Hlavní navigace

Výhodná práce v zahraničí. Příběh o podvodu z pohledu policisty

17. 12. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Podvod nepřichází jen ze spamu, může mít i tvář seriózního inzerátu v zavedených médiích. Snaha české policie však ztroskotá na neochotě jejich zahraničních kolegů. A na to podvodníci vsázejí.

Autor pracuje jako policista u Policie České republiky. Pro utajení jeho identity je jako autor uvedena „redakce serveru Měšec.cz“, skutečná identita autora je však redakci známa.

Každý se již někdy setkal s inzertní nabídkou prací v zahraničí, které jsou denně otiskovány v různých typech tištěných médií, na internetových serverech či v odborných časopisech. V dnešní době již není výjimkou obdobnou lákavou nabídku dostat i cíleně do soukromého e-mailu.

Možná někoho někdy napadlo, že by taková pracovní nabídka v zahraničí mohla být lákavým přilepšením do rodinného rozpočtu. A někteří by takovou nabídkou chtěli řešit i svoje neblahou finanční situaci.  Rozhodl jsem se proto popsat reálnou zkušenost dvou mladých lidí a zkušenost české policie s vyšetřováním případu, kdy skvělá nabídka práce v zahraničí se později ukázala jako ne příliš perfektní nabídka. Doufám, že popsaná zkušenost bude varováním pro mnohé lidi, kteří si touží přivydělat v zahraniční a bezhlavě se chtějí pustit do podobného dobrodružství.

Tento případ se stal v roce 2008. Je o dvou mladých lidech, kterým říkejme třeba Jaroslava a Petr.  Byla to obyčejná dvojice hledající přivýdělek v zahraničí, neboť jak si mysleli, v našich končinách pro ně nebyla žádná pořádná práce. Dvojice si našla v seriózním českém deníku zajímavě znějící inzerát:

ALDI – nabídka práce se zbožím v Anglii. Třídění, etiketování, oceňování a dokládání zboží v obchodním skladu. Angličtina není nutná. Plat 8,05 liber/hod., denní směna, 8,50 liber/hod. noční směna. Ubytování a doprava zajištěna agenturou. Bez zprostředkovacích poplatků. Kontakt 00447531783572, 00447531713098, volat 10:00hod. – 17:00hod. mimo víkend.

Obr.: Podvodný inzerát

Milý a přesvědčivý pan Sojak

V domnění, že se jim nemůže nic stát, že jsou přece velice opatrní, kontaktovali na uvedených číslech pisatele inzerátu. Ozval se jim česky mluvící muž, který se představil jako pan Sojak. Byl milý, přesvědčivý a nabídl naši dvojici práci s ubytováním. Práce nebyla  těžká, jak znělo v textu inzerátu, šlo přece jen o rovnání a etiketování  zboží. Hned při prvním telefonátu se však nezapomněl zmínit, že práce je sice velmi slušně placená, ale to ubytování něco stojí, asi tak 200 liber na osobu a měsíc, a chtěl by tedy v případě zájmu o práci zálohu předem. Přece jenom se mu stává, že si to pak lidé rozmyslí a on má velké náklady s dohodnutým a nevyužitým ubytováním. Vždyť nechce žádný zprostředkovací poplatek, pouze chce zálohu na bydlení.

Naše dvojice usoudila, že to je férová nabídka, a proto prostřednictvím Western Union poslali na adresu, kterou jim sdělil pan Sojak, částku 400 liber, což činilo při tehdejším kurzu cca 13 000 Kč, plus museli zaplatit nějaký ten poplatek za převod peněz. Suma sumárum je to přišlo na 14 097 Kč. Ani jim nebylo podezřelé, že jim dotyčný muž sdělil jinou kontaktní osobu, než je on sám. Jaroslava s Petrem tedy zaslali peníze na adresu Alexander Malik, 9 New Broddway, Earling, London, W55AW, United Kingdom.

Obr.: Potvrzení o transakci

Dvojice byla nadšená, neboť jim bylo slíbeno, že za pár dní již budou moci odletět do vysněné destinace a hravě vydělávat peníze. Zakoupili si tedy letenky na sjednaný termín.

Necestujte nikam, došlo k omylu!

Bohužel den před odletem jim přišla z tel. č.: +44 7503 716 8­20 zpráva SMS ve znění Necestujte nikam doslo k omylu, velmi se vam ospravedlnujeme. I přes tuto špatnou zprávu se dvojice hned nevzdala a druhý den se vydala zakoupeným letem do Anglie. Jak se dalo tušit, nikdo na ně na letišti nečekal, žádná práce zajištěna nebyla a o ubytování nemohla být ani řeč. Proto odletěli zpět do České republiky.

Prostřednictvím SMS zprávy požádali pana Sojaka o navrácení peněz, které vydali jako zálohu na ubytování. Pan Sojak je samozřejmě opakovaně a dost přesvědčivě informoval, že peníze dostanou nazpět, nemusejí se ničeho bát, že vše je jen administrativní záležitost. Po pár týdnech vzájemného dopisování SMS zprávami konečně Jaroslava s Petrem pochopili, že asi žádné peníze nazpět nedostanou a rozhodli se podat trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením pro podvodné jednání.

Trestní oznámení

Zde již  nastoupila policejní rutina, sepsání trestního oznámení byla hračka, následovalo převzetí  kopie o provedené transakci u Western Union a sepsání veškerých proběhnuvších SMS zpráv mezi podezřelým a oběťmi tohoto podvodu. Oba mladí lidé byli srozuměni s tím, že vyšetřování určitě nebude snadné, rozhodně nebude krátké a výsledek bude velmi nejistý. Co tedy v takovéto kauze mohla učinit policie?

Prvním krokem byla žádost na Okresní státní zastupitelství a byl vyžádán souhlas k zjištění veškerých informací o provedené transakci. Jde přece jenom o zásah do finančního  převodu. V České republice zastupuje Western Union společnost InterCash s.r.o. Tato společnost ve velmi krátké době zaslala zpět na policii informace o provedené transakci, zejména to, že peníze byly vybrány na jiném místě, než kam byly zaslány, a zejména byly vyzvednuty jinou osobou, než pro kterou byly určeny.

Obr.: Odpověď Western Union

Peníze vyzvedla osoba, která předložila slovenský pas č. SP371250, vystavený na  jméno  Alexander Malik, t.č. bytem 233 Pelnem Street  Nothingam, United Kingdom, a to na výplatním místě Rutlands Pawnbrokers Limited, 3 Exchange Walk, Nottingham, United Kingdom.
Společnost InterCash s.r.o. dále ve své zprávě uvedla, že osoba, která peníze vyzvedla, znala veškeré detaily převodu a splňovala tak veškeré podmínky pro vydání peněz.

Jen poznámka na okraj, firma dokáže podat informace o transakcích, které proběhly v posledních 60 dnech od podání žádosti. Pokud by byla podána žádost s delším časovým odstupem, pravděpodobně by již nešlo k transakci tyto údaje zjistit.

Britská policie malé případy neřeší

Následovala žádost britské policii cestou české pobočky Interpolu s veškerými zjištěnými detaily k případu. Britská policie byla požádána o šetření k osobě se jménem p. Sojak, pan A. Malik, dále byli kolegové z Velké Británie požádáni o šetření ke zjištěným adresám a telefonním číslům. Odpověď přišla překvapivá a s velkým zpožděním.

Výňatek z odpovědi Interpolu

V souvislosti s Vaší žádostí Vás informujeme, že jsme zaslali Vaši žádost do Velké Británie a Interpol Londýn nám v dané věci sdělil, že naši žádost z důvodu velkého množství žádosti tohoto typu nemůže vyřídit. Sdělují konkrétně, že britská policie nebude vyřizovat jakékoli zahraniční požadavky týkající se šetření spojené s prověrkami pobytu osob na území Velké Británie, pokud tento požadavek souvisí s určitými skutky, které byly britskou policií demonstrativně uvedeny. Jde především o majetkovou trestnou činnost (zejm. trestné činy podvodu a zpronevěry), u které vzniklá škoda nepřesahuje částku 5000 EUR a z žádosti nevyplývá, že by se jednalo o organizovanou trestnou činnost.  Jedná se o známé stanovisko britské policie, která neprovádí prověrky pobytu osob, pokud na ně není vydán evropský zatýkací rozkaz a není žádáno jejich zatčení a předání.

A co slovenští policisté?

Dalším logickým krokem bylo tedy zkusit zjistit maximum informací k osobě se jménem Alexander Malik, neboť ta předložila slovenský cestovní doklad a dle dostupných informací se jednalo o osobu žijící na Slovensku. Cestou cizinecké policie bylo zjištěno, že předmětný pas (č. dokladu SP371250) na jméno Alexander Malik, je vedený v evropské centrální evidenci jako odcizený či ztracený.

Nezbývalo proto nic jiného, než požádat o spolupráci kolegy ze Slovenské republiky. Ti po několika týdnech zaslali vcelku obsáhlou odpověď. Nejenže provedli veškeré požadované šetření velmi kvalitně, ale našli i osobu A. Malika a vyslechli ho. Ten uvedl, že sice byl nějaký čas v Anglii, ale uvedený cestovní doklad mu „neznámý pachatel“ několik týdnů předtím odcizil na Slovensku. On sám rozhodně žádný podvod nespáchal a k nastíněným informacím z případu uvedl, že mu adresy, jména, tel. čísla atd. nic neříkají. Bohužel, byť se jednalo o podezřelou osobu, nevedly k ní žádné přímé důkazy, neboť britská policie odmítla jakkoliv spolupracovat.

V tuto chvíli byly vyčerpány veškeré možnosti, které mohly pomoci případ objasnit. Přesto zbýval ještě jeden teoretický pokus. Znovu byla prostřednictvím Interpolu kontaktována britská policie. Žádost o spolupráci byla poupravena ve smyslu, že jde v tomto případě pravděpodobně o větší a organizovanou skupinu, ve věci půjde jistě o větší škodu než uváděných 5000 eur, neboť se dá s vysokou pravděpodobností předpokládat, že na předmětný inzerát reagovalo více lidí, a tudíž bude více poškozených. Bohužel ani na tuto žádost britská policie nereflektovala a případ tímto skončil odložen s výsledkem pachatel neznámý.

skoleni_15_4

Omezené možnosti české police

Co z toho plyne? Česká policie je v takovýchto případech dost podstatně omezena v opatřeních, která může učinit. V podstatě je česká policie závislá a čistě odkázána na spolupráci s kolegy v zahraničí. Tato spolupráce není vždy ideální a v případě Velké Británie je dokonce velmi špatná.
Bohužel i v rámci Evropy se najdou země, a člověk by řekl velmi vyspělé a civilizované, které v podstatě na úrovni vyšetřování méně závažných kauz se svými sousedy vůbec nespolupracují.
Pro obyčejného člověka to znamená jedno jediné. Dávat si obrovský pozor při sjednávání podobných dohod. Rozhodně platí, že by člověk neměl posílat žádné peníze dopředu. Práci či obdobnou činnost by člověk měl sjednávat jen přes ověřené a seriózní agentury s dobrými referencemi.

Pokud bude již člověk podveden, velmi záleží, odkud podvodník pochází, případně z jaké země „úřaduje“. To totiž bývá vcelku rozhodující faktor případu a není nezajímavé, že velká část podvodníků podobného ražení se etabluje právě z Velké Británie.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).