Hlavní navigace

Zvýhodněné nabídky bank a spořitelen

27. 12. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Vánoce přejí vánočním akcím a nabídkám. S čím letos přišly banky, stavební spořitelny a splátkové společnosti? Přejete si kreditní karty za výhodnějších podmínek, úvěry s nižší úrokovou sazbou nebo jiné benefity? I na poslední chvíli je z čeho vybírat.

Nákupy na splátky

Splátkové společnosti Home Credit a GE Capital Multiservis pro klienty připravily do konce tohoto roku akční nabídku. U obou společností má klient možnost rozhodnout se mezi dvěma možnostmi, jak zvýhodněně splácet úvěr.

Pokud nemáte dostatek peněz, ale předpokládáte, že v následujících měsících se vaše finanční situace zlepší a budete schopni splatit vše do posledního haléře, je pro vás výhodnější využít bezúročného období. U společnosti Home Credit se jedná o období tříměsíční, u GE Capital Multiservis čtyřměsíční. Zakoupíte-li zboží na úvěr do 31. prosince 2004 a splatíte-li ho do tří (u Home Credit) nebo čtyř (u GE Capital Multiservis) měsíců, budete splácet bez navýšení ceny.

A jaká je druhá varianta? Společnost Home Credit nabízí v rámci vánoční nabídky možnost využít tříměsíční odklad splátek a úvěr začít splácet až za 3 měsíce od nákupu. Společnost GE Capital Multiservis na to jde jinak. Zboží začnete splácet standardně, ale úroky vám budou účtovány až po čtyřech měsících.

O kolik vám bude navýšena cena, pokud nestihnete využít nabídku do konce roku, ale po novém roce se vám hodit bude? To záleží jak na ceně zboží, tak na výši první splátky – akontace. On-line kalkulačku, abyste si mohli spočítat navýšení pro svůj konkrétní požadavek, na internetových stránkách sice nenajdete, na bezplatných infolinkách splátkových společností vám ale na váš konkrétní dotaz odpoví.

Kreditní karty

Kreditní karty, které vás vyjdu levněji, pokud je získáte nyní, nabízí Citibank. Co proto musíte udělat? Především s rozhodnutím, zda si stříbrnou nebo zlatou kartu pořídíte, nečekat na nový rok. Nabídka potrvá do konce roku 2004.

Roční poplatek za zlatou kartu je dva tisíce korun a za stříbrnou o tisíc korun méně. Pokud si stříbrnou kartu pořídíte do konce roku, zaplatíte 250 Kč (tedy 25 % z 1 000 Kč). Stejné, tedy 25% zvýhodnění, vás čeká při zřízení zlaté karty – tu do Silvestra pořídíte za 500 Kč.

Při pozdějším zřízení by vás roční vedení karty vyšlo na 2000 Kč i v prvním roce. Existuje možnost, jak na poplatku za kartu získat nejen 75% slevu a navíc nemuset za vedení karty v prvním roce zaplatit vůbec nic. Zdarma vám bude vedena karta v případě, že s ní utratíte během prvních třech měsíců 3000 Kč.

Roční vedení dodatkové stříbrné karty vás u Citibank běžně vyjde na 500 Kč. Zlatá karta je samozřejmě dražší, za tu dodatkovou zaplatíte tisícikorunou. Pokud o ně požádáte ještě letos, na poplatcích ušetříte právě tento poplatek za roční vedení.

Speciální nabídku kreditních karet připravila také Komerční banka. Její nabídka platí do konce roku. Netýká se majitelů všech typů účtů, ale vybraných klientů banky. Pokud takovým klientem jste, dozvíte se to prostřednictvím dopisu. Bude vám nabídnuta kreditní karta s přednastaveným úvěrovým limitem. Nabídka se týká kreditních karet VISA Electron a MasterCard. Pokud byste o kartu s konkrétním úvěrovým limitem měli zájem, stačí zavolat na bezplatnou linku.

A jaká výhoda z toho všeho pro vás plyne? Protože jste předem schváleným klientem, kartu si vyzvednete na pobočce, aniž byste museli dokládat své příjmy.

Do třetice ještě jedna banka, která nabízí kartu za zvýhodněných podmínek. Nabídka ČSOB je také časově omezená, stejně jako dvě předcházející. Nikoli však koncem tohoto roku, ale trvá až do 15. ledna 2005. Na poplatku za vedení ČSOB Kreditní karty můžete ušetřit 200 Kč – banka poskytuje 50% slevu na vedení karty během prvního roku.

Hypoteční a spotřebitelské úvěry

Do konce tohoto roku má několik bank akci na hypoteční úvěry. Hypotéky jsou nabízeny za snížené úrokové sazby nebo bez poplatků, případně jako kombinace obojího. Jaké úrokové sazby budou nabízeny po skončení těchto akcí, zatím není známo.

Živnostenská banka nabízí zvýhodněnou sazbu u hypoték s roční a pětiletou fixací. V prvním případě činí garantovaná sazba 3 %. U hypoték s pětiletou fixací činí sazba 4,56 % a klient neplatí poplatek, který před začátkem této akce činil 100 Kč měsíčně.

Také Česká spořitelna snížila úrokové sazby. Pětiletá garantovaná sazba tak činí 4,99 %, desetiletá je na úrovni 5,79 %. Do konce roku byl také zrušen poplatek za poskytnutí hypotéky, který činil 0,9 % z výše úvěru (minimálně 9,5 tisíc a maximálně 25 tisíc korun).

Časově omezená je nabídka Raiffeisenbank. Úrokové sazby hypotečních úvěru s jednoletou sazbou činí 2,99 %. Klienti Raiffeisenbak mají na zažádání o něco více času – nabídka platí do 15. ledna 2005.

dan_z_prijmu

Stejné časové omezení, tedy polovina ledna, platí i pro slevy u ČSOB. Jak u ČSOB Spotřebitelského úvěru, tak u ČSOB Americké hypotéky můžete ušetřit na poplatku za vyřízení. Zaplatíte pouze polovinu běžného poplatku a u spotřebitelského úvěru tak ušetříte až 1 700 Kč, u hypotéky až 10 000 Kč.

Českomoravská hypoteční banka 50% slevu za zpracování úvěru nabízí do konce roku. Maximální částka, kterou můžete ušetřit, je 10 000 Kč za zpracování úvěru při koupi nemovitosti a 12 500 Kč na výstavbu a rekonstrukci.

Využijete některé předvánoční nabídky finančních institucí?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).