Hlavní navigace

Názory k článku Vánoce na dluh? Dejte si pozor!

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2006 1:20

    Rada.K (neregistrovaný)
    Mám kreditní kartu od České spořitelny. Vedení karty - 120 Kč ročně, první rok zdarma. RPSN necelých 20 procent. Plus bonus program. Bezúročné období 45 dní. Pokud jsem se nepřehlédl, je tato karta o dost výhodnější než ty uvedené v článku...
  • 7. 11. 2006 8:16

    okřídlený čípek (neregistrovaný)
    Nechce se mi veřit, že u spořky by bylo něco výhodné (pro klienty) ...
    Co vím, tak u kreditek byly zpoplatněny o dost více výběry z bankomatu (+ další operace) oproti debetním kartám.
    RPSN 20 % je docela lichva, když vezmeme v potaz, že za vklad vám tam dají okolo půl procenta a ještě mnohdy platíte za vedení vkladu a úrokový výnos je zdaněn, takže vlastně tratíte. Česky řečeno na stovku vám dají padíka úrok, ale 20 CZK jim dáte vy v případě vypůjčení si.
    Od znémé vím, že většina klientů do dluhů zabředává stále hlouběji, takže z počátku vyberou na dluh a výplatou to zplatí. Pak přijdou vánoce, utratí se víc než kolik je příjem (odpadne 13. plat, nejsou prémie nebo přijde nemoc) a rázem není z čeho zvýšené čerpání zaplatit. A už v tom lítáte ... 45 dní nebo podobně mají snad všechny banky a není to žádná dlouhá doba ...
    Taky mi ji kdysi vnucovali, já odolal. Samozřejmě mi řekli jen ty kladné stránky věci, záporné jsem si musel zjišťovat sám.

    Ne, díky, kreditku (a ještě k tomu od ČS) nikdy... Spořce nejde o Vaše blaho, ale o to, jak vás víc a víc oškubat. Dode-li vám dech, je na trhu dosti exekučních firem, které se o další blaho České spořitelny postarají. Naštěstí jsem od ČS již před lety odešel, ale občas s nimi musím přijít do styku v jiných věcech - takže stále děs a běs ...
    Dovolil bych si vývoj spořky charakterizovat tím, že služby ČS se příliš nelepší, ale klienti jsou zpracováváni tak, aby měli pocit, že se služby o mnoho zlepšily.
  • 7. 11. 2006 10:36

    Rada.K (neregistrovaný)
    Od ČS mám jen kreditní kartu a úrazové a nemocenské pojištění. Pokud bych někam převáděl účet, tak k FIO. Účet v ČS nemá podle mě žádné velké přednosti, poplatky celkem standardní.
    Poplatky za výběry kreditkou mě nezajímají, na výběry z bankomatu mám platební kartu vydanou k běžnému účtu. Jaký je poplatek ani nevím, jen vím, že při výběru z bankomatu je hned účtován úrok.
    Bezúročné období jsem přetáhl jen jednou a to jen díky tomu, že jsem nebyl doma a bez výpisu snad částku ani uhradit nejde, protože elektronické bankovnictví ke kreditní kartě údajně nelze zřídit (největší nevýhoda na jakou jsem zatím přišel). Měl jsem zrovna půjčeno jen pár stovek, takže navíc nezaplatím moc.
    Nemám strach, že bych neměl z čeho uhradit dlužnou částku (na účtu mám vždy mnohem více než mám půjčeno na kreditní kartě a v nejhorším případě bych ji uhradil z konkokorentu, který má nižší RPSN než kreditní karta).
  • 7. 11. 2006 9:42

    Petr (neregistrovaný)
    Co konkrétně je na kreditní kartě výhodného? Co za to kupujete? Vám opravdu nevadí platít 20% p.a.?

    Jestli si myslíte, že těch 45 dnů vás vytrhne, tak OK. Ale snad jen v případě, že váš kredit je aspoň milión. Pokud máte kredit jen pár desítek tisíc, tak to vůbec nechápu. Přece můžu měsíc počkat do další výplaty a pak si to koupit za své. (Nepředpokládám, že kreditkou platíte základní potraviny a tudíž byste za těch 45 dnů umřel hladem.)
  • 7. 11. 2006 10:41

    Rada.K (neregistrovaný)
    20% p. a. rozhodně neplatím. Výhodné na tom je jen to, že nemusím nosit velkou hotovost (kartu jsem si pojistil pro případ odcizení - proti odcizení hotovosti vás NIKDO nepojistí) a že je tam ten věrnostní program. Za protažených 60 tis. kredit na O2 kartu za 200 Kč...no neberte to:) Jo a taky jsem si k ní pořídil cestovní pojištění, které je výhodnější než ke kartě kterou mám k běžnému účtu.
    Jo a nepsal jsem, že je to pro mě nějak extra výhodné, psal jsem, že kreditní karta od ČS je výhodnější než ty, které uvádí v tabulce (možná zcela záměrně - článek mi přijde trošku zaujatý). Jinak nevím proč by tam chyběla zrovna kr. karta od ČS - banky, kterou u nás používá nejvíce lidí.
  • 10. 11. 2006 15:12

    anonymní
    Mám kolegu, který na kreditkou od ČS nakupuje úplně všechno (vč. základních potravin apod.) a potom to jednou splátkou v rámci bezúročnýho období zatáhne. Na svý prach nesahá (říká, že je nechává pracovat) a stojí ho to 8,- Kč položku na účtu za tu platbu. A takhle se tomu směje :-DDD jak na to vyzrál....
  • 11. 11. 2006 0:02

    Rada.K (neregistrovaný)
    Mám to v podstatě stejně. Také platím kartou vše co mohu a před skončením bezúročného období dluh zaplatím. Ale nesměju se, že jsem na to vyzrál. Peníze mi leží na běžném účtu a ztrácí hodnotu (úrok na BÚ samozřejmě nekryje inflaci). Měl bych na tom zapracovat a peníze trošku zaměstnat:)
  • 7. 11. 2006 9:38

    Petr (neregistrovaný)
    No to je teda kravina na n-tou. Chápu, že si někdo půjčí na dům (ale po hóóódně dlouhém uvažování a počítání). Chápu, že si někdo půjčí na auto, které NUTNĚ potřebuje na ježdění do práce (tedy jakási investice, která přinese zisk). Chápu, že si někdo půjčí na pračku, když mu náhle zkolabuje.

    Ale nechápu, když si někdo půjčí na plasmovou televizi, mobil za 15 tisíc, dovolenou nebo vánoce. To je úplně postavené na hlavu.
  • 7. 11. 2006 12:43

    okřídlený čípek (neregistrovaný)
    Ale nechápu, když si někdo půjčí na plasmovou televizi, mobil za 15 tisíc, dovolenou nebo vánoce. To je úplně postavené na hlavu.
    ......Ano - je....Aspoň vidíte, jak to s naší ekonomikou a životní úrovní vlastně ve skutečnosti je. Lidi žijí od výplaty k výplatě a aby měli aspoň na běžné výdobytky civilizace, tak se musí zadlužovat. Trochu smutné, že? Finanční instituce si nad půjčkami mnou ruce, z makroekonomického hlediska je to hrůza. Je zajímavé, že různí finanční analytici odsuzují zadlužování státu (je to podobné jako u domácností), tak u domácností jim to nevadí a ještě vyzývají: tady toto je potřeba ještě zdražit, zaostáváme za světovými cenami, tady se lidem nesmí přidávat na mzdách, ekonomika by to nevstřebala ... Dejte mi 50 litrů čistýho a více a já takovýhle kydy taky budu všude šířit.

    Pro Rada.K: koukám, že jste spokojený klient České spořitelny a ta Vám (možná pro vás nevědomky) vnutila produkty, za které se braly tučné odměny a byly předmětem plánu prodeje:
    kreditní karty
    pojištění úrazové a nemocenské - u ČS s životním odborně "Flexi"
    pojištění ke kartě
    cestovní pojištění
    kontokorent - nejdříve jeho vedení zdarma, když klienti po naléhání prodejců hojně sjednali, tak ČS zavedla zpoplatnění jeho vedení, aniž by ho klienti využívali (neplést s úrokem při čerpání)

    Pokud ještě nemáte, mohu doporučit:
    penzijní připojištění
    stavební spoření
    elektronické bankovnictví
    zasílání výpisů poštou
    úvěr
    fondy
    reality
    leasing
    ......
    Už se na váš těší - za team prodavačů ČS .,.,.,.,.,.,.,.,.
    PS: vánoce se blíží a my za bouchání produktů chceme odpovídající ohodnocení.


    Pokud bych mohl doporučit, tak abych u sebe nemusel vláčet hotovost, mi stačí běžná platební - debetní karta. Mě osobně stačí jedna jediná, s kvalitním cestovním pojištěním - ovšem že ne od ČS. Pokud někdo mává u obchodníka etuí našlapanou kartami, připadá mi jak v jedné skeči Mr. Beana ...
  • 7. 11. 2006 22:58

    Rada.K (neregistrovaný)
    Můžete prosím popsat v čem je špatné zadlužování z makroekonomického hlediska? To si rád přečtu:))

    Za kreditní kartu jsem ještě nezaplatil ani korunu, takže mě vůbec netrápí kolik z ní ten co to se mnou sepisoval měl.

    Flexi možná zruším, zřízoval jsem si ho v době, kdy by pro mě nemoc nebo úraz a tím snížený příjem, představoval dost nepříjemnou situaci.

    Pojištění ke kartě jsem si sjednal na přepážce ČS a to kvůli tomu, že karta, kterou mám, nevyžaduje při placení prakticky nikdy PIN kód. Pokud bych si stejným způsobem mohl pojistit hotovost v peněžence, jistě bych to udělal. Jenže to (jak jsem již zmínil) nikdo nepojišťuje.
    Karta mě tedy vlastně stojí skoro 15 Kč měsíčně...no myslím, že tento poplatek nějak přežiju.

    Cestovní pojištění jsem si sednal opět na přepážce ČS a také jsem kvůli němu musel navštívit ČS, což bych jinak neudělal.

    Kontokorent mám jinde než v ČS a mám ho stále zdarma. Pokud ho zpoplatní, zruším ho...no problem.

    Ke které kartě podle vás dostanete to nejlepší cestovní pojištění? V testu Osobních financí vycházelo právě pojištění k platební/kreditní kartě u ČS jako jedno z nejvýhodnějších.

    Vaše doporučení si nechte od cesty, znám bankovní produkty. Až budu nějaký potřebovat, pořídím si jej.
  • 8. 11. 2006 5:04

    anonymní
    O negativech zadlužování si můžete přečíst kdekoliv, co jen otevřete. Od internetu přes tisk po relace v TV a rozhlase. Pokud k zadlužování varovný prst zdvihají "odborníci" z bank i EU (i když osobně obě ani jedno nemusím) asi něco na tom zadlužování bude, nemyslíte?
  • 8. 11. 2006 12:05

    Rada.K (neregistrovaný)
    Ano, zvdvihají varovný prst kvůli zadlužování státu. A pokud kvůli zadlužování domácností, není to kvůli makroekonomice, ale kvůli krizím domácností (proč to dělají netuším). Z makroekonomického hlediska je zadlužování domácností velice přínosné a ve vyspelých zemích je jedním z hlavních tahounů ekonomického růstu. Pokud by se v ČR domácnosti nezadlužovaly, je dle mého tempo růstu velmi mizerné (tažené už téměř jen výrobou automobilů).
  • 8. 11. 2006 13:35

    PG (neregistrovaný)
    Zadlužování je přínosné. A ještě mi prosím pěkně vysvětlete, jestli se taky počítá se SPLÁCENÍM. Pokud ne, nemluvíme už o zadlužení, ale o krádeži, respektive - v případě státu- o penězokazectví.

    Je-li tedy zadlužování samo o sobě pro ekonomiku přínosné, zajímalo by mne, jak byste označil fázi splácení dluhů. Nebo berete zadlužování jako nekonečný proces bez konce? Mám rád jedno takové kouzelné slovíčko - UDRŽITELNOST.
    Je to vaše přínosné zadlužování udržitelné po nekonečnou dobu?

    Odpovězte prosím věcně, nezajímá mě, jak zadlužování hodnotí soudruzi z agentur.
  • 8. 11. 2006 23:13

    Rada.K (neregistrovaný)
    Jedna generace může být zadlužená až do smrti (v důchodu už samozřejmě většinou člověk nemůže být zadlužený tolik, ale může být - znám paní co má v sedmdesáti lednici na úvěr). Mezitím se mohou zadlužovat další (mladší) lidé. Myslím, že nic nebrání tomu, aby bylo stále zadluženo spoustu lidí. Rezervy jsou - stále není zadlužený každý, kdo by zadlužený mohl být. Banky bohatnou, stavební spořitelny bohatnou, developeři bohatnou, stavební firmy bohatnou a vláda má hlasy, protože "ekonomika roste". A koho zajímá co bude za 50 nebo 100 let? (to už třeba bude zadluženo tolik domácností, že už se další nebudou moci zadlužit).
  • 9. 11. 2006 0:51

    Radek (neregistrovaný)
    Problém je jinde. Ekonomice "prospívá" růst zadluženosti. Pokud se domácnost zadluží, ekonomika roste. Pokud je zadlužená, ekonomika stagnuje. Pokud domácnost splácí, ekonomika klesá. Samozřejmě zjednodušeně řečeno, v praxi (i teorii) je to složitější.
  • 12. 11. 2006 14:10

    Rada.K (neregistrovaný)
    Proč by měla ekonomika klesat pokud domácnost splácí? To je přece ten samý stav jako kdyby domácnost šetřila. V podstatě je podle mě jedno zda domácnost šetří a pak si něco koupí a nebo si půjčí - rozdíl je jen v tom, že při půjčce utratí domácnost peníze hned a když šetří, tak až za nějaký čas. Zadlužování domácností může růst ještě několik desítek let (jak už jsem psal), takže politici ani banky (či nebankovní subejkty zabývající se půjčkami) se nemusí obávat, že by zadlužování stagnovalo a ekonomický růst se zbržďoval a nebylo komu dávat nové a nové půjčky.
  • 9. 11. 2006 11:11

    anonymní
    Opět smutné, že si lidi musí půjčovat na tak běžnou věc, jakou je lednička. Jedná se o nesoulad mezi příjmy a výdaji občanů.

    Rezervy jsou - stále není zadlužený každý, kdo by zadlužený mohl být: ...................problémem je to, že se zadlužují stále více ti chudší, a bohatí méně, kteří si dokonce naleznou cestu, jak od státu ještě dostávat. V průměru to pak vydá, že každý je ani ne chudý ani ne bohatý.

    Co je platné, že "ekonomika roste" když v praxi je sice pár lidí bohatých, ale zbytek republiky chudne a životní úroveň klesá. Podívejte se na naše slovenské sousedy - tam taky "ekonomika rostla", ale lidi dole se měli čím dál tím hůř. Nakonec tam museli zrušit řadu reformních opatření, protože jinak by tam asi lidi vyšli do ulic. A jak se vidí, tak to funguje i bez těch negativních opatření. Kdo má na Slovensku známé nebo příbuzné, by mohl vyprávět ... A tam chceme i my? Musíme se nejdřív spálit, než pochopíme, o jaké "blaho" jde modrému ptákovi?
  • 10. 11. 2006 8:01

    V. Spinka (neregistrovaný)
    > Opět smutné, že si lidi musí půjčovat na tak běžnou věc, jakou je lednička. Jedná se o nesoulad mezi příjmy a výdaji občanů.

    To je prostě nesmysl. Pokud si na tu ledničku půjčím, zaplatím na úrocích zbytečně víc, než kdybych uměl se svými penězy hospodařit a uměl šetřit. Takže problém není v nízkých příjmech, ale v neschopnosti s penězy hospodařit.
  • 10. 11. 2006 12:49

    anonymní
    Co to tady pane Spinko plácáte za nesmysly? problém zadlužování je právě v nízkých příjmech. Ať již u státu je to výběr daní, kdy podnikatelé neplatí ani to, co by měli a dávají uměle do nákladů např. osobní spotřebu a pak státu chybí na důležité věci. Nebo u domácností, které prostě s příjmy nevyjdou. Pokud berete 30 - 50 měsíčně čistého, budíž, Pokud berete průměrnou mzdu nebo důchod, je to horší. Právě zmiňovaná sedmdesátnice bude asi v důchodu, a pokud žije sama a musí platit nemalou činži, drahé teplo, vodu, zdravotnictví, energie, moc jí z toho důchodu nezbyde. A pokud nemá slušně vydělávající děti, které ji finančně vypomohou, tak si na tu ledničku (nebo jiný neplánovaný výdaj) zkrátka neušetří. A pokud nechce vše co nesní vyhazovat, musí si ledničku koupit. I třeba na půjčku, kde zaplatí víc - pro ni je lednička nezbytnost. Zbytečné placení úroků se dá třeba vytknout nějaké omladině, která ač má doma 3 funkční mobily, potřebuje exhibovat s nejnovějším modelem /který za rok bude stejně zastaralý/ a půjčí si na nový, již čvrtý v řadě.

    A tenhle vtip znáte: prezident Ameriky, Německa a Česka /dají se tam samozřejmě dosadit i jiné národy i jiné částky/ se přou o výplaty svých lidí. Američan: můj člověk si vydělá měsíčně desettisíc dolarů a utratí jen pěttisíc.Co udělá s těmi zbývajícími pěti tisíci je mi jedno. Němec něco mezi tím. A český prezident: náš člověk si vydělá měsíčně desettisíc korun, na živobytí potřebuje dvacettisíc a kde těch desettisíc vezme je mi taky úplně jedno ...

    U čecha je to taky neschopnost hospodařit?!?!?!?!?!?!?!?
  • 10. 11. 2006 13:06

    V. Spinka (neregistrovaný)
    Ale no tak...

    Pokud si ta sedmdesátiletá důchodkyně může dovolit půjčku, znamená to, že si může dovolit část peněz z důchodu odkládat na splátky této půjčky. Takže má duchod vyšší, než kolik potřebuje na živobytí "od měsíce k měsíci". Ta schopnost hospodařit je v tom si toto uvědomit a uskromnit se a spořit dříve, než mě k tomu přinutí splátky půjčky.

    Jinými slovy: kdo si může dovolit splácet půjčku, může si dovolit spořit.
  • 10. 11. 2006 23:21

    Rada.K (neregistrovaný)
    Hovadiny píšete vy. Zadluženost je především problém střední třídy, nikoliv chudiny (ta vše co získá hned utratí za to, co nutně potřebuje a tudíž se ani zadlužit nemůže). Přečtěte si nějakou knihu třeba od Roberta T. Kiyosakiho.

    Zmiňovaná důchodkyně si lednici koupila na splátky bez navýšení (kdo nevěří ať tam běží) a to ne proto, že by si ji nemohla koupit za cash, ale proto, že je samozřejmě lepší mít peníze třeba v podílových fondech a splácet půjčku bez navýšení než podílové listy prodat a koupit za cash.
  • 11. 11. 2006 12:22

    V. Spinka (neregistrovaný)
    Proč musí každá diskuse skončit u invektiv?

    Přečtětě si prosím, na co jsem reagoval - na to, že se lidé zadlužují, protože jsou chudí. To jsem se právě snažil vyvrátit.
  • 12. 11. 2006 13:34

    Rada.K (neregistrovaný)
    Moje reakce směřovala na toho anonymního uživatele, který psal, že plácáte hovadiny a přitom on píše hovadiny (zadlužování není problém chudých lidí, ale především střední třídy, chudině nikdo nepůjčí).
  • 13. 11. 2006 8:20

    jYXO (neregistrovaný)
    Dobrý den pánové Spinko a Rada.K,
    já bych naopak konstatoval, že chudině se půjčuje nejvíc. Jděte do jakéhokoliv obchodního centra a tam vás nahánějí, abyste si uzavřel smlouvu na kreditní platební kartu, aniž byste musel mít někde účet. V tisku je zase plno nabídek na prodej zboží na splátky, kde nepotřebujete do nějaké výše potvrzení o příjmu, někde dokonce nabízí "bez navýšení" - ale většinou jen pokud úvěr splatíte třeba do 3 měsíců, což každý při uzavírání úvěru tvrdí, že to určitě do těch 3 měsíců splatí, ale pak to nesplatí a nastupují úroky. Střední třída snad má už dost rozumu, aby prohlédla problém zadlužování ... Ale i když - viz níže:

    Dnešní doba přímo nahání do dlužních pastí. Třeba děti ve škole: předhánější se, kdo bude mít nejnovější mobil. Pokud rodiče nechtějí mít své dítě ve škole za ubožáka, musí mu koupit mobil (aniž ho potřebuje) nebo poslední módní oblečení nebo comp. Výsledkem je, že dítě není schopno si zapamatovat, co mají za úkol a až přijdou večer rodiče z práce, tak po několikahodinovém surfování na PC začne SMSkovat a obvolávat spolužáky, co že to vlastně mají dělat na příští den. Tato debilita pak přechází i do dospěláckého života, kdy člověk není schopen něco na dvě hodiny dopředu naplánovat a musí někam mobilovat, i když to mohl dohodnout např. při osobní schůzce, jen kdyby myslel na to správné a ne na kraviny. To vše později prodražuje zbytečně život, ale i práci. Nejraději mám podnikatele, který je líný vstát z křesla a raději telefonuje mobilem na pevnou linku než aby použil o kus dál pevnou linku. Účet za mobil pak je přes 40 tisíc, ale ono to nikomu nevadí, ono se to v nákladech utopí. /tyto postřehy odpozorovány u vlastních dětí a spolupracovníků. Mohu ujistit, že toto chování není nijak ojedinělé a když jsme s tím seznamovali psychologa, tak konstatoval, že je to normální/.

    Když jste u té důchodkyně, tak co já znám důchodce, tak ti si opravdu musí na ledničku (nebo na TV, vařič, uhlí atp.) jít půjčit. není to tím, že by neuměli hospodařit (pamatují ještě válku), ale že zkrátka příjmy a výdaje u této kategorie nejsou v souladu. Pokud má na splácení, musí se uskrovnit jinde (utáhne si kohoutek s topením, ve vodě po nádobí pak umyje ještě sebe a pak s tím spláchne záchod, nebere léky, které by brát měla - uspoří za doplatek atd. atd.). Pravda, jsou i tací důchodci, kteří ověnčeni zlatými řetězi létají každý rok za hranice všedních dní, ale těch není většina a není jim 70, ale jsou to čerství důchodci, kteří si tu stačili po převratu ještě něco nakrást ...
  • 18. 11. 2006 21:16

    Rada.K (neregistrovaný)
    "Jděte do jakéhokoliv obchodního centra a tam vás nahánějí, abyste si uzavřel smlouvu na kreditní platební kartu, aniž byste musel mít někde účet."

    To ale neznamená, že se musí jednat o sociála co nemá 50 Kč měsíčně na vedení účtu. Je to jen o tom, že si může pořídit kartu u jiného ústavu než u kterého má účet. Osobně mám účet v jedné bance (k účtu mám platební kartu) a kreditní kartu mám od jiné banky.

    "V tisku je zase plno nabídek na prodej zboží na splátky, kde nepotřebujete do nějaké výše potvrzení o příjmu."

    To jsem ještě neviděl. Pokud to někdo nabízí, tak si pravděpodobně zadělává na slušné komplikace (jistě se najde spousta vymaštěnců co si koupí něco na úvěr, který pak nebudou schopni splácet).

    "Střední třída snad má už dost rozumu"

    Nemá. Zadlužování je problémem především střední třídy. Znám člověka, který donedávna bral 150 tis. měsíčně. Kolik si myslíte, že si našetřil na byt? Nic...pokud ho bude kupovat, bude ho kupovat na hypotéku.

    A co se týče těch důchodců - ono je to jak kdy. Ti co si něco málo našetřili a hlavně si zajistili bydlení na tom podle mě většinou nejsou špatně. Moje babička je v důchodu přes 10 let a dostává víc peněz než spotřebuje. A co teprve ti důchodci, kterým je ještě víc? Když bylo mojí prababičce 80, tak utratila podle mě tak půlku důchodu. Staří lidé toho většinou moc nepotřebují, např. elektronika je jim většinou k ničemu, protože ji neumí ovládat.

    A k těm dětem. Myslím, že by každý měl žít podle toho na co má. Pokud nemám peníze na nejnovější mobil pro dítě, tak je prostě nemám. Ono ve finále si stejně k vyšší životní úrovni nepomůžete, jen ty věci máte o něco dřív než kdybyste šetřil a pak si je koupil.
  • 18. 11. 2006 21:27

    Rada.K (neregistrovaný)
    A k těm podnikatelům - pokud mu nevadí výdaje, protože si je odečte z daní, tak to asi není moc chytrý a nebo nepřemýšlí o tom, jak to ve skutečnosti je.

    Podnikatel nejdříve musí peníze vydělat. Potom si může něco koupit. Pak má nižší daň (daň z příjmu PO je teď tuším 29% nebo tak nějak). Pokud je plátce DPH, může si odečíst ještě DPH. Dohromady tedy ušetří dejme tomu 48%. Zboží má tedy cca za polovinu. Pokud není plátce DPH, tak už to tak zajímavé není.
    Někteří zaměstnanci žijí v domnění, že podnikatel má nižší daň o to co si dá do nákladů. Tedy např. - zaplatil by daň 30 tis., ale protože si koupil mobil za 10 tis., zaplatí daň jen 20 tis. Tak to ale opravdu není.
    A navíc - výhody toho, že si něco dá do nákladů navíc pozná až třeba za půl roku (záleží na tom kdy si věc kupuje a kdy podává daňové přiznání), během tohoto půl roku by mohl peníze vydané zbytečně točit v businessu a vydělat víc než ušetří na dani.
  • 10. 11. 2006 14:23

    PG (neregistrovaný)
    Díky za otevřenou odpověď.
    Čím podle Vás zadluženost napomáhá ekonomice? Snad jen tím, že se točí víc peněz - jenže jsou to svým způsobem peníze falešné, ničím nepodložené, inflační. Vydělají na nich ti, kteří je do ekonimiky vlijí, ostatní prodělávají.
    Neberme údajný růst jako zlaté tele. Aby ten kolotoč fungoval, musí se lidé zadlužovat rychleji, než splácí. Buď tedy přibývá peněz (pochopitelně virtuálních - tedy roste inflace) nebo se takový nárůst kompenzuje jinak. Já zde ale každodádně vidím nerovnovážný stav.
    Stavět údajný růst ekonomiky na inflaci (třeba skryté v snadných půjčkách) je oproti době Výmarské republiky snad běžnější, ale stejně dlouhodobě neudržitelné. Nakonec tento přístup vystihl celkem přesně Paroubek, který hlásá, že státní dluh není problém, protože se v důsledku nikomu nesplácí.
  • 10. 11. 2006 23:58

    Rada.K (neregistrovaný)
    A čím jsou podložené nepůjčené peníze? Zlatem? To už dávno ne. Inflace nemá dle mého mnoho společného se vzrůstajícím zadlužováním domácností. Zadlužování roste a inflace je v posledních letech minimální. Peníze získané zadlužováním jsou podložené příslibem splácení. Pokud by všichni dlužníci přestali splácet, celý systém by se zhroutil. Zjistilo by se, že velké množství peněz v oběhu už není ničím podložených a jsou de facto natisknuté navíc. Banky jsou totiž schopné rozpůjčovat mnohem více peněz než vyberou od střadatelů. Velká část peněz v bankách existuje jen v elektronické formě. Pokud by všichni střadatelé chtěli vybrat své peníze najednou, zjistí, že v trezorech bank tolik není (a není to tím, že by byly banky vytunelované).
    Jenže dlužníci splácet budou a budou se zadlužovat čím dál víc, takže je vše OK a můžeme se po mnoho desítek let opájet rostoucí ekonomikou.
  • 13. 11. 2006 11:06

    PG (neregistrovaný)
    Ono je to asi na delší debatu, nejlépe k pivu.
    Zlatý standard byl opuštěn před nějakými 30-40 roky i v Británii, v poslední fázi stát "zabavoval" zlato občanů. Je proto docela otázka, kdy považovat peníze za "kryté" a kdy ne. Když začne národní banka vydávat nové papírky, tak to poznáte. Když otevře úvěr komerčním bankám v elektronické podobě, nepoznáte nic. Leda to, že je najednou nějak moc peněz a ceny stoupají. Získá na tom emitent a postupně všichni po něm. Platí to ti ostatní, kteří nemají možnost si peníze vycucat. Můžeme se dohadovat o tom, že třeba růst množství peněz sleduje růst ekonomiky, produktivity atd, ale to je jako debata o slepici a vejci.
    Dnes je to tak, že tvorba nových peněz není trestná.

    K tématu půjček - banky půjčují peníze, které nemají. Už toto je inflační scénář. Ekonomika "roste" tím, že se víc utrácí. Utrácí se víc proto, že je v oběhu víc peněz, které ale nikomu nechybějí - resp. ty peníze jsou půjčené jen tak napůl. Je zde sice povinnost dluh splatit (aspoň se to předpokládá), ale není zde nikdo, kdo by se vzdal oněch peněz ve prospěch pozdějšího výnosu. Jinak řečeno, je jiné, jestli já neutratím svých 100 000 Kč a někomu je půjčím, aby je utratil za mě a pak mi vrtátil po roce 110 000 Kč a situací, kdy já si utratím svých 100 000 a Vy si utratíte svých nových 100 000. Zastávám názor, že takhle pojatý růst je svým způsobem falešný a inflační.

    I když je to realita a musíme se jí přizpůsobit, je mi proti srsti argumentace prospěšností masového zadlužování tímto způsobem. Navíc je-li argumentace vedena z pozice "růstu ekonomiky" - je to pak svým způsobem tautologie.

    Co bude podle Vás následovat, až dosáhneme jisté meze zadlužení a převáží splácení? Buď se ekonomika začne zmenšovat (nikdy!) anebo to bude muset dohnat inflace. Ovšem ta skutečná, nepoplatná spotřebním košům, cíleně konstruovaným.
  • 18. 11. 2006 17:50

    Rada.K (neregistrovaný)
    A co říkáte tomuhle?

    Nové pojistné podmínky platné od 1. 1. 2007 zvyšují výši náhrad a prodlužují krytou dobu před blokací karty. Nyní se tedy vztahuje na dobu 96 hodin před blokací karty a především zahrnuje i PINové transakce, kterých se v roce 2006 pojištění ještě netýkalo. Specifické součásti pojištění proti ztrátě či odcizení dokladů, klíčů a odcizení hotovosti se zdvojnásobují. Tzn. ztráta nebo odcizení dokladů – pojistné plnění do výše 8 000 Kč, ztráta nebo odcizení klíčů – 8 000 Kč a odcizení hotovosti – 10 000 Kč.

    A dále "Součástí plnění je též úhrada poplatku za blokaci karty."

    Co dostanete vy když vám zcizí doklady, hotovost a zneužijí kartu?

    O tom, že pojištění má větší rozsah než jen pojištění zneužití karty jsem nevěděl až do doby než jsem si přečetl článek na Měšci. Myslím si tedy, že žena, která se mnou pojištění sepisovala, nebyla moc dobrá prodejkyně (dobrý prodejce nezapomene zmínit tolik dalších kladů produktu).
  • 7. 11. 2006 13:25

    johnny (neregistrovaný)
    Když mi přišla domů kreditka, přestřihl jsem ji a vhodil do koše. Kontokorent jsem zrušil, protože do mínusu jsem šel naposled před dvěma roky. Zrušil jsem výpisy z účtu. Prostě jsem udělal několik operací, díky nimž ušetřím na poplatcích cca 2000 ročně. Přešel jsem na levnější mobilní tarif, internet, a největší částku cca 20.000 Kč ročně ušetřím tím, že nakupuji převážně na internetu. Místo drahé kapitálové pojistky platím jen rizikovku k úvěru. Celková úspora oproti minulému roku je cca 35.000 Kč a přitom mám průměrný plat. Překonal jsem vlastní pohodlnost a díky tomu si mohu zajet třeba na luxusní dovolenou a nebo investovat. Na internetu je spousta katalogů spolehlivých internetových obchodů, já osobně mám nejraději www.i-shopy.cz .
  • 7. 11. 2006 21:01

    Mili (neregistrovaný)
    tak tento příspěvek jsem si rád přečetl a bylo by potřeba aby si ho přečetlo více lidí a zamysleli se nad ním, že to jde řešit i jinak než si půjčovat. Jsem veliký odpůrce půjček, které by se dali ve většině případů nazvat legálními lichvami.
  • 7. 11. 2006 22:58

    VlK (neregistrovaný)
    Přesně tak, až na to, že já zrušil běžný účet a pořídil si kreditní kartu GEMoney, kterou lze pořídit samostatně, roční obrat 48k a kartu mám zadarmo. Výplata mi chodí na ING konto, z něho platím kreditní kartu, inkaso, zbytek platím z přímo z peněžního fondu, pojistky platím ročně (další sleva) - ze záčatku jsem to bral jako investici - nejnižší sleva 3% se nemusí jevit až tak velká, na druhou stranu 3% úrok na běžném účtě nedostanete.
    Co nejvíc rozložené během roku jeden měsíc HAV, druhý POV, třetí PF, čtvrtý nemovitost, pátý odpovědnost, stejně tak jako další větší platby např. předplatné, několik SS, výsledek každý měsíc mám přibližně podobné výdaje, takže mnohem méně přákazů, i když neplatím žádné poplatky za ně... Telefon VoIP + mobil s Odepis. Místo pojistek denního odškodné si stejnou částku odkládám, stejně jako úrazovku. Pojištění invalidity (bohužel jen 100k ale nejen z úrazu!) mám připojištění na té Vámi odsouzené kreditní kartě za 119Kč - výběr hotovosti provádím asi dvakrát za rok za poplatek 19Kč (ve stejný den podávám přákaz z ING konta).
    Jezdím maximálně hromadnou dopravu (i z důvodu ekologie), platím čtvrtletní lístky u CD, čas strávený ve vlaku využívám pro čtení/spaní, navíc výraně jsem snížil riziko úrazu... Zaplatím-li čtvrtletní jázdenku kreditní kartou, tak vlastně peníze dávám později než při koupi měsíční hotově. Vždy platím kreditní kartou jen tolik, kolik mám na účtě. atd.
  • 7. 11. 2006 23:11

    Rada.K (neregistrovaný)
    Vy si platíte havarijní pojištění na auto a sám jste pojištěn jen pro případ invalidity následkem úrazu? Co když se stanete invalidní následkem nemoci? Předpokládám, že máte někoho kdo se o vás postará (pokud se dostane k moci pravice, moc bych se nespoléhal na to, že se postará stát).

    Pojištění se dají většinou hradit SIPem, za všechny příkazy dohromady pak zaplatíte měsíčně něco mezi pěti a sedmi korunami (nepamatuji si to přesně). Některé pojišťovny dokonce dávají za platbu SIPem bonus (většinou asi jednorázový).
  • 7. 11. 2006 22:23

    dan (neregistrovaný)
    Ano,taková je předvánoční nabídka hotovostních půjček. V obrázku rozjásané dětské oči, rodinná vánoční pohoda...atd. Proti Vám stojí profíci na marketing. Vyzdvihují Vaši jedinečnost, brnkají na Vaši ješitnost - prostě nekupte to!! Přece nenapíšou pravdu:"Udělejte radost nám a zadlužte se" Přesto se najdou lidé, kteří si myslí, že s mobilem za 15 tis budou telefonovat levněji nebo rychleji. Je rozdíl, půjčí-li si někdo 50 tis a je to jeho měsíční příjem nebo má-li 12 tis hrubého měsíčně. Také si nejsem jist, že má-li někdo těch12 tis hr.měsíčně, nakupuje po internetu, aby ročně 20 tis ušetřil. Troufnu si tvrdit, že alespoň třetinu půjček má na svědomí obyčejné furiantství. Když sousedovi ta jedna koza nechcípne, tak já si půjčím na dvě! Dočasná míra blahobytu měřena velikostí úhlopříčky obrazovky. Neodsuzuji zbylé dvě třetiny-ve srabu se může ocitnout každý. Ale - selský rozum a kupecké počty - nedoporučuji odkládat. Pokud ano, s lítostí: "bohužel..."
  • 7. 11. 2006 23:16

    Rada.K (neregistrovaný)
    Proto je nejlepší nedívat se na televizi (stejně tam dávají jen reklamy, uhozené pořady, dobré filmy a seriály, které už každý viděl a debilní filmy a seriály, které nestojí za shlédnutí). Pokud jednou za čas něco rozumného pustí, je to obvykle na ČT2 a tam reklamy nehrozí. Žádné jiné médium podle mě nevnucuje půjčky tak dobře jako televize.
  • 8. 11. 2006 22:34

    anonymní
    Já mám v TV reklamy docela rád. Ne že bych je sledoval. Dokonce jsem zjistil, že je nevnímám, když jsem u TV přítomen. Syn nebo v práci o nějakém výrobku či službě mluví: no dyť víš, běží to furt v reklamě - A já zjišťuji, že nevím, která bije. Ze mne by reklamní agentury rozhodně radost neměly. A pokud mi někdo říká, tohle si kup, to běží v reklamě, tak to just nekoupím, protože vím, že v ceně zboží jsou utopeny velké náklady na reklamu a že by tudíž výrobek či služba mohly být levnějšími.
    Ale abych se vrátil k reklamám v TV. Při přerušení pořadu reklamou si odskočím na WC, pro nějakou ňamku atp. Pokud sleduji ČT, kde reklamy do pořadu nevkládají, tak mi při odskočení si kus pořadu uteče. Už se snad ani nedokážu přikovat k TV na hoďku či hoďku a půl bez odskočení si.
  • 7. 11. 2006 23:35

    anonymní
    Mam kontokorent (povoleny debet) od eBanky, to je mnohem vyhodnejsi, mam pouze jednu kartu, dobry prehled primo na ucte a kdyz do nej obcas "spadnu", mesicne mi banka strhne naprosto smesna procenta.
  • 8. 11. 2006 23:17

    Rada.K (neregistrovaný)
    Kreditka je IMHO dobrá jen na bezúročné období (tedy pro případ že na účtu už moc nemám a chci si koupit něco dražšího než obvykle - koupím na kreditku a zaplatím to z výplaty, nezaplatím tedy nic navíc) a pro ty co jsou na dně kontokorentu a touží po dalším zadlužování.
  • 9. 11. 2006 8:40

    anonymní
    Ze zkušeností od známých pracujících v bankách vím, že řada lidí počítá s tím, že díru na účtu zaplácne z příští výplaty. Pak však přijde nějaký další neplánovaný výdaj nebo nepřijde plánovaná suma peněz na účet a bezúročné období je v tahu a už jedou v mašinérii úroků, ze které se dá těžko vystoupit. Pro banku je to samozřejmě kšeft.
  • 12. 11. 2006 14:57

    Rada.K (neregistrovaný)
    Nechápu jak takhle může někdo žít. To ti lidé mají tak mizerné příjmy a nebo tak nezvládají krotit své nákupní touhy? To ty lidi nenapadne že mohou o práci přijít (je spoustu způsobů jak přijít o práci, nejen propuštění pro špatné pracovní výkony) a že podpora je jen 50% čistého příjmu? Půjčky omezují svobodu. Až mě to v práci bude neudržitelně nebavit, mohu odejít a nemusím si hned sehnat jinou práci (z podpory + našetřených peněz vyžiju v pohodě půl roku). A to nemám nijak velký plat. Na druhou stranu znám člověka co nemá rodinu a bral 80 tis. Teď mu nepřišla JEDNA výplata (druhotná platební neschopnost) a je úplně v prdeli.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).