Hlavní navigace

Vánoční nadílky stavebních spořitelen

3. 12. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

V dnešní době si zvykáme na všelijaké akce, které nás lákají na různé zboží. Pozadu nezůstávají ani stavební spořitelny, s nimiž do Vánoc můžete vyhrát třeba i milión.Nemluvě o poslední šanci na získání vysoké státní podpory pro dalších několik let.

Stavební spoření – ani žádný jiný finanční produkt – by nemělo být vybíráno jen na základě marketingové akce či soutěže s ním spojené. Ale když už soutěže stavební spořitelny nabízejí, proč je nevyužít, zvláště když jsou spojeny s poslední možností získání státní podpory stavebního spoření ve výši až 4500 Kč?

Vše o stavebním spoření naleznete ve velké příloze Měšce Změny ve stavebním spoření – krok za krokem.

Milión od Buřinky

Podívejme se nejprve na Stavební spořitelnu České spořitelny, čili na Buřinku, a její soutěž o milión korun. Jestliže uzavřete do 19. 12. 2003 smlouvu s Buřinkou o stavebním spoření s minimální cílovou částkou 100 000 Kč, máte možnost vyhrát jeden ze čtyř miliónů korun. Dalších 1000 výherců dostane zlatou minci a ostatní zúčastnění 500 Kč jako cenu útěchy (ovšem jen v případě, že uzavřou smlouvu o překlenovacím úvěru spolu s úvěrem ze stavebního spoření). Výherci jsou vybíráni formou slosování a o výhře písemně informováni.

První kolo soutěže již proběhlo a na světě jsou už i první milionáři. Druhé kolo slosování se uskuteční v lednu 2004.

Milión od Wüstenrotu

Milión můžete vyhrát i s Wüstenrot stavební spořitelnou. Klienti, kteří uzavřou smlouvu do 31. 12. 2003, mohou tipovat, kolik budou činit celkové vklady klientů Wüstenrotu k 31. 12. 2003. Svůj tip musí zaslat nejpozději do 10. 1. 2004 na adresu pobočky Prahy 5.

Hlavní výhrou je milión korun, dalších 10 výherců získá zájezd v hodnotě 20 000 Kč a pro dalších 100 tipujících je připraven „hodnotný dárek“ (v hodnotě 1000 Kč), ať už si pod tímto názvem představujeme cokoliv.

Je tu ovšem malý chyták pro nejpřesněji tipující spořivce. Pokud se dva klienti shodnou v nejpřesnějším odhadu, vyhrává ten, kdo spoří na vyšší cílovou částku!

Automobil od Lišky

Českomoravská stavební spořitelna vyhlásila „kupónovou“ soutěž do 31. 12. 2003. Hlavní cenou je automobil Honda CR-V v hodnotě 850 000 Kč. Další výherci získají 200 zájezdů v hodnotě 5000 Kč nebo tisícikorunový poukaz na slevu u cestovní kanceláře Čedok.

Liška neomezuje cílovou částku, na kterou musíte spoření uzavřít, abyste se mohli zapojit do soutěžení. O případné výhře se dozvíte ihned, protože při uzavření smlouvy dostanete stírací kupón s výhrou.

Stanete-li se šťastným výhercem první ceny, musíte odeslat výherní kupón poštou na velitelství ČMSS nejpozději do 31.1.2004.

Pavla Paseková, tisková mluvčí ČMSS
Nevíte-li si před koncem roku rady se stavebním spořením, neváhejte a nechte si poradit od Pavly Pasekové, tiskové mluvčí Českomoravské stavební spořitelny v naší Poradně stavebního spoření.

HYPO stavební spořitelna

HYPO stavební spořitelna pro tento rok, respektive na jeho závěr, číhá hned s několika lákavými nabídkami, jak uspořit.

Pro mládež připravila program SSM (pro pamětníky připomínám, že se nejedná o nechvalně známý „Svaz socialistické mládeže“) – Stavební spoření mladých. Vztahuje se pouze na děti a mládež do 18 let (18 jim musí být až po 1.1.2004) rodičů, kteří sami jsou klienty HYPO a mají zůstatek na účtu minimálně 1 Kč. Pokud splňujete tyto podmínky a založíte vaší ratolesti do 31. 12. 2003 smlouvu o stavebním spoření NADSTANDARD NU1 s minimální cílovou částkou 250 000 Kč, vyděláte na poplatcích za uzavření smlouvy – bude to zadarmo.

Podobná je nabídka NADSTANDARD 500 (pouze variantou NU1), kdy u smlouvy s cílovou částkou 500 000 Kč můžete ušetřit 3000 Kč na poplatcích za uzavření smlouvy. Tato nabídka platí rovněž do 31.12.2003.

Malá pozornost, třešnička na dortu, je dárek, konkrétně CD muzikálu Johanka z Arku, které dostanete u vybraných prodejců spoření, rovněž do konce roku.

Automobil od Modré pyramidy

Zajímavé „motorové“ lákadlo nabízí svým klientům Modrá pyramida, Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky. Jedná se o tipovací soutěž, podobně jako u Wüstenrotu, ale tentokrát tipujete, kolik smluv bylo celkem uzavřeno po dobu existence Modré pyramidy, tedy od 16. 12. 1993 do 31. 12. 2003. Nejpřesnější tipující získá automobil VW Touran, 50 dalších získá jízdní kolo.

Podmínkou pro přijetí do soutěže je smlouva s cílovou částkou minimálně 160 000 Kč a tip odeslaný nejpozději 31. 12. 2003 na adresu pobočky Praha 2.

S tím samým spořitelním programem se můžete rovněž zúčastnit soutěže „Moudrá vkladní knížka“, kde lze vyhrát až 4000 Kč ve slosování, které proběhne naposledy nejpozději 20. 12. 2003.

Raiffeisenka nehraje

Oproti všem těmto lákavým hrám se jako už po několikáté obrnila Raiffeisen stavební spořitelna. Zdá se, že „specialista“ nemá nijakou potřebu lákat klienty na stavební spoření. Raiffeisen se omezila pouze na soutěže skrze spřátelený časopis Svět Bydlení, kde můžete vyhrát drobné ceny křížovkami.

Slevy při uzavření smlouvy

Možná trochu jistější výhodou je sleva nebo dárek při uzavírání smlouvy. Obvyklý poplatek za uzavření smlouvy je 1 % z cílové částky (jen některé nabídky se liší), ale díky speciálním akcím na něm můžete podstatně ušetřit.

Kromě tradičních slev pro studenty (Modrá pyramida sleva 0,25 % a Raiffeisen Sts sleva 0,15 % z poplatku) se teď objevila další zvýhodnění. Při uzavření smlouvy přes internet získáte u Buřinky knížku National Geographic „Divoká příroda ve fotografii“, Wuestenrot Sts vám poskytne 50 % slevu u počátečního poplatku a Modrá pyramida vám na účet připíše 500 Kč.

Zcela bez poplatku však můžete mít stavební spoření u Raiffeisen Sts, a to v případě, že si jej sjednáte u ING a spolu s ním si založíte některý z produktů ING. Když o produkty ING zájem nemáte, můžete získat slevu 50 % – stačí jejím prostřednictvím založit stavební spoření Raiffeisen stavební spořitelny.

Další podrobnosti o akcích stavebních spořitelen a o podmínkách získání všech výhod naleznete v naší příloze Změny stavebního spoření.

Proč se spořitelny předhánějí v boji o klienty?

Důvodem je novela zákona o stavebním spoření a o státní podpoře stavebního spoření, která vstoupí v platnost 1. 1. 2004. Novým klientům stavebních spořitelen přinese – ve srovnání s klienty, kteří smlouvy uzavřeli před 1.1.2004 – několik nevýhod.

skoleni_15_4

Zejména se jedná o snížení podpory. Abyste na smlouvu uzavřenou po 1. lednu dostali maximální podporu 3000 Kč, budete muset za rok naspořit alespoň 20 000 Kč. Dosud stačilo jen 18 000 Kč, ke kterým vám stát připsal další 4500 Kč. Novela bude rovněž znamenat prodloužení minimální vázací doby spoření z 5 na 6 let, přičemž zůstává podmínka nenakládání s vkladem po dobu spoření.

Jednu změnu k lepšímu přeci jen novela obsahuje. Jeden klient bude moci dostávat státní podporu i na více smluv. Celkově však nepřekročí maximální hranici 3000 Kč.

Zapojíte se do některé předvánoční soutěže stavebních spořitelen?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).