Hlavní navigace

Vánoční svátky v zahraničí? Pro někoho standard

17. 12. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak a kde strávit Vánoce a kde nejlépe oslavit příchod Nového roku? Hitem období vánočních svátků a Silvestra je dovolená nejen v tuzemsku, ale čím dál tím častěji i v zahraničí. Současný kurz české koruny vůči euru a americkému dolaru navíc k Vánocům a Silvestru v zahraničí doslova láká.

Vedle tradiční letní dovolené si lidé ve velké míře dopřávají i dovolenou zimní na konci roku. To je ostatně vidět i z ceníků hotelů a ubytovacích zařízení. Letní prázdninová sezóna má svoji zimní „sestru” v období vánočních svátků. Pro mnoho cestovních kanceláří je zima další šancí ke zlepšení zisků. Kdo se na poslední chvíli rozmyslel, že chce Vánoce či Silvestra strávit na českých horách, má už jen minimální šanci na sehnání slušného ubytování. V zahraničních rakouských a italských lyžařských střediscích je situace podobná. Šanci však mají opozdilci ve větších městech.

Je libo Silvestra v Anglii?

Za silvestrovskými oslavami v Evropě nejraději Češi míří do Paříže a Londýna, uvádí Michal Tůma ze společnosti Invia.cz. Mezi nejoblíbenější slunné destinace pak podle Martina Tůmy patří Egypt, Thajsko či Kanárské ostrovy.

Ovšem každoročně je v prosinci velký zájem jak o exotické destinace, tak o lyžařské zájezdy. Obě dvě možnosti lákají přibližně stejnou měrou. I když je zájem o exotiku a horská střediska vyrovnaný, vánoční svátky zvyšují poptávku spíše po návštěvě přímořských destinací. Lidé se snaží vyhnout stresu a hektické předvánoční atmosféře a nejčastěji volí únik do teplých krajin, potvrzuje Michal Tůma.

Silvestr u moře

Moře a pláže zlákají podle odhadů cestovních kanceláří letos až 100 tisíc Čechů. Velká část z nich se rozhodne pro takovou dovolenou právě na konci roku. Naopak příznivci zimních sportů využívají především nabídek alpských středisek, a to především v Rakousku, Francii a Itálii.

Vánoční svátky a Silvestr s sebou přinášejí i další velký trend. Touhu zažít výjimečnou oslavu konce roku na výjimečném místě. To je nejčastějším důvodem zvýšené poptávky po letenkách do evropských velkoměst, jako jsou Paříž či Londýn. A že tyto destinace nejsou pro Čechy nedostižné, potvrzuje průměrná částka 59 tisíc korun, kterou utratí zákazníci českých cestovních kanceláří na dny strávené na horách či v exotických zemích.

Tipy na konec roku

Ženeva

Zimu si s rodinou nejlépe vychutnáte na horách, obzvlášť pokud zavítáte do některého z předních evropských lyžařských středisek ve Francii, Itálii nebo Švýcarsku. Ty jsou díky přímým linkám leteckých dopravců doslova na dosah a za pár hodin se tak můžete prohánět po sjezdovkách v Chamonix, Gstaad nebo Courmayeur. Ženeva je pak optimálním místem, kde pořídit luxusní vánoční dárky jako jsou hodinky, čokoláda či šperky, které udělají opravdu skvělý dojem. Cenově dostupnější, přesto však milé drobnosti naleznete na vánočním trhu na Place de la Fusterie. Přímé lety z Prahy do Ženevy stojí od 729 Kč za jednosměrnou letenku včetně tax a poplatků. Do Ženevy létá easyJet.

Londýn

Ve Velké Británii pracuje řada Čechů, tak proč své příbuzné, známé a kamarády nenavštívit a užít si společně předvánoční kouzlo Londýna. Na nákupy dárků je Londýn ideální destinací, zejména pokud jde o trendovou a kvalitní módu. Atmosféru na proslulých nákupních ulicích Oxford Street a Regent Street vytváří originální světelná výzdoba. Navíc výprodeje začínají již bezprostředně po Vánocích, a to i ve velkých obchodních domech jako Selfridges nebo Harrods, kde si společné prohrabování značkovými kousky zlevněnými až o 70 procent dosyta užijete s maminkou, sestrou nebo kamarádkou. Pro akčnější povahy nelze než doporučit venkovní kluziště – zabruslit si můžete v historickém prostředí Somerset House, přírodovědného muzea či Hampton Court Palace.

Přímé lety z Prahy do Londýna stojí od 819 Kč za jednosměrnou letenku včetně tax a poplatků. Do Londýna se dostanete s leteckými společnostmi British Airways, ČSA, easyJet a SkyEurope.

Belfast

Kouzlo Irska se nejlépe objevuje ve dvou, třech i čtyřech – každý člen rodiny si tam přijde na své. Muže jistě nalákáte do místních hospůdek, kde ochutnají tradiční pivo a poklábosí si s místními obyvateli, kteří vynikají svou otevřeností a přátelskostí. Děti se zabaví na naučné stezce C.S. Lewise, která jim odhalí více o světě Narnie, nebo se mohou vydat po stopách legendárního Titanicu a zavítat do doků, odkud kdysi vyplouval. Ženy se mohou vydat na nákupy do ultramoderní Titanic Quarter, kde lze také obdivovat úchvatnou současnou architekturu, nebo do viktoriánské tržnice, kde probíhá tradiční vánoční trh. Přímé lety z Prahy do Belfastu stojí od 729 Kč za jednosměrnou letenku včetně tax a poplatků. Do Belfastu létá easyJet.

Dortmund

Pokud máte příbuzné v Německu, domluvte si setkání v Dortmundu a nebudete litovat. Před Vánoci je toto město obzvlášť kouzelné. Tamější nejvyšší vánoční strom na světě nelze než obdivovat a místní vánoční trhy s více jak stoletou tradicí jsou také proslulé široko daleko. Děti se zabaví ve vánoční vesničce, kde si upečou cukroví a vyrobí dárky se Santa Clausem. Dospělí si rádi v klidu vychutnají voňavý svařák nebo punč ve speciální sběratelské sklenici. Nikdo neodolá lahůdkám, jako jsou klobásky, vestfálské grilované maso, pražené mandle či čerstvé palačinky. Přímé lety z Prahy do Dortmundu stojí od 729 Kč za jednosměrnou letenku včetně tax a poplatků. Do Dortmundu létá easyJet.

skoleni_15_4

Do Německa častěji a levněji

Speciální ceny letenek do pěti destinací v Německu spojených přímo s Prahou nabízí i letecká společnost Lufthansa. Ceny zpátečních letenek jsou nyní od 990 Kč, ale bez poplatků a letištních tax. Nejlevnější letenky do Düsseldorfu nyní stojí 1 990 Kč, do Stuttgartu 1 490 Kč, do Frankfurtu 1 990 Kč, do Mnichova 1 490 Kč a do Hamburku 990 Kč.

Kdo jiný by měl být pružnější a nabízet do těchto měst více týdenních spojů, než německý národní přepravce? láká cestující Dörte Klein, generální ředitelka společnosti Lufthansa pro Českou republiku a Slovensko. Cestující z Prahy mají přímý přístup ke všem 188 destinacím v našem zimním letovém řádu přes Mnichov a Frankfurt, naše největší dopravní uzly. Z Prahy tam vypravujeme 71 letů týdně, dodává Dörte Klein.

Vánoční svátky plánujete strávit ...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako pojišťovací poradce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).