Hlavní navigace

Názory k článku Vyplatí se pořídit si hypotéku, která vám neposkočí?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2008 6:28

    Rodič (neregistrovaný)
    Kdo chce dlohodobou fixaci úrokové sazby, nechť si pořídí úvěr ze stavebního spoření. Proč? Úroková sazba je pod 5%, někde i pod 4% a je fixována na celou dobu splácení. A splatit to můžete kdykoliv a bez sankcí.
  • 24. 10. 2008 7:10

    Petr Leitner (neregistrovaný)
    Nejlepší je hypo bez fixace. Tady totiž nejde jen o úroky! V článku to zaznělo - pokuta 25% z předčasné splátky je brutální. Jenže banky jaksi "zapomínají" k fixacím připomenout, že jejich zásadní nevýhoda je nemožnost cokoliv doplatit.
  • 24. 10. 2008 10:01

    Jarmila (neregistrovaný)
    Teoreticky je článek bez chyby.
    Jak ale poznám, že sazby jsou na svém dnu? To, že se dnes zvýšily, neznamená, že zítra na to dno opět neklesnou. Co bude zítra? Kdybych měla křišťálovou kouli, třeba bych to věděla. Komunisti taky plánovali, dokonce na věčné časy. Leč přišel listopad 1989 a za 6 neděl na Hradě Havel seděl a ještě ho hoši zvolili jednomyslnou většinou, jak byli navyklí.
    Takže: rámcové plánování ano, tím nic nezkazím. Ale je třeba ho nepozději každé tři roky upřesňovat a korigovat.
    Dlouhá fixace je možná krásná, ale pokuty za předčasné splacení můžou být při změněné konstelaci hvězd pro zákazníka likvidační. Nicméně jsme dospělí a pokud vybereme něco, co nám v budoucnu může zlámat krk, rozhodli jsme se sami a dobrovolně s nějakým batohem informací. Já jsem asi konzervativní, ale do dlouhodobé fixace a ještě na dost dlouhých 30 let bych s téměř 7% na hypotéce nešla ani omylem, to bych radši riskla mírnou nejistotu a maximálně 5-letý fix.

    PS: kdysi byly v oblibě tzv. kombíky, tedy hypotéka s dlouhým fixem, která měla být splacená z výnosu onoho báječného životního pojištění a ještě se majitel této kombinace mohl na stará kolena stát dokonce i milionářem. Pak rozruch utichnul. Neznáte někoho takového, kdo si to tenkrát pořídil? Jak se mu dneska vede? Má šanci tu kombinaci utáhnout? Hoďte slovo do diskuse!
  • 24. 10. 2008 14:16

    cml11 (neregistrovaný)
    Ono vždy záleží na finančním plánování konkrétního člověka / domácnosti, co je pro něj výhodné a co ne.

    Já osobně jsem před nějakým rokem a půl zvolil hypotéku s 10ti letým fixem. Úvaha o tom že úrokové míry už nižší nebudou se zatím ukazuje správná. "Kombík" se životkem se mi nelíbil, protože zisky životka nejsou nijak garantované a tudíž by mohlo být zrovnatak v prodělku. Navíc peníze na něm nejsou zrovna příliš operativně k dispozici. Vsadil jsem tedy na kalkulaci se starou smlouvou stavebního spoření, kde mi během deseti let fixu hypotéky klesne na efektivní úrok 3,5% a zároveň na ní tou dobou bude k dispozici přesně ta částka, kterou budu dlužit na hypotéce.

    Operabilita tohoto řešení spočívá v tom, že stavebko mám za vázací dobou, a je tak možné ho v případě finančních problémů kdykoli ukončit. Po deseti letech s jasnými splátkami pak budu mít možnost volby zda hypotéku umořím jednorázově, nebo v ní bude výhodnější pokračovat. Navíc moje banka má pro mě vcelku akceptovatelné podmínky předčasného splacení (2%), takže kdybych náhodou měl k dispozici najednou větší obnos, za rozumný peníz mám možnost hypotéku umořit kdykoli.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).