Hlavní navigace

Velká Británie: Příroda, památky, velkoměsto - vše v jednom

28. 8. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Velká Británie má potenciál uspokojit přání milovníků přírody svými malebnými vesničkami a úžasnými jezery. Stejně tak je možné se sem ale vypravit i za nákupy, ruchem velkoměsta a památkami dokazujícími pestrou historii.

Velká Británie je největším ostrovním státem Evropy ležící v Atlantském oceánu. Ačkoliv počátkem 20. století došlo, hlavně kvůli světovým válkám a ke snížení vlivu bývalé velmoci, zanechala přesto své historické otisky například v rozvoji parlamentní demokracie, vývoji literatury nebo vědy.

Co stojí za to vidět

Spojené království Velké Británie a Severního Irska se skládá z Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Ve zdejší krajině převažují vysočiny v oblasti Skotska a na severu Irska Anglie a Walesu. Pískovcové kopce, údolí a povodí řek s nížinami se nalézají na východním pobřeží. Podobné téma: Slovensko: Za humny s přírodními taháky, co se neokoukají

Anglie si nejednoho cestovatele získala svou různorodostí. Hlavním magnetem je pro většinu turistů magnetický Londýn se svým West Endem, pulzujícím Camden Town, zeleným Hyde Parkem nebo historickým Westministerským opatstvím či Big Benem. Pokud nemíříte přímo do metropole, neměli byste vynechat nedaleký Eastbourne a Brighton na pobřeží, malebné vesničky v oblasti New Forest nebo krásnou jezerní oblast Lake District.

Skotsko se může pyšnit divočejší přírodou, jak zvlněnou nížinou, tak horami, jezery a ostrovy. Opomenout byste neměli hlavní město Edinburgh s jeho největší atrakcí – hradem s uloženými skotskými královskými klenoty. Wales je typický svým dlouhým pobřežím a přístavním městem Cardiff. Cílem turistů bývá často Llandudno, Rhyl, Pembrokeshire a Porthmadog. Severní Irsko může nabídnout drsné severní pobřeží, ale také například mírnou pěstitelskou oblast Armagh. Centrem zábavy je zde Belfast.


Do Velké Británie autem

Díky členství České republiky v Evropské unii je možné vycestovat do Velké Británie s platných cestovním pasem nebo jen občanským průkazem. Platí zde i český řidičský průkaz, ovšem jen za předpokladu, že hodláte zůstat jen na určitou dobu. Pokud se zde chcete usadit, je nutné si po určité době pořídit zdejší průkaz řidiče. Jezdit do Velké Británie autem není z České republiky příliš obvyklé už kvůli tomu, že se v Británii jezdí vlevo, což může být pro české řidiče zpočátku velice matoucí. Významná je i vzdálenost, kterou je třeba urazit. Do Londýna je z Prahy potřeba urazit zhruba 1260 kilometrů a přejet Německo, Holandsko, Belgii a Francii. Jen benzin při ceně 30 Kč/litr a spotřebě 8 l/100 km by vás vyšel kolem 3000 korun. Nutné je ale započítat také dopravu přes kanál La Manche. Zde se může cestovatel na ostrovy převést buď trajektem nebo Eurotunelem, kterým projíždí vlak. Trajekt vás do Doveru doveze zhruba za hodinu a půl a i s autem na osobu zaplatíte za zpáteční jízdenku zhruba přes 100 eur. Cesta vlakem skrz Eurotunel trvá obvykle 35 minut a s autem vás zpáteční jízdenka vyjde minimálně na 60 eur. Podobné téma: Polsko: klidná země s mořem a výraznou minulostí

Rychlostní limity
Druh komunikace Rychlostní limity
Hlavní silnice 112km/h (70mil/h)
Ostatní silnice 96 km/h (60mil/h)
V obci 48 km/h (30mil/h)
Obytné zóny, okolí škol 32 km/h (20mil/h)
Dálnice 128 km/h (80mil/h)

Míra alkoholu je ve Velké Británii tolerována do 0,8 promile. Pokud nechcete, aby se vám výprava do Londýna prodražila, určitě dodržujte zdejší dopravní předpisy, neboť za jejich porušení jsou účtovány poměrně vysoké pokuty. Například překročení rychlosti o 15 mil (24 km) je sazbováno pokutou 60 – 360 liber, řízení s mobilním telefonem v ruce 60 liber a jízda bez bezpečnostních pásů pokutou 30 liber. Nezaplatíte-li přes den parkování v centru města, může vás „parkovné“ nakonec vyjít na 80 liber a pokuty za řízení pod vlivem alkoholu dosahují až k 5000 librám. I zde funguje bodový systém, jehož maximální hranicí je 12 bodů.

Velká Británie je co do kvality a dostupnosti asistenčních služeb na vysoké úrovni – pokud má klient na cestě potíže, technická pomoc bývá na místě do 45 – 60 minut, což je zcela srovnatelné s ČR a celou západní Evropou. I zde platí zásada, že klient, který má potíže s vozem, by měl nejprve kontaktovat svou asistenční službu v ČR, která mu sdělí další postup, aby mohl být zásah technika v rámci daného programu bezplatný. Podmínky poskytování nejrůznějších služeb pro moto-turisty jsou také shodné se západní Evropou, např. při zapůjčení vozu z autopůjčovny je vždy požadována záloha z kreditní karty klienta, což v ČR není vždy nezbytné.

Zdroj: Europ Assistance

Cestujeme letadlem nebo autobusem

Cestovat letadlem je mnohem komfortnější a časově výhodnější. Do Londýna přiletíte zhruba po dvou hodinách. Z letišť si můžete vybrat Heathrow, Stansted, Luton či Gatwick. Ceny letenek závisí na letecké společnosti, výběru letiště, ale i na tom, zda cestujete ve všední den nebo o víkendu. Obecně platí, že o víkendu jsou letenky dražší, stejně jako lety na Heathrow. Platí také, že čím dříve si letenku koupíte, tím více na cestě ušetříte. Z Prahy létají i nízkonákladové letecké společnosti jako je Click4Sky, Wizz Air nebo EasyJet, se kterými se dá let pořídit kolem 2000 korun. Čtěte více: Senzační víkend se zárukou? Pozor na chytáky 

Autobus cestujícím tolik komfortu neposkytne. Cesta trvá kolem 16 hodin. Využít můžete služeb StudentAgency, u které se dá zpáteční jízdenka pořídit za 1700 – 3000 korun. Na 3000 korun si zpáteční jízdenku zakoupíte i u eurolines.

dan_z_prijmu

Londýn, Velká Británie,

Houses of Parlament, Zdroj: www.celysvet.cz


Lékařské ošetření a důležitá telefonní čísla

Občané České republiky mají v neodkladných případech nárok na základní ošetření kryté evropským zdravotním průkazem EHIC. Je ale nutné počítat s tím, že léky, stomatologická péče nebo služby optiky si zde hradí návštěvník sám. Je proto vhodnější si sjednat na cestu ještě cestovní pojištění. Čtěte více: Úraz a nemoc v zahraničí vás může přijít na tisíce. Jak tomu předejít?

Důležitá telefonní čísla:

  • 999 – hasiči, policie, záchranná služba
  • 118500 – informace o telefonních číslech
  • 100 – operátor – pro pomoc s místními i mezinárodními hovory na území VB a Irska
  • 155 – mezinárodní operátor – pomoc s mezinárodními hovory nebo pro spojení s lodí
  • 112 – nouzové situace (vážné dopravní nehody, apod. )

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).