Hlavní navigace

Víme, proč Češi prohráli EURO 2008. Na vině jsou analytici Raiffeisen

18. 6. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Prohra českého týmu na fotbalovém šampionátu Euro 2008 nebyla v plánu rakouských analytiků Raiffeisen. Podle nich vše svědčilo po výhru Čechů a cesta vedla přímo ke zlatu. Žel, předpověď nevyšla. Přesto mají fotbal a investice společné průsečíky.

Analytici finančních skupin rádi sestavují nejrůznější portfolia, ovšem analytici ze skupiny Raiffeisen Zentralbank se sídlem ve Vídni sestavili netradiční portfolio. Rozebrali podrobně týmy šampionátu EURO 2008, vytvořili speciální model a simulovali celé mistrovství. Česko tak podle nich mělo ve finále porazit Španělsko, zatímco domácí Rakousko a Švýcarsko mělo vypadnout už v základní skupině.

Podobné strasti fotbalistů a investorů

Podle vídeňských analytiků stojí fotbaloví trenéři a investoři před stejným problémem. Oba týmy musí najít tu správnou kombinaci, která zvítězí. Analytici mají za úkol maximální zisk v podobě zhodnocení portfolia, fotbalové trenéři zase mají za úkol přivést své mužstvo na stupně vítězů. Oba týmy musejí podat co nejvyšší výnos. Raiffeisen Zentralbank zde vidí i další podobu: na cestě k cíli je důležité, aby výkonnost příliš nekolísala a fotbalovému trenérovi přinášela body v žebříčku FIFA pro jeho tým, investorovi pak co možná nejnižší výkyvy kurzů v jeho portfoliu.

Všechno, co potřebujete vědět o akciích a podílových fondech. Přehledy, porovnání, analýzy: akcie.mesec.cz

Analytici měli jasno

Utkáním EURO 2008 se zabývala studie Raiffeisen Zentralbank (RZB) [PDF, 726 kB]. V ní se analytici RZB pokoušeli najít ty nejdůležitější faktory, které mohou ovlivnit vítězství nebo prohru národních týmů. Podle jejich modelu měla Česká republika v semifinále porazit Německo a Španělé měli zvítězit nad Itálií. Protože čeští hráči mají dobrou „tržní hodnotu“ s ohledem na počet bodů v žebříčku FIFA, měla se Česká republika nakonec prosadit proti Španělsku a získat titul mistra Evropy.

Výsledek se nepovedl

Nakolik se liší skutečné výsledky rakouských předpovědí, ukázaly nedávné přímé přenosy. Přestože český tým neuspěl v utkání s Tureckem, nelze věšet hlavu. Je to podobná situace jako při investování. Ten, kdo vsadil na Turecko, sklidil vysoký zisk a druhá část investorů musela zákonitě prohrát. Vodní břehy se vyrovnaly a vše jede dál.

dan_z_prijmu

Z prohry nevěšet hlavu a vyvážit porfolio

Nebyli by to analytici, aby nedali doporučení, jak se chovat při sestavování portfolia. Podle RZB má kvalitní portfolio obsahovat takové tituly, které se při každém drobném „zakašlání“ nějaké americké finanční instituce nebo po zveřejnění nepříznivých předstihových ukazatelů hned nezhroutí. Do evropské čtyřky proto podle RZB patří Unilever, Nestlé, Roche a Heineken. Pokud jde o akciový trh, doporučení RZB padá na SAP nebo Porsche.

V útoku to zase chce sobce, kteří umí proměnit každou šanci. Na kapitálových trzích to bude ve druhé polovině roku 2008 záležitost finančních titulů. Americké investiční banky, považované momentálně za outsidery, do eurotýmu sice nesmějí, ale (o něco méně volatilní) evropští finanční giganti Deutsche Bank a AXA jsou stejně vhodnými kandidáty. A když to nevyjde, nevěšte hlavu. Investování je vlastně také jen hra. Někdo zvítězí a někdo prohraje.

Vsadili jste si na výhru českého týmu v EURO 2008?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).