Hlavní navigace

Výchova parazitů v Čechách: Kdo a jak definuje parazity?

14. 10. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Kdo je živnostníkem a kdo podnikatelem? Přivyděláváte si po večerech na prodejních akcích či prodáváte zboží na aukčních webech? Pokud si pomáháte k vyšším příjmům mimo zaměstnání, jste rovněž „parazity“.

K napsání tohoto článku mě před dlouhou dobou odhodlal legendární výrok stínového ministra financí Jana Mládka z ČSSD, že „živnostníci parazitují na zaměstnancích díky svým nižším odvodům“.

Nečekejte, že se přikloním na jednu či druhou stranu. Situace je jako vždy velmi komplexní a navzájem provázaná. Pokusím se definovat skutečný problém, nástin možných skutečných řešení nechám na příště. Cítím se víceméně nestranný v tomto sporu, protože jsem zaměstnancem i OSVČ současně. Nemluvě o dalších aktivitách včetně neziskového sektoru.

Nesnažím se hledat důvody, ale hledám způsoby.

Jakže zněl ten legendární výrok?

„Systém, kdy oni (živnostníci) nepřispívají do systému sociálního pojištění a kde parazitují na zaměstnancích, kde pro zaměstnance je to peklo a pro některé jiné ráj, je dlouhodobě neúnosný,“ prohlásil v sobotu na sjezdu ČSSD Jan Mládek. 

Co se týká daní z příjmů fyzických osob, tvrdá data ministerstva financí za rok 2012 říkají následovné: daň z příjmu placená celkově zaměstnanci byla 81,7 mld. (3,5 mil. lidí) a od OSVČ dostal stát 1,7 mld. Kč (950 000 lidí). Jinými slovy, každý zaměstnanec dovedl každý měsíc do státní pokladny 1945 Kč a každý OSVČ pouze 149 Kč měsíčně. Ministr Kalousek k tomu 3. 1. 2013 poznamenal, že: „Nepoměr mezi odvody zaměstnanců a živnostníků považuje, za dlouhodobě neudržitelný a neobhajitelný 

Ale toto není konec historky, ještě je tu sociální a zdravotní pojištění: Platba sociálního pojištění na jednu OSVČ v roce 2011 činila 25 905 korun za rok, zatímco u zaměstnance plus zaměstnavatele, který za něj zaplatil, činila 85 474 korun, což je poměrně zásadní rozdíl. 

Průměrný odvod jedné OSVČ do zdravotního pojištění za rok 2011 činil 16 966 korun a u zaměstnance a zaměstnavatele 37 341 korun. V Hospodářských novinách vyšlo hodnocení, kde ministr zdravotnictví Heger (TOP 09) v této souvislosti uvedl, že není normální, aby lidé přispívali různým způsobem do zdravotního pojištění, neboť rizika nemocí jsou pro všechny stejná.

V současné době však platí v průměru daně o 94 % nižší než u zaměstnanců! V současné době však platí v průměru sociální pojištění o 70 % nižší než zaměstnanci! V současné době však platí v průměru zdravotní pojištění o 55 % nižší než zaměstnanci! "

Zdroj: Reflex.cz: Jan Mládek: Rozdíl příspěvků mezi živnostníky a zaměstnanci je neúnosný

Zvláště názor pana Hegera je zajímavý, vzhledem k tomu, že zdravotní „pojištění“ je zákonem stanoveno v procentech příjmu, tedy zákon stanovuje to, co pan Heger kritizuje.

Problém těchto výroků je v tom, že se opírají, řekněme, o nesprávná čísla. Zákonem minimální odvody jsou pro loňský rok za zdravotní pojištění 1670 Kč (20 040 Kč ročně). Tedy vybrané zálohy jsou nižší než minimální povinné. Hmm. Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Kdo je živnostník?

Studenti po 26 letech, tedy OBZP, jsou živnostníci? V každém případě si platí zdravotní pojištění.

Jsou živnostníci lidé, co mají živnostenský list, ale jsou současně zaměstnáni? Někteří mají živnostenský list z historických důvodů, podnikali, nedařilo se jim, nastoupili do zaměstnání, ale živnostenský list nechali. Někteří splnili doslova byrokratickou podmínku přivýdělku, protože „Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.“

Kdy je pro stát člověk OSVČ (podnikatelem)? Nezáleží na velikosti zisku, obratu, ale na soustavnosti. Jinak je to nedovolené podnikání s právními důsledky. To, že pak není potřeba podávat daňové přiznání, protože zisk bude cca do 10 000 Kč, je věc druhotná.

Živnostenský list tedy potřebujete, když jste Avon Lady, pokud se často vyskytujete na Aukru apod.

I to, že nedosahujete zisku, tj. jste ve ztrátě, vás nemusí zbavit povinnosti mít živnostenský list. Jedině, pokud se jedná o příležitostný prodej, živnostenský list nepotřebujete. Ale příležitostný prodej je dost vágní pojem. Prostě problematika je složitá, o čemž svědčí to, že byla námětem článku v Právním rádci 2/2013 strana 58–61 „Kdy jde o neoprávněné podnikání.“

A někteří lidé mají živnostenský list, protože jenom podnikají, je to jejich hlavní zdroj příjmů.

Kdo z těchto lidí je živnostník a kdo z nich se má počítat, pokud chci srovnávat živnostníky a zaměstnance? Já to nevím. Nicméně házet je do jednoho pytle rozhodně správné není. A dělat statistiku, která tyto lidi bere jako jednu skupinu, je přinejmenším zavádějící.

Kde udělali soudruzi z NDR chybu?

Některé novinové zdroje říkají, že zdravotní pojišťovny sledují zvlášť jen příjmy od zaměstnavatelů a zbytek. Tedy všichni, kdo si platí zdravotní pojištění zvlášť, jsou počítáni jako živnostníci. Tedy i ti živnostníci, co sami neplatí žádné zdravotní pojištění, protože ho platí v rámci zaměstnání. Dokonce z principu těchto odhadů odhaduji, že takoví lidé jsou započítáni dvakrát: jednou jako zaměstnanci – platí za ně zaměstnavatel, podruhé jako živnostník, který sám za sebe platí nulu.

Ale těžko říct, kde udělali soudruzi chybu, tento odstaveček je jen dohad, i když podložený tím, že průměrný odvod vyšel nižší, než je minimální odvod živnostníka na hlavní činnost. Tedy, že jim vyšel nesmysl, odvody nižší než zákonné minimum.

skoleni_15_4

V každém případě je schopen ten, kdo provede tak základní chybu, která je snadno odhalitelná, vést a definovat budoucí politiku státu? Na základě mylných předpokladů?

Závěr

Výrok se zakládá na nesmyslných číslech. Na základě těchto závěrů se plánují změny zákonů. Nemluvě o tom, že osoby kombinující zaměstnání a živnost jsou pravděpodobně „děleny“. Kdo je tu parazit? Nevím, ale vím, že existuje úspěšná strategie, kterou používají mocichtiví lidé. Jmenuje se „rozděl a panuj“.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je finančním poradcem firmy OK Klient a předseda zájmové skupiny SIG Peníze v Mense ČR.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).