Hlavní navigace

Chcete nakoupit? Akcie podraží. Chcete prodat? Akcie zlevní

4. 4. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na akciových trzích se nenápadně rozvinul nešvar zneužívající vysokofrekvenčního obchodování k manipulaci cen.

Bylo to až příliš pravidelné na to, aby šlo o náhodu. Kdykoliv, když chtěl Brad Katsuyama koupit akcie, tak podražily. Kdykoliv je chtěl prodat, tak naopak zlevnily. Pokaždé tedy něco prodělal.Vůbec jsem nechápal, co se děje. Nenacházel jsem žádné vysvětlení, vzpomíná někdejší šéf amerických obchodníků Royal Bank of Canada (RBC). A tak se vydal po stopě tajuplného kolísání cen akcií, komodit a měn, které mu kazilo jeho obchody. Zjištění, ke kterým došel, nezměnily do velké míry jen jeho pohled na Wall Street, ale také celý život.

Temná burzovní zákoutí

Brad Katsuyama je jedním z protagonistů „Flash Boys“, nové knihy zarputilého kritika Wall Street a autora bestsellerů Michaela Lewise. Po podvodných osmdesátých letech a nejnovější finanční krizi se bývalý trader Lewis rozhodl nahlédnout do obzvlášť temného koutu burzovního světa, kterým je vysokofrekvenční obchodování, anglicky „high-frequency trading“ (HFT).

Běžná vysokofrekvenční platforma dokáže pomocí přísně střežených počítačových kódů sbírat a vyhodnocovat milióny dat ještě předtím, než se investor rozhodne pro realizaci obchodu. Z této hry netěží nikdo jiný než právě vysokofrekvenční obchodníci, ale také akciové burzy a obří banky na Wall Street. Akciový trh je zmanipulovaný, prohlásil Lewis v investigativním pořadu americké stanice CBS. 

Náskok, který vysokofrekvenční platformy umožňují, se měří na milisekundy. Účastníky trhu, kteří podobným instrumentem nedisponují nebo ho nechtějí využívat, ale stojí podle odhadů miliardy dolarů ročně. O tolik vyšší by mohly být jejich zisky, pokud by obchodníci v šedé zóně nezneužívali nejmodernějších technologií ve svůj prospěch.

Sofistikované triky

Celý proces lze popsat následovně: HFT programy dokáží rozpoznat například váš záměr koupit akcie společnosti Apple. Tuto informaci pak obchodníci, kteří je spravují, použijí k tomu, aby vám akcie za cenu, kterou už jste připraveni nabídnout, vyfoukli před nosem. Tento náskok je možný díky sofistikovanému triku. Podvodníci vědí, prostřednictvím jakých optických kabelů běžné obchody probíhají a jak dlouho je zapotřebí k jejich uskutečnění. Díky tomu, že mají tisíce vlastních počítačů na více než 60 akciových burzách jen pro tyto účely, jsou schopní váš příkaz předhonit. Obchody na amerických burzách se dnes odehrávají v černých krabicích. Lidé už nehrají žádnou roli, říká Lewis.

V takových situacích ale logicky stačí jen malá chyba a vysokofrekvenční obchody mohou celý trh doslova zdecimovat namísto toho, aby jím „pouze“ manipulovaly. To se stalo v květnu 2010, kdy nastal takzvaný „Flash Crash“ – počítače selhaly a z burz se najednou vypařil přibližně bilion dolarů. Burzovnímu dohledu trvalo dva týdny, než dospěl k závěru, že za nevysvětlitelný propad mohou právě vysokofrekvenční obchody.

Obrana úřadů i obchodníků samých

Americké kontrolní orgány již ohlásily záměr koncentrovaně se na tento fenomén zaměřit. Vrchní státní zástupce státu New York, Eric Schneiderman, a komise pro kontrolu obchodování futures a komodit prohlásili, že je třeba učinit přítrž „insider obchodování 2.0“ a „parazitujícím obchodníkům“. V jejich hledáčku se ocitly také největší americké burzy – New York Stock Exchange a Nasdaq, které více než polovinu svých aktivit provádějí prostřednictvím vysokofrekvenčního obchodování.

dan_z_prijmu

Je třeba věřit tomu, že se burzovní regulátoři podobným obchodům snaží udělat přítrž, seč můžou. Jak už to ale tak bývá, kde jsou velké peníze, cestu si podvody vždycky najdou. Brad Katsuyama z úvodu článku nečekal na spásu shůry, ale spolu s dalšími zhrzenými kolegy se rozhodl vytvořit vysokofrekvenční platformu IEX. Stejně jako v těch podvodných se také zde odehrávají obchody v „černých krabicích“, ale s tím rozdílem, že jejich funkcí je brzdění HFT s cílem, aby všichni mohli obchodovat ve stejném tempu.

Přestože jsou zmíněné vysokofrekvenční manipulace do značné míry americkým vynálezem, neznamená to, že se netýkají investorů v České republice, a to i těch drobných. Přímo proti nim sice pomocí HFT nebude nikdo spekulovat, ale mohou se stát obětí (ale připusťme, že i profitéry) hry velkých hráčů, a to jak v rámci obchodování konkrétního titulu, tak sentimentu celého trhu, který mohou vysokofrekvenční obchody uměle ovlivnit směrem dolů i nahoru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Spotřebitelské finance i politicko-ekonomická témata jsou vodou na můj mlýn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).