Hlavní navigace

Utečte od předraženého operátora!

1. 3. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Majitelé mobilních telefonů, těšte se! Přenositelnost mobilních čísel je už neodvratná! Od ledna 2006 se konečně dočkáte možnosti změnit operátora a současně si zachovat své původní telefonní číslo. Vydělat by na to měli všichni - ti, co odejdou, i ti, co zůstanou. Jak?

Podpis prezidenta. To je to jediné, co chybí Zákonu o elektronických komunikacích, který majitelům mobilních telefonů konečně zajistí možnost migrovat mezi operátory bez nutnosti změnit si telefonní číslo. Příslušná část zákona začne platit s největší pravděpodobností od ledna 2006.

Přijímání tohoto zákona se zdálo nekonečné. V Evropské unii začala obdobná směrnice, která byla posléze závazná i pro Českou republiku, platit už v roce 1998. Zpoždění zavinili snad všichni zúčastnění – mobilní operátoři, kterým se do celé záležitosti pochopitelně nechtělo, liknavý telekomunikační úřad i rozhádaní poslanci. Ale teď je to tu!

Přenositelnost už platí v řadě zemí západní Evropy. A jedno je jisté – všude tento zákon vedl k poměrně značnému zlevnění cen mobilního volání. Bez ohledu na to, kolik zákazníků skutečně využilo možnost změnit operátora.

Možností odejít od stávajícího operátora k jinému, který nám aktuálně nabídne levnější či kvalitnější služby, totiž získají všichni zákazníci – ti, co opravdu odejdou, i ti, co zůstanou u svého operátora.

Po zavedení této služby budou mobilní operátoři bojovat jednak o to, aby přetáhli klienty konkurence, ale také o to, aby jim neodcházeli stávající zákazníci. A jaký je jediný způsob, jak si zákazníka udržet? Zahrnout ho volnými minutami zdarma, levnějším voláním či bezplatnými textovými zprávami. Možností je neomezeně…

Konkrétní podoba přenositelnosti je zatím zahalena spoustou nejasností. Zatím si můžeme být jisti jedině tím, že bude. Paragraf 34 příslušného Zákona o elektronických komunikacích je totiž velmi obecný. Podnikatel zajišťující veřejnou telefonní síť je povinen zajistit, aby každý účastník veřejně dostupné telefonní služby poskytované na veřejné pevné nebo veřejné mobilní telefonní síti, který o to požádá, si mohl ponechat své telefonní číslo, popřípadě čísla nezávisle na podnikateli, který službu poskytuje. A to je vše.

První otázka, která každého v souvislosti s přenositelností napadne, je, jak volající pozná, do sítě kterého mobilního operátora vlastně volá. Řada tarifů mobilních operátorů má v současné době ceny za volání do cizí sítě i několikanásobně vyšší než při volání ve vlastní síti.

Možné řešení má několik podob. Jako nejednoduší se zdá sjednocení cen volání do vlastní a cizí sítě. Tuto myšlenku už do svých ceníků částečně promítli OskarT-Mobile, ovšem v obou případech se to týká jen některých novějších tarifů.

Dalšími možnostmi je zobrazení charakteristického loga operátora či přehrání znělky, která volajícího bude informovat o tom, do které sítě volá. Potom by měl následovat krátký časový interval, ve kterém má volající možnost hovor přerušit.

Stejnou neznámou je i poplatek, který bude účtován zákazníkům přestupujícím k jinému operátorovi. Pokud by byl přemrštěný, mohl by se jednoznačně stát bariérou znemožňující plynulý přechod mezi sítěmi. Ostatně podobnou situaci známe z bankovního sektoru, kde několikasetkorunový poplatek řadu klientů od změny banky odradí.

Konkrétní ceny operátorům stanoví Český telekomunikační úřad. Podle ministra Vladimíra Mlynáře, pod jehož ministerstvo informatiky celá záležitost spadá, by tento poplatek měl být symbolický. Tato částka, kterou budete muset platit, určitě nebude tím, co by vám zabránilo, abyste mohl migrovat k jinému operátorovi, řekl ministr Mlynář v rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC. V tomto rozhovoru se hovořilo zhruba o částce 50 korun.

skoleni_15_4

Další nevyřešenou věcí je administrativní postup při změně operátora. Jak složité bude vyvázat se ze služeb současného operátora? Co když bude zákazník smluvně vázán na několik let? Bude se moci vyplatit? A co dělat s telefony, které mají SIM karty blokované proti změně operátora? Kdy bude zavedena přenositelnost čísel z pevných telefonních linek na mobil?

Otázek je tedy více než dost. Zůstává nám ale naděje, že přenositelnost přinese čerstvý vítr do lehce zatuchlého prostředí českých mobilních operátorů.

Změníte svého operátora po zavedení přenositelnosti čísel?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).