Hlavní navigace

Vánoce na splátky

19. 11. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Tak se nám zase pomalu, ale jistě blíží Vánoce. Těší se na ně nejen děti, ale i obchodníci a společnosti nabízející splátkový prodej. Předvánoční týdny nejsou jen dobou rozjímání, ale i dobou nákupního šílenství. Jak je to s dárky na splátky?

Chcete si nadělit pod stromeček novou televizi, pračku, kožich nebo i jinou, méně praktickou věc a nemáte na ni? Snadná pomoc, pořiďte si ji na splátky! Proč si odpírat a šetřit, když nemusíte? Příjemnější je přece nejdříve nakupovat a až potom splácet! Tak nějak podobně na nás útočí reklama splátkových společností – a podléhá jí stále více lidí.

Zlatý Měšec

Hlasujte v anketě Zlatý Měšec 2003!

Máte svého favorita v oblasti financí? Oblíbenou banku, pojišťovnu, penzijní fond či jiné? Dejte jim svůj hlas v anketě Zlatý Měšec 2003 a budete moci získat zajímavé ceny.

Ještě před pár lety u nás bylo zvykem pořizovat si jen věci, na které stačily naše vlastní úspory. Pozitivní na tom určitě bylo, že se lidé tak snadno nedostali do finančních nesnází a věcí, na které museli dlouho šetřit, si více vážili. Dnes je situace úplně jiná. Zejména mladší generace pokládá postup „nejprve šetřit a až pak utrácet“ za přežitek určený jen pro staromilce a askety.

úvěrem, půjčkou, splátkovým prodejem nebo leasingem má zkušenost většina domácností. Dlužno dodat, že ne vždy jen pozitivní. Ono nakupovat na dluh jde velmi lehce, ale splácení často bolí. Pokud člověk nezačne tím, že v klidu posoudí své současné i budoucí finanční možnosti a schopnost vypůjčené peníze splácet, může se celkem lehce dostat do těžko řešitelných problémů. Přinejmenším stejným tempem jako objem půjček totiž roste i počet neplatičů.

Možností jak nakupovat na dluh je několik. Majitelé bankovních účtů zpravidla mohou využít spotřebitelských, kontokorentních či kartových úvěrů. Peníze na nákup spotřebního zboží si lze půjčit také u nebankovních institucí. Specifickou formou spotřebitelského úvěru je splátkový prodej, kterému se budeme věnovat blíže.

Podle čeho vybírat splátkovou společnost?

Logicky uvažující člověk bude vybírat zejména podle celkové ceny, kterou bude muset v rámci splátkového prodeje zaplatit. Zajímejte se tedy především o to, kolik za zboží zaplatíte včetně akontace, splátek a všech poplatků. Porovnávat můžete také podle roční procentní sazby nákladů (RPSN). Povinnost ji uvádět je stanovena zákonem. Pokud není nízká, najdete ji nejspíš vytištěnu malým písmem někde na okraji reklamního prospektu.

Roční procentní sazba nákladů (RPSN) vyjadřuje procentní podíl z dlužné částky, který je dlužník (spotřebitel) povinen zaplatit věřiteli (splátkové společnosti) za období jednoho roku. Vzorec pro výpočet RPSN je uveden v příloze zákona č. 321/2001 Sb. a zahrnuje veškeré náklady spojené s vyřízením, čerpáním, správou a splácením úvěru. RPSN tak umožňuje objektivně porovnávat výhodnost úvěrů.

Všechny splátkové společnosti nabízejí především dva produkty: jednorázový úvěr na nákup konkrétního zboží a úvěrovou nákupní kartu.

Jednorázový úvěr získáte přímo u prodejce, jemuž tak prostřednictvím splátkové společnosti zaplatíte za nakoupené zboží. Výhodou je především jednoduchost a rychlost vyřízení úvěru, nevýhodou vyšší úrok. Na místě při podpisu smlouvy uhradíte pouze akontaci (bývá většinou od 10 % z ceny zboží) a zbytek v pravidelných měsíčních splátkách. Vybírat si můžete vždy z několika různých možností, které se liší výškou akontace i délkou splatnosti úvěru. V rámci zvláštních akcí můžete získat i výhodu v podobě odkladu splátek nebo nulového navýšení při splacení úvěru ve stanovené lhůtě.

Úvěrová nákupní karta funguje stejně jako bankovní kreditní karta – můžete s ní opakovaně platit nákupy v partnerských obchodech splátkové společnosti, popř. i vybírat hotovost v bankomatech (většinou za drahý poplatek). Při získání karty si nastavíte úvěrový rámec, tedy maximální částku, kterou můžete prostřednictvím karty vyčerpat. Ve smlouvě bude rovněž uvedeno, jakým způsobem budete muset úvěr splácet a jak bude úročen.

Součástí smlouvy se splátkovou společností může být pojištění neschopnosti splácet úvěr z důvodu dlouhodobé pracovní neschopnosti, trvalé invalidity, ztráty zaměstnání nebo úmrtí. Pojišťovna za vás převezme splácení úvěru v případech vymezených pojistnými podmínkami. Pojistné se platí současně s měsíčními splátkami úvěru a jeho výše činí řádově několik procent z výše splátky.

Vánoce, Vánoce přicházejí

Předvánoční období bývá pro splátkové společnosti obdobím žní, a tak v boji o zákazníky přicházejí s řadou speciálních nabídek. Někde nebudete muset zaplatit nic navíc, budete moci začít splácet až v příštím roce, popř. na nákup nebudete potřebovat žádnou hotovost. Nebezpečí těchto nabídek je dvojí: snadněji koupíte i zboží, které byste jinak nekoupili, a pak, že úvěr oproti svým předpokladům nesplatíte v bezúročném období, a tak zboží se vám nakonec prodraží.

skoleni_15_4

Speciální akční nabídky splátkových společností závisí na spolupráci s prodejci a většinou nejsou celoplošné. Hypermarkety a velké obchodní domy zpravidla spolupracují s jednou splátkovou společností a nabízejí její produkty pod svým jménem (Globus karta a Carrefour karta = karta Aura společnosti Cetelem ČR, Tesco O. K. karta a Hypernova karta = O. K. karta společnosti GE Capital Multiservis atd.). V menších obchodech si někdy můžete vybrat dokonce z více možností nákupu na splátky a někde narazíte i na nákup na splátky zajišťovaný přímo prodejcem.

Luboš Ondrůj ze společnosti GE Capital Multiservis
Letošní Vánoce jsou zřejmě poslední příležitostí k levnému utrácení. Jakékoli dotazy ohledně nakupování bez peněz můžete v naší Poradně Splátkového prodeje položit Luboši Ondrůjovi, obchodnímu manažeru ze společnosti GE Capital Multiservis.

To, že je nabídka speciální, akční či mimořádná, nutně nemusí znamenat, že je také nejvýhodnější ze všech nabízených možností. Jistě obsahuje výhodu, které lze využít, ale někdy za ni pak musíte zaplatit i něco navíc. Ne vždy to však lze považovat za neserióznost splátkové společnosti. Je přeci především na vás, abyste se seznámili s celou nabídkou a vybrali pro sebe to nejlepší řešení.

Příklad:

GE Capital Multiservis v rámci své akce „Nadělte hodně dárků bez úroků“ nabízí mj. v hypermarketech TESCO a Hypernova výběr ze dvou osvědčených „tříměsíčních“ výhod – odklad splátek o tři měsíce nebo nulové navýšení kupní ceny v případě splacení úvěru do tří měsíců (RPSN = 0).

Varianta 1 – vánoční nabídka:

Kupní cena zboží: 20 000 Kč. Přímá platba: 2 000 Kč. Výše úvěru: 18 000 Kč. Využijete nabízené výhody, úvěr začnete splácet po třech měsících a zaplatíte 18 měsíčních splátek po 1 373 Kč, z toho 77 Kč je pojištění. Celkem zaplatíte 26 714 Kč, RPSN činí 27,6 %.

Kromě vánoční nabídky si však lze vybírat i z jiných variant úvěru, které pro vás mohou být i výhodnější. Pro možnost srovnání je uveden nákup zboží za stejnou cenu, sice bez výhody tříměsíčního odkladu splátek, ovšem s nižší měsíční splátkou a delší dobou splatnosti.

Varianta 2 – úvěr 10 +:

Kupní cena zboží: 20 000 Kč. Přímá platba: 2 000 Kč. Výše úvěru: 18 000 Kč. Úvěr začnete splácet následující měsíc po prodeji zboží a zaplatíte 22 měsíčních splátek po 1 059 Kč, z toho 59 Kč je pojištění. Celkem zaplatíte 25 298 Kč, RPSN činí 24,1 %.

Zdroj: osobní jednání v hypermarketu TESCO Letňany

Několik rad na závěr

  1. Zvažte, zda vaše budoucí příjmy po odečtení vašich běžných výdajů postačí na splátky, k nimž se zavážete. Pokud máte pochybnosti, raději odolejte pokušení a zboží na splátky nekupujte. Spoléhat se na to, že „to nějak dopadne“, může skončit tím, že na vaše dveře zaklepe exekutor s partou stěhováků.
  2. Nenechte se nalákat reklamními triky. Nic na světě není zadarmo a ne každá na první pohled výhodná nabídka musí být skutečně výhodná. Porovnávejte vždy několik nabídek podle porovnatelných parametrů – v případě splátkového prodeje nejlépe podle RPSN.
  3. Rozhodujte se v klidu a na základě přesných a úplných informací. Nepodepisujte žádnou smlouvu obsahující ustanovení, kterým nerozumíte. Pokud se smlouva odvolává na další dokumenty (např. obchodní podmínky), prostudujte je také – a přinejmenším stejně pečlivě.
  4. Nepodléhejte nákupní horečce. Spotřební zboží můžete nakoupit i po Vánocích, navíc v klidu a často za lepší ceny. Vašim blízkým určitě udělají větší radost třeba malé, ale s láskou vybrané dárky. Pohodové Vánoce se nedají koupit za žádné peníze – ani na splátky!

Nakoupíte vánoční dárky na splátky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).