Hlavní navigace

Vyplatí se odejít pracovat do zahraničí?

6. 6. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přestože se nezaměstnanost v ČR nyní díky sezónním pracím snížila, není situace úplně růžová a mnoho lidí je postaveno před otázku, kde hledat nové místo. Jednou z možností je i práce v zahraničí. Vyplatí se ale odejít pracovat do ciziny? Přinese nám to více peněz, nebo naopak proděláme?

Předem můžeme říci, že na tuto otázku, zda je práce v zahraničí výhodná, neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na mnoha faktorech jak objektivních, tak subjektivních. Pokusme se na ně podrobněji podívat a najít nějaké obecné doporučení, zda do zahraničí za prací odejít či ne.

Co vzít v úvahu
Prvním faktorem, který má přímý dopad na naše rozhodnutí, je obor práce. Zda vůbec najdeme v tomto oboru v zahraničí uplatnění a zda se pro práci v tomto oboru dá získat pracovní povolení v té které zemi.

Zájem o pracovníky z daného oboru se dá vysledovat z inzertních nabídek práce v zahraničí (buď přímo v cizině nebo například na některých našich serverech).

Možnost získat pracovní povolení si lze ověřit na ambasádě. Pokud odpověď na obě otázky zní ano, můžeme přejít k dalšímu bodu.

Jazykové předpoklady. Zde je třeba vycházet z rozdílných nároků na konkrétní činnost. Rozhodně bychom měli ovládat alespoň základy jazyka země, ve které hodláme pracovat. Větší nároky budou na osoby v řídících pozicích, menší mohou být spojeny se specifiky oboru – programátor v Německu vystačí jen se základy němčiny, ale měl by ovládat angličtinu.

Výdělek. Výše možného platu ve srovnání s platem na stejné pozici u nás. Ovšem pozor! To, že nominální plat je vyšší, ještě neznamená, že se nám to vyplatí. Je nutné ho srovnat s náklady. Mezi ně je třeba zahrnout dopravu, míru zdanění a životní náklady obecně (bydlení, ceny potravin, …).

Ovšem naším cílem nemusí být jen finančně si přilepšit v současnosti, ale můžeme myslet na přilepšení v budoucnosti. Více peněz v našich budoucích pracovních pozicích nám mohou přinést předchozí zkušenosti – ty získané v zahraničí jsou často velice ceněny a zvyšují naši hodnotu na trhu práce.

Německo pod drobnohledem
Německo jako náš soused je asi nejčastějším cílem pro hledání uplatnění v zahraničí, a proto bych k němu zmínil pár kladů a záporů.

Mezi klady patří právě geografická blízkost, dovolující někdy dokonce přímé dojíždění bez nutnosti vyhledávat ubytování v SRN, vysoké zdravotní a sociální zabezpečení a krátká pracovní doba. Není problém získat pracovní povolení, které se vydává buď pro obor, nebo pro konkrétní podnik či firmu.

Mezi zápory patří vyšší životní náklady a vyšší daňová zátěž. Pro někoho může mezi zápory patřit i němčina, nicméně většina Němců se domluví anglicky. Možnosti pro získání práce jsou hlavně v IT oborech, stavebnictví, administrativní oblasti, zemědělství a stavebnictví.

skoleni_15_4

Pro srovnání příklad: vedoucí pracovník IT má v ČR průměrný hrubý plat kolem 46 tisíc Kč, v Německu kolem 5 tisíc EUR. Nicméně daň z příjmu v SRN činí až 45 % hrubé mzdy.

Jak to tedy vlastně je…
Závěr je tedy takový, že zaměstnání v zahraničí již není ve většině případů o tolik lukrativnější jako obdobná pozice u nás, ale rozhodně přinese nové zkušenosti a zlepší možnost dalšího uplatnění po návratu. Pokud navíc hledáte místo proto, že ve vašem regionu odpovídající uplatnění nenajdete, pak rozhodně není co řešit a stojí za to práci v cizině vyzkoušet.

Ve které cizí zemi byste rád/a pracoval/a?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).