Hlavní navigace

Výběr hotovosti u pokladny už má konkrétní podobu

13. 9. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Výběr hotovosti u pokladny bude u nás možný pro klienty ČSOB a Poštovní spořitelny od listopadu v prodejnách Albert a Hypernova. Doposud funguje pouze pro kreditní karty v prodejnách Datart. Za jakých podmínek bude nabízen a proč jej nezavádí i ostatní banky?

Cashback je občanům České republiky stále více na dosah. Po síti obchodů Datart, v jejichž případě je možné vybrat u pokladny hotovost s kreditními kartami Datart, vydávanými společností Cetelem, bude od listopadu možné vybrat hotovost i v síti obchodů Ahold s kartami vydanými skupinou ČSOB.

Cashback je v rámci ČR nová služba. Vlastní výběr bude možné provést pouze se současným nákupem zboží či služby minimálně za 300 korun – současně bude možné vybrat hotovost od 100 Kč do výše 1 500 Kč.

Uvedené limity budou platit nejen pro klienty ČSOB, ale i klienty ostatních bank, kteří si na službu budou muset ještě nějaký ten měsíc či rok počkat. Jedná se totiž o limity nastavené pro tzv. národní řešení, které je založeno na pravidlech vyjednaných bankami, karetními asociacemi a obchodníky.

Uvedené limity se tedy nevztahují na kreditní karty Datart, které nevydává žádná z karetních asociací ani bank, ale společnost Cetelem. V jejich případě je výběr možné provést v rozmezí 200 až 5 000 korun s tím, že vybraná částka by měla být násobkem 200 a nemusí být vázána na nákup zboží. Více se o kartách Datart dočtete v článku Výběr hotovosti u pokladny je možný již i u nás.

Prvními bankami, které Cashback umožní v ČR, se tak stanou zmíněná ČSOB a Poštovní spořitelna. Obě banky využily zejména té výhody, že ČSOB zajišťuje platební terminály pro jednoho z největších maloobchodních řetězců u nás, obchodní řetězec Ahold, v jehož rámci se ročně provede přes 7,9 milionu platebních transakcí kartou.

Právě tato výhoda rovněž přispěla k tomu, že ČSOB i přes neshody mezi bankami na jednotném postupu zavede Cashback samostatně. Zdarma a v limitech, na nichž již shoda panuje. Každá provedená transakce bude muset být potvrzena PIN-kódem, na což jsou již platební terminály v síti Ahold připraveny.

PIN-kód pak bude muset zadat každý bez rozdílu toho, jakou kartu drží, ať už čipovou nebo s magnetickým proužkem. Toto bezpečnostní opatření by mělo zároveň zabránit tomu, aby se na pokladnách řetězce tvořily fronty kvůli zdlouhavému podepisování vytištěných dokladů.

Ahold službu nabídne ve všech svých 297 prodejnách Albert a Hypernova od letošního listopadu. Zkušební spouštění služby proběhne od října v prodejnách Albert v Praze na Chodově, Hypernova v Brně Modřicích a Hypernova v Uherském Hradišti Kunovicích.

Od počátku příštího roku pak skupina ČSOB rozšíří službu Cashback i pro terminály, které má umístěné v obchodní síti Penny Market.

Cashback nebudou zatím moci využívat držitelé karet Diners Club a držitelé karet Volksbank, Oberbank a Fio, družstevní záložny, pro jejichž klienty ČSOB karty vydává.

Co brání v zavedení Cashbacku ve formě tzv. „big banku“?

Každý terminál u obchodníka spravuje jedna z pětice bank (ČSOB, HVB Bank, ČS, eBanka a KB). Ostatní banky pak terminál u konkrétního obchodníka využívají a prostředky, které jejich klienti u terminálu při platbách vydají, jim zúčtuje obchodník přes správcovskou banku.

skoleni_15_4

K tomu, aby se služba spustila naráz formou tzv. „big banku“ tak, jak tomu bude např. letos v Itálii, je tedy nutná dohoda mezi pěticí uvedených bank, karetními asociacemi, bankami, které terminály nedisponují, a obchodníky vybavenýmí terminály. Všichni se musí vzájemně dohodnout na parametrech transakcí, limity počínaje a zpoplatněním kon­če.

A právě tato dohoda pak neselhává ani tak na straně obchodníků či karetních asociací, ale zejména na straně bank a na tom, jak se bude Cashback mezi nimi vzájemně vypořádávat. Banky, které terminály spravují, mají jistě podstatně větší motivaci k zavedení služby než ty, u nichž tomu tak není. Nemluvě o bankách, které mají terminály u významných obchodních řetězců.

Co je to Cashback?
Výběr hotovosti, maximálně 1500 Kč, u pokladny při nákupu zboží nad 300 Kč.

Kde je možné jej využít?
V prodejnách Datart, od října, resp. listopadu přibudou Albert a HyperNova.

Kolik stojí?
Je poskytován zdarma.

S jakými kartami?
Se všemi kartami ČSOB, Poštovní spořitelny a kreditními kartami Datart vydanými společností Cetelem.

Existuje služba i ve světě?
Ano, běžná je v Singapuru, Jižní Africe, Skandinávii, Velké Británii nebo Spojených státech. Během letošního roku byla služba zavedena v Itálii a Polsku.

Proč se zavádí až teď?
Banky se nebyly schopny dohodnout na podmínkách, za kterých by se měla hotovost mezi nimi vypořádávat.

Jak funguje?
Pokladní sdělíte, kolik hotovosti chcete spolu s platbou vybrat. Ta vám následně hotovost vydá a na účtence budou uvedeny údaje o platební transakci a vydané hotovosti.

Mohu službu využít i jako klient jiné banky, než je ČSOB a Poštovní spořitelna?
Prozatím ne, ostatní banky službu teprve plánují (konkrétní časové plány naleznete v článku Výběr hotovosti u pokladny: Kdy a za kolik?).

Motivovala by vás služba Cashback k nákupům u obchodníků, kteří by ji nabízeli?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).