Hlavní navigace

Vklad na cizí účet je draze zpoplatněn (přehled)

7. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Chcete vložit peníze na cizí účet ihned? Banky vám tento krok draze naúčtují.

Představte si poměrně typickou situaci, která potká mnoho lidí každý den. Potřebujete někomu zaplatit určitou finanční částku. Příběh může být různý. Vrácení peněz kamarádovi, který vám půjčil, zaplacení faktury dodavateli energií nebo například paušálu za mobilní telefon.

Pokud vracíte peníze přátelům, ve většině případů jim je dáváte do ruky, případně pošlete na účet, pokud je prodleva mezi dalším setkáním příliš dlouhá. Peníze placené nějakým společnostem rovněž asi ve většině případů pošlete příkazem přes elektronické bankovnictví.

Je tu ale ono co když. Co když na zaplacení pohledávky zapomenete a najednou už nemáte dost času na to, abyste příkaz odeslali a on včas došel. Chcete se vyhnout upomínce, nechcete dostat penále a rádi byste si udrželi pověst osoby, která své závazky platí vždy řádně a včas. Standardní cestou už to ale nestihnete. Máte naštěstí ještě jednu možnost. Vložit peníze na přepážce konkrétní banky. Pak se připíší okamžitě. Ne vždy je to ale levná záležitost.

Vklad hotovosti na účet

V rámci některých osobních účtů banky umožňují, aby byly vklady na tyto účty bez poplatku. To ale platí pouze pro vás coby majitele účtu. Máte možnost přijít na jakoukoli pobočku své banky, vložit si peníze na účet a nic za to nezaplatit. Stejnou možnost má i oprávněná osoba, když ji bance nahlásíte a ona ji bude jako oprávněnou osobu evidovat.

Pro všechny ostatní ale platí jiná pravidla, bez ohledu na to, jaký osobní účet máte a kdo vám jej vede. Pokud nejste majitel ani oprávněná osoba, banka na vás hledí jako na tzv. třetí osobu a účtuje vám poplatek dle sazebníku.

Kdo to umí bez poplatku?

Na českém trhu jsou stále ještě banky, ale i nebankovní instituce, které poplatek za hotovostní vklad třetí osobou na běžný účet neúčtují. Jestliže máte osobní účet u jakékoli následující banky či finanční instituce, neplatíte vy za vložení peněz na vlastní účet nic, a stejně tak i kdokoli jiný, kdo by vám na tento účet vkládal.

Banky a finanční instituce, které vklad třetí osobou na účet neúčtují
ANO spořitelní družstvo
Artesa, spořitelní družstvo
J&T Banka
Moravský peněžní ústav
Peněžní dům
Raiffeisenbank im Stiftland
Sberbank
Wüstenrot hypoteční banka
Záložna CREDITAS

V případě Wüstenrot hypoteční banky můžete pro hotovostní operace využít jen jedinou pobočku a tou je ta v Praze.

Pokud bychom pokračovali modelovým příkladem, který jsme uvedli na začátku článku, dlužíte mobilnímu operátorovi peníze za nezaplacený paušál. Skrze internetové bankovnictví již nestihnete poslat peníze tak, aby došly včas. Pokud má ale zmíněný mobilní operátor účet u jedné z výše uvedených institucí, máte štěstí. Donesete peníze na pobočku banky, vložíte je na účet a tento úkon neplatíte.

Nejste majitel? Plaťte 65 Kč a více

U všech ostatních bank a finančních institucí, které tuto službu poskytují, ale poplatek zaplatíte. Ten nejnižší začíná na 65 Kč a účtuje jej Raiffeisenbank. Výši poplatků ostatních bank uvádíme v tabulce.

Banky a finanční instituce Výše poplatku za vklad třetí osobou
Raiffeisenbank 65 Kč
Československá obchodní banka 70 Kč
Era/Poštovní spořitelna 70 Kč
Expobank 70 Kč nebo 0 Kč
Fio banka 70 Kč
MONETA Money Bank 70 Kč
Oberbank 70 Kč
UniCredit Bank 70 Kč
Komerční banka 75 Kč
Česká spořitelna 80 Kč
PPF banka 100 Kč

Expobank má poplatky rozdělené podle jiného vzorce než ostatní banky. Pokud vkládáte hotovost na pokladně Expobank na účet, který není váš a ani nejste disponentem, můžete a nemusíte platit poplatek za vklad třetí osobu. Záleží to na tom, zda zároveň jste, či nejste klientem banky.

Jestliže jste zároveň klientem banky a vkládáte na účet coby třetí osoba, neplatíte nic. Pokud ale nejste klientem Expobank, zaplatíte 70 Kč. Nejvyšší poplatek zaplatíte u PPF banky, a sice 100 Kč.

skoleni_15_4

Co když chybí hotovostní pokladny?

Některé banky vám ale vložit hotovost na pokladně neumožní vůbec, a to proto, že nemají hotovostní přepážky. Mezi tyto banky a finanční instituce patří:

Pokud má tedy firma, které peníze dlužíte a chcete je urychleně zaplatit, účet u jedné z těchto bank, bohužel si nepomůžete. Můžete samozřejmě využít i jiné formy vkladu, a to například vložit hotovost na pokladně jiné banky s tím, že ji tato banka přepošle té vaší, ale není to otázka okamžiku. Tuto možnost jsme testovali v článku Jak vložit hotovost v cizí bance do jiné banky? (TEST) a vždy se vložené peníze připsaly nejdříve v režimu D+1. Navíc za takovou službu již neplatíte poplatek v řádu desetikorun, ale stokorun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).