Hlavní navigace

Názor k článku Velký jističový podfuk od thr - Ono je to malinko jinak - v jistém...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2016 10:42

    thr

    Ono je to malinko jinak - v jistém smyslu je primárním bodem to, zda je v daném bytě použit plyn. Pokud se používá plynový sporák a topení, tak není pro tří fáze žádný důvod a jeden jistič 25A úplně stačí - největší odběr mívá pračka, ale obvykle pod 2000W, elektrická trouba v plynovém sporáku se taky vejde do 10A jističe, vše ostatní jsou "drobnosti". Jasně, pokud zapnu najednou všechny spotřebiče, které mám, tak se v jistém momentu dostanu na 50A a tudíž bych jistič vyhodil, ale tohle se prostě nestane ani náhodou.
    Takhle to mám v současném bytě (1x25A), ve starém jsem snad měl dokonce jen 1x16A (teď si nejsem jistý, ale každopádně pod 1x25), stejně to mají i rodiče - podstatné ale je, že vždy je vedle toho plyn pro vařič i topení.

    Potřebu 3x25A mají v bytech ti, kdo si pořídili "módní" indukční desky a obecně elektrické sporáky, tento spotřebič prostě má při připojení na jednu fázi problém, či to vůbec nejde, jistou komplikací je i elektrický ohřev vody v bojleru (nicméně tam už to není tak jednoznačné, ve starším bytě jsme bojler v kominací s jednou fází měli).

    Osobně odhaduji, že v plynofikované starší zástavbě je bytů s maximálně 1x25A většina a tito lidé čato spíše ušetří či budou platit stejně. U rodinných domků s vyšším využitím elektřiny se jich sice paušál dotkne, ale zase mají větší spotřebu, což to bude kompenzovat.
    Největší problém je u bytů v nové výstavbě a rekonstrukcích, kde se šlo na "moderní" vaření, tam to bude výrazné. No a vyloženě zrůdná je pak situace u chat, kde odběr nestojí za řeč, ale kvůli občasnému použití cirkulárky měl dotyčný tři fáze, tam to je zdražení ve stovkách procent a zde už to ze strany ČEZu (či jiného dodavatele) hraničí s bezdůvodným obohacením :-(

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).