Hlavní navigace

Vyplatí se sázet?

17. 4. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V případě Sportky se tipuje 6 čísel ze 49. Pravděpodobnost, že se někdo trefí do přesné kombinace, je minimální. V případě jackpotu jde o šanci 1 ku 13 983 816. Tipovalo-li by se např. známých 5 ze 40, šance na první cenu by byla 1 ku 658 008. Vyplatí se tedy sázet a které hry jsou nejvýhodnější?

Příjem z eventuelní výhry sice roste s pohyblivou první cenou, je ale nutné podotknout, že se její hodnota snižuje s počtem sázejících. To bylo konec konců viditelné nedávno, kdy musel být jackpot rozdělen mezi dva výherce.

Nedávný případ byl nicméně jedním z mála okamžiků, kdy se sázející chovali jakž takž racionálně. Vždyť výhernost počítaná pouze z první ceny již dosáhla takřka 90 % a celková výhernost možná překročila stoprocentní hranici. To ale není v žádném případě pravidlem.

V běžných loteriích bývá leckdy úspěchem, když výhernost dosahuje 50 %. V tom případě může být dobré zamyslet se nad ostatními druhy sázení. Což taková ruleta.

Ruleta je hra, která je považována za špatnou. Prý tam lidé mohou prohrát obrovské peníze. Přitom výhernost takovéto hry je přes 97 %, tedy podstatně vyšší, než nabízí většina loterií. Taková hra je i průhlednější, neboť zde nehrozí riziko, že bude nutné se o výhru dělit s více spoluhráči.

Je sice pravda, že standardní loterie asi těžko někoho připraví o statisícové částky, nicméně ve své podstatě je výrazně „zločinnější“, než je tomu u běžných hazardních her typu již zmíněné rulety.

Nedávno prohlásil jistý matematik, že sázení je obdoba pojištění. Občan zaplatí pojistné a v případě škodné události mu pojišťovna vše vynahradí. U loterií to pouze nezaplatí pojišťovna, ale již zmíněná loterie.

Takovýto pohled má fatální mezeru. Pojištění od nepaměti sloužilo vždy k zabezpečení se před nahodilou událostí, která způsobila škodu. Pojišťovny vždy pojišťovaly pouze rizika představující újmu pro pojistníka, nikdy nepojišťovaly rizika spekulativní.

Již z principu tedy není možné pojistit se v pojišťovně proti ztrátě na burze. Není také možné pojistit své podnikání před negativním hospodářským výsledkem. Je již ale možné pojistit se proti stavu, který určitý typ ztráty způsobil (pojištění exportních úvěrů, pojištění zemědělců proti živelným pohromám, apod.).

Klasické pojištění tedy pojistníka chrání před náhlou ztrátou. Poplatek, který umožňuje za určitých podmínek dostát vysokého zisku, již nemá s pojištěním nic společného. Pojištění není nikdy hazardní hra, pojištění je právě její pravý opak.

skoleni_15_4

Jelikož je výhernost běžných loterií standardně nižší než 100 % (a to o mnoho), respektive proto, že při dlouhodobém sázení v průměru vsadíme výrazně víc, než vyděláme, je nutné sázet opatrně. Pokud tedy máme kladný vztah k riziku. Pokud ne, tak do toho nepůjdeme. Jde přece o hru se záporným ziskem.

A co rozený hráč? Ten by tedy měl zvážit zejména výhernost, kterou daná loterie nabízí. V tom případě ale zdaleka vedou hry, které jsou společensky přijímány jako hazardní. Není tedy na škodu zvážit, zda není vhodnější místo celoživotního sázení sportky zajít třikrát za život do kasina.

Sázíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).