Hlavní navigace

Úvěrová karta pro vyvolené

3. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Charge karta je vlastně skoro obyčejná kreditní karta. Stojí ovšem několikanásobně více než kreditní karta. Proč vlastníci za charge kartu platí tisíce korun ročně? V čem je charge karta tak jiná?

Charge karta je v zásadě opravdu jen jiným typem kreditní karty. Svému majiteli tato plastová kartička umožní hlavně utrácet, a to s klasickým principem kreditní karty – užívej si teď, plať potom.

Zlatý Měšec 2005 – zvolte nejoblíbenější finanční instituci a vyhrajte zájezd v ceně 30 000 Kč!

Hlavním teoretickým rozdílem mezi klasickou kreditní kartou a charge kartou je splácení poskytnutého úvěru. U kreditky po vypršení bezúročného období platíte pravidelnou splátku, která má obvykle stanovenou určitou minimální výši, ale zbytek je na vás.

U charge karty je princip odlišný – banka vám sice na konci každého měsíce pošle podobný přehled plateb kartou jako u kreditky, ovšem vy musíte zaplatit celou částku najednou. Obvykle máte čas do poloviny či do konce následujícího měsíce – pokud nezaplatíte, banka si celou částku strhne přímo z vašeho běžného účtu. Stejně jako u kreditní karty v tomto období za půjčku neplatíte žádný úrok.

A v čem tedy spočívá to hlavní kouzlo charge karty? Především v tom, že stanovené úvěrové limity se pohybují v částkách, které častokrát převyšují roční plat smrtelníka s průměrnou mzdou. A „normální“ člověk obvykle ani nemůže doufat, že by mu banka vůbec charge kartu nabídla.

Existují sice výjimky – například eBanka a Volksbank tuto kartu mají v běžné nabídce, ovšem v tom případě to není „ta pravá“ charge karta. Například u eBanky je maximální úvěrový limit jen 100 tisíc korun.

Zajímá vás, jaké charge karty banky vydávají podnikatelům? Přečtěte si o business charge kartách článek Zuzany Šourkové Chcete úvěrovou kartu pro vaši firmu?

Ke správné charge kartě, která je určena jen těm vybraným, patří úvěrové limity, které banky obvykle běžným klientům neposkytují. Součástí těchto karet bývají také nadstandardní služby – speciální úrazové a cestovní pojištění do zahraničí nejen pro majitele karty, ale i pro spolucestující; právo vcházet do letištních VIP salónků, blokace a stoplistace ukradené či ztracené karty zdarma, vydání nové karty bez poplatku či poskytnutí nouzové hotovosti.

Diners Club

O charge kartu se v bance obvykle nežádá, ale bývá to spíše naopak – banka si sama eviduje své nejbonitnější zákazníky a v případě dobrých zkušeností jim sama možnost získat charge kartu nabídne. Z této vzájemné provázanosti mezi bankou a klientem plyne ještě jedna odlišnost charge karty. Kreditní kartu můžete získat v libovolné bance, ve většině případů není nutné mít ve stejné bance i běžný účet.

U charge karty je však vlastnictví běžného účtu s dostatečně dlouhou historií podmínkou – ostatně jinak by si banka netroufla nikomu poskytnout tak vysoký úvěrový rámec, běžný účet pro ni představuje pojistku například v případě nezaplacení úvěru.

dan_z_prijmu

Charge karty v podobě, v jaké je naše banka nabízí, nejsou určeny běžným klientům, potvrzuje Pavel Hejzlar ČSOB.

Speciální služby pro majitele charge karet ale nejsou zadarmo. Roční poplatky za tyto karty několikanásobně převyšují sazby u „obyčejných“ kreditních karet. Naše banky nejčastěji svým elitním klientům vydávají charge karty společností Diners Club nebo American Express, u kterých je roční poplatek 5 až 6 tisíc korun.

Chtěli byste mít charge kartu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).