3 % + 6 Kč, min. 39 Kč (100 RUB)
Výběr hotovosti z na pokladně banky/směnárny 3 % + 6 Kč, min. 39 Kč (100 RUB)

Limity

Podobně jako v Česku i v Rusku mají nastavené limity pro používání předplacených služeb. Pokud chcete využívat finanční operace na maximum, musíte projít plnou identifikací. Pokud neplánujete cestu do Ruska, lze ji provést i od počítače, ale potrvá to zhruba měsíc.

Na kvalitní laserové kopírce si okopírujete pas a na žádost o plnou identifikaci připojíte notářem ověřený podpis. Žádost je v azbuce, ale jde jen o ověření podpisu, takže se s tím úspěšně poprala i Česká pošta. Dokumenty doporučeně pošlete na centrálu do Moskvy a čekáte. Zhruba po měsíci buď v aplikaci uvidíte, že identifikace byla úspěšná, nebo že ji musíte opakovat. Pozor, pokud budete pas kopírovat v kopycentru, ze zákona vám na kopii dají červené razítko „COPY“. To není na závadu identifikace, jen upozorňuji.

Limity pro finanční operace Yandex Money
Služba Anonymní Identifikovaný
Zůstatek na účtu max. 5720 Kč (15 000 RUB) max. 191 000 Kč (500 000 RUB)
Výběr hotovosti z bankomatu nelze max. 2,3 mil. Kč (6 mil. RUB) měsíčně
Platba kartou pouze v ruských obchodech (na webu i fyzicky) kdekoli
Převody peněz pouze v rámci Ruska do ruských obchodů (ne lidem), nelze ale přijímat komukoli a od kohokoli
Platby a převody max. 5720 Kč (15 000 RUB) jeden převod a max. 15 250 Kč (40 000 RUB) měsíčně, do mobilních sítí max. 1906 Kč denně (5000 RUB) max. 95 940 Kč (250 000 RUB) jeden převod a max. 2,3 mil. Kč (6 mil. RUB) měsíčně
Příchozí platba max. 5720 Kč (15 000 RUB) max. 152 500 Kč (400 000 RUB)

Pokud identifikací dobrovolně neprojdete a bude podezřelí na nejasný původ vašich prostředků na účtu Yandex, budou vám zabaveny a máte 24 hodin na kontaktování zákaznického servisu Yandex Money. Pokud se po následné identifikaci vše pro vás úspěšně potvrdí, peníze vám budou vráceny. Pokud jste lhali anebo nestihnete termín, máte smůlu a peníze zpět nedostanete.

skoleni_15_4

Pro koho je Yandex Money

Služba je vhodná pro každého, kdo potřebuje sem tam řešit finanční transakce směrem z a do Ruska. Např. dobíjet ruské mobilní číslo, poslat platbu soukromé osobě, přijmout platbu nebo využívat služby, které lze hradit výhradně platebními kartami vydanými v Rusku.

Pokud by někoho napadlo pomocí Yandex Money např. řešit problémy s exekucí a takto odklonit peníze, fungovat to bude. Služba spadá pod ruskou jurisdikci a tam český exekutor přístup nemá. Pokud akceptujete kurzovní marži a poplatky, můžete svobodně používat platební kartu a vlastní peníze. Pak už jde jen o to, jak tam ty peníze dostat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).