Hlavní navigace

Výběr hotovosti u pokladny je možný již i u nás

18. 8. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Výběr hotovosti u pokladny se stal realitou i v ČR. Pomohl mu k tomu řetězec Datart se společností Cetelem, kteří jej nabízí pro držitele kreditních karet. Blíží se rovněž datum, kdy službu hodlají spustit i banky, z nichž už některé zveřejnily, kolik bude Cashback klienty stát...

Není tomu dlouho, kdy byl na stránkách Měšce publikován článek o připravované službě Cashback, která má držitelům platebních a kreditních karet umožnit výběr hotovosti přímo na pokladně.

Princip je jednoduchý: Při nákupu zboží či služby nad 300 korun bude současně možné vybrat hotovost maximálně do výše 1 500 Kč. Tak by měla podle červnového vyjádření společnosti Visa služba fungovat u jí vydávaných platebních karet.

A jak funguje Cashback u karet kreditních, tedy úvěrových? Ještě jednodušeji. Klient přijde k pokladně a hotovost vybere, přičemž výběr hotovosti není na samotný nákup nijak vázán.

Popsaným způsobem začala jako první službu nabízet společnost Datart ve spolupráci se společností Cetelem. Podmínkou je to, aby klient prostředky vybíral prostřednictvím karty Datart. Sama společnost Datart uvedla, že by se v budoucnu mělo spektrum karet rozšířit.

Karta Datart funguje obdobně jako většina kreditních karet. To znamená, že klient nejprve zvolí úvěrový rámec 10 000 korun, 20 000 korun nebo 30 000 korun, vyplní nutné formuláře, podepíše úvěrovou smlouvu a po nákupu nad stanovenou hodnotu dostane úvěrovou kartu.

A právě s ní může nově vybírat hotovost nejen na bankomatech, ale i v prodejnách Datart. Výběr hotovosti prostřednictvím Cashback je bez poplatku, a pro klienta je tedy výhodnější než výběr z bankomatu. K pravidlům pro výběr hotovosti Pavel Sláma z Datartu dodává: Výběr by měl být v rozmezí 200 až 5000 korun s tím, že vybraná částka by měla být násobkem 200.

Vedle Datartu o službě uvažuje například i společnost Ahold či Sazka, která k tomu chce využít vlastní terminály. Ředitel komunikace společnosti Ahold Libor Kytýr uvedl pro finanční server Měšec.cz: Ahold uvažuje o zavedení služby Cashback ve svých prodejnách Albert a Hypernova. Konkrétní podmínky služby a termín zavedení jsou zatím ve stádiu příprav.

Služba Cashback přitom již delší dobu funguje zcela běžně v zahraničí. Kromě Spojených států je výběr hotovosti oblíbený také v Evropě, především ve Skandinávii a Velké Británii. Nově pak i v Itálii (maximální výběr byl stanoven na 100 euro) a Polsku (maximální výběr 200 zlotých).

Ve zmíněné Velké Británii se u pokladny v supermarketech s otázkou, zda chceme „Cashback“, můžeme setkat již téměř 20 let a každá 4 transakce provedená platební kartou je právě Cashback.

V tomto případě se ovšem zpravidla jedná o výběr z běžného bankovního účtu prostřednictvím platební karty. Na tento typ služby si budou čeští zákazníci muset prozatím počkat, ačkoliv společnosti Visa a MasterCard, vydavatelé platebních karet, před nedávnem oznámily, že datum, kdy by měl být Cashback spuštěn, se blíží.

Visa službu hodlá plně zavést v roce 2007 a s bankami se již dohodla, MasterCard uvedla, že službu zavede do konce letošního roku. Přípravy na její spuštění se neobejdou bez spolupráce s bankami, nicméně hlavní roli sehrají právě karetní asociace.

Například ČSOB a Poštovní spořitelna v současnosti dokončují vyjednávání s obchodníky o zavedení služby a specifikují konkrétní podmínky. Cashback chtějí obě banky zavést do konce letošního roku jako první banky na českém trhu. ČSOB jako možný start služby uvádí přelom třetího a čtvrtého čtvrtletí pro karty asociace Visa.

Podle vyjádření eBanky se časový horizont zavedení této služby odvíjí od dokončení mezibankovních jednání, jednání s karetními asociacemi a dokončení potřebných úprav systémů. Platební terminály budou muset nově umět pracovat ne s jednou částkou, ale se dvěma částkami nezávisle na sobě, tedy s platbou a výběrem. Vedle toho by měl terminál rozpoznat, zda nebyl překročen limit pro výběr.

Prozatím se banky neshodují v tom, zda bude služba zdarma, či zda ji hodlají zpoplatnit. Raiffeisenbank ústy Tomáše Kofroně v souvislosti s poplatky uvedla: Ve světě bývá zvykem, že je služba zdarma, nevidíme jediný důvod, proč by to u nás mělo být jinak.

skoleni_15_4

Jinak se vyjádřila např. ČSOB, která již naznačila orientační výši poplatku; podle ní se uvažuje o částce 4,50 Kč. Obdobně komentovala otázku poplatků i Simona MůčkováČeské spořitelny: Výběr hotovosti u obchodníka – Cashback – je doplňková služba určená pro drobné výběry hotovosti, nemůže však nahradit komplexní multifunkční síť téměř 1100 bankomatů České spořitelny. Služba bude s největší pravděpodobností zpoplatněna. Ostatní banky se k otázce poplatků nechtěly prozatím vyjadřovat.

O tom, že si služba najde své příznivce, není pochyb. Jen v anketě na serveru Měšec.cz uvedlo 86 % z více než stovky čtenářů, že plánuje službu využívat.

Budete služby Cashback využívat i vy?

  • Ano.
    78 %
  • Ne.
    22 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).