Hlavní navigace

Vyřiďte si účty přes bankomat

30. 11. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pryč jsou doby, kdy bankomaty sloužily pouze k výběru hotovosti. Dnes je samozřejmostí dobíjení kreditu předplacené karty mobilního telefonu kteréhokoli operátora, a služby jdou ještě dál. Od zítřka klienti České spořitelny v bankomatu zaplatí i své účty.

Česká spořitelna, provozovatel největší bankomatové sítě s 1070 bankomaty a 40% podílem na všech bankomatech v České republice, rozšiřuje od zítřejšího dne schopnosti svých bankomatů. Její klienti, kteří jsou vlastníky či disponenty sporožirového účtu a platební karty k němu, budou moci provést bezhotovostní převod přímo u bankomatu.

Služba nebude dostupná na všech bankomatech České spořitelny. Platebním systémem bude postupně vybaveno 370 bankomatů, tedy něco málo přes jednu třetinu. Bankomaty, které platbu „umějí“, budou označeny logem.

Jde o první službu tohoto druhu v České republice a věříme, že ji naši klienti uvítají, řekl Aleš MamicaČeské spořitelny. Skutečně jsou bankomaty České spořitelny první, které platební styk nabídnou. Blíží se jim snad jen platební terminály Živnostenské banky (za jejichž užívání klienti zaplatí 30 Kč měsíčně, pokud je nemají v rámci balíčku) a terminály eBanky, které jsou na některých pobočkách přístupné stále.

Česká spořitelna platební příkazy z bankomatů uvede za poměrně zajímavou cenu. Za příkaz v rámci banky zaplatí klient 5 Kč, což je o 3 Kč méně než prostřednictvím sběrného boxu. Máte-li tedy platební kartu a jste zvyklí podávat příkazy sběrným boxem, vyplatí se vám poohlédnout se před vstupem do pobočky po bankomatu, zda na sobě nenese logo platebních příkazů.

Poplatky za platební příkazy v České spořitelně
Způsob platby Cena za platební příkaz v rámci banky
Servis 24 – Telebanking automatická hlasová služba 2 Kč
Servis 24 – Telebanking telefonní bankéř 3,50 Kč
Servis 24 – Internetbanking 2 Kč
Ostatní služby přímého bankovnictví 2 Kč
Sběrný box 8 Kč
Přepážka 53 Kč*
Bankomat 5 Kč

* 45 Kč zpracování příkazu na přepážce + 8 Kč účetní položka.
Poznámka: Převod do jiné banky vždy + 2 Kč.

Platba prostřednictvím bankomatu se vyplatí oproti zadávání platebních příkazů na pobočce, ať již prostřednictvím sběrného boxu nebo bankéře. Jak si stojí v porovnání s některými způsoby platby ostatních bank, načrtává následující tabulka.

Příklady cen za převod v rámci banky
Banka Program Převod přes Internet Převod na přepážce
Česká spořitelna Sporožiro 2 Kč 53 Kč*
ČSOB Osobní konto Plus 3 Kč 18 Kč**
eBanka Základ 6,10 Kč 26,10 Kč
GE Capital Bank Běžný účet 3 Kč 12 Kč
HVB Bank Osobní účet 3,50 Kč 20 Kč
Komerční banka A-konto 1,90 Kč 8 Kč***
Poštovní spořitelna Postžiro Klasik 2 Kč 4 Kč
Živnostenská banka Běžný účet 2 Kč 10 Kč

* Sběrný box 8 Kč
** Sběrný box 9 Kč
*** 1. až 5. položka; další 16 Kč
Poznámka: Ceny v rámci banky.

Srovnání samozřejmě není úplné. I uvedené banky mají různé produkty a balíčky, v rámci nichž nabízejí zvýhodněné či nulové poplatky za platbu. Volil jsem pro ukázku poplatky za příkaz na přepážce, který u většiny bank patří k nejdražším, a příkaz podaný přes internet, který patří naopak k nejlevnějším.

dan_z_prijmu

Porovnat poplatky za platbu přes bankomat bohužel není možné – jiná banka to ještě neumožňuje. eBanka a Živnostenská banka, jejichž terminály se bankomatům blíží zřejmě nejvíce (navíc mají mnohem širší funkčnost než podání jednorázového příkazu a dobíjení mobilních telefonů), si účtují stejný poplatek jako při platbě přes internet.

Možnosti bankomatů jsou ale mnohem širší. Technicky je možné je připravit nejen na výdej hotovosti a provádění jednoduchých platebních operací, ale mohou se stát kompletními bankovními terminály se schopností přijmout vklad hotovosti na účet a provádět i složité bankovní operace. To je ale zatím hudba budoucnosti, na niž si musíme ještě počkat.

Využijete možnost zadání platebního příkazu na bankomatu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).