Hlavní navigace

Vláda zvyšuje daně - odstěhujte se!

17. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

První pokus o zvýšení daní vládě neprošel. Premiér Špidla se však nevzdává a pokusí se návrh prosadit znovu, s novými spoluhráči. A jak známo, vytrvalost přináší růže - tedy v tomto případě vyšší daně. Chystané změny jsou známé, ale jak se proti nim bránit?

Hana Marvanová v pátek hájila program strany, za kterou byla zvolena do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky – hlasovala proti svým stranickým kolegům, které svým činem s největší pravděpodobností odsoudila do opozice. Vládní kabinet zřejmě dozná změn, které umožní naplnění volebního programu Sociální demokracie a zvýšení daní, ač není po včerejších jednáních s prezidentem Václavem Havlem zdaleka jisté, zda dojde i k personálním či jen strategickým změnám. Na co se máme připravit a jak?

Jaké daně zvýší?
Nelze jednoznačně říci, že se jedná o zvýšení daní. Úpravy daňového systému jsou nejrozsáhlejší od roku 1991, kdy došlo k výměně socialistického daňového systému za standardní v západních zemích.

K poklesu daňové sazby má dojít s účinností od 1. 1. 2003 u vyšší sazby daně z přidané hodnoty z 22 % na 21 % a s účinností od 1. 1. 2004 poklesne daň z příjmů právnických osob ze současných 32 % o celá 4 %.

Vláda v rámci naplňování programu o podpoře rodiny hodlá zvýšit nezdanitelnou částku na dítě o 300 Kč ročně, kterou bude možno uplatnit od příštího roku.

Tím však pozitivní zprávy končí. Ostatní změny jsou vesměs s negativním dopadem na občany.

Nejhůře pravděpodobně pocítíme zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty ze současných 5 na 7 %, které v roce 2003 přinese do veřejných rozpočtů 7,5 mld. Kč. Stejná částka, která uleví veřejným financí, zatíží občany a podnikatele.

(Poznámka: Do jaké míry kterou ze skupin závisí na elasticitách poptávky a nabídky. Vzhledem ke skutečnosti, že sníženou sazbou jsou daněny především nezbytné komodity, lze předpokládat vyšší dopad na spotřebitele než na výrobce.)

Pokud si myslíte, že se z nepříjemného zvyšování daní uchýlíte k alkoholu, vězte, že přestože daň z přidané hodnoty lihovin klesne (z výše zmíněných 22 na 21 %), půllitrová láhev 40%ní lihoviny podraží přibližně o 8 Kč. Novela nezapomíná na spotřební daně, které vzrostou nejen u alkoholických nápojů, ale také u tabákových výrobků (což nahrává distributorům marihuany) a paliv (snad s výjimkou nafty).

Abyste tedy měli dostatek prostředků na podražený alkohol, musíte více vydělávat. Ovšem ani to vám nepomůže, protože vláda zavede tzv. milionářskou daň – daň z příjmů pro částky přesahující v základu daně 993 600 Kč. Z každé koruny vydělané nad tuto částku si stát účtuje vedle sociálního a zdravotního pojištění 35 %. Po započtení pojištění vám tak zbude celých 56,875 haléřů.

Jak se bránit?
Způsobů, jak se bránit zvýšenému daňovému zatížení, je celá řada. Jedním z nich – a neprozrazuji žádné tajemství – je nepracovat a nevykazovat žádné příjmy. Tím nejenže neodvedete státem vytoužené daně (kromě spotřební a DPH), ale navíc vám stát za vaši nečinnost zaplatí. Krom toho i někteří zaměstnavatelé rádi využijí vašich služeb bez poměru, a tak ke „státním dotacím“ sociálního systému můžete přidat i slušný přivýdělek. Bude-li se jednat o příjem z autorských práv nebo kapitálového majetku, bude navíc zcela legální.

Jinou možností je převést činnost na podnikatelskou aktivitu právnické osoby. Zde se očekává snížení daňové sazby na 28 % a při zdanění výplaty podílu 25 % „stojí“ jedna vydělaná koruna 46 haléřů, tedy zdánlivě více než jedna koruna po zaplacení milionářské daně. Nesmíme však zapomínat na náklady, které platí za pracovníka zaměstnavatel. Pokud je jich ušetřen a za služby platí místo výplatní páskou fakturou, nebude se jistě zdráhat podělit se o uspořené náklady. Krom toho – i společnost s ručením omezeným nezbytně potřebuje výkonný počítač, reprezentativní automobil a prostorný dům s kanceláří a bytem pro výkonný orgán. Tak proč platit navíc 25 % a připravit se o možnost odpočtu DPH.

dan_z_prijmu

Poslední možností, pomineme-li podvolení se placení daní, je odstěhovat se. Není zdaleka třeba sbalit kufry, prodat dům a koupit si letenku či lístek na vlak. Dnes stačí přesunout své aktivity do ráje. Samozřejmě daňového. K tomuto účelu vznikla celá řada firem, které rády za úplatu poradí a zařídí veškeré nezbytné formality.

Daňoví poplatníci a plátci daně mají široké možnosti „daňové optimalizace“. Existují samozřejmě i další, zatím zde nezmíněné – ovšem volby do sněmovny již proběhly a dalších se dočkáme pravděpodobně za čtyři roky.

Budete se bránit proti rostoucím daním?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).