Hlavní navigace

Názory k článku Ušetřete. Praktické tipy na cestu a ceny pohonných hmot

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 6. 2016 7:19

    VlK (neregistrovaný)

    Krom RB zmíněnou v článku má multiměnovou kartu (USD, EUR, CZK) i Equa bank. Jak EU reguluje poplatky obchodníků, a bude zakazovat poplatky za platbu zákazníkům, obávám se, že účtované měnové kurzy bank půjdou nahoru, takže multiměnový účet bude nutností.

    V zahraničí používám callback u Odoriku, vyjde ještě levněji, např. 1,55Kč na mobil v ČR. Při použití Android telefonu je to i pohodlné.
    S tím souvisí datování v zahraničí, v tabulce chybí. Osobně bych už s aktivními daty do zahraničí jel. V EU max 2Kč/MB účtované po kB (tj. 0,2h/kB=0,002Kč/kB) u Odoriku. Dobré pro hledání počasí, levné benzínky v okolí, bankomatu, callback atd.

    14. 7. 2016 12:34 redakčně upraveno, důvod: Affiliate program.
  • 15. 6. 2016 8:56

    * (neregistrovaný)

    "Jak EU reguluje poplatky obchodníků, a bude zakazovat poplatky za platbu zákazníkům, obávám se, že účtované měnové kurzy bank půjdou nahoru, takže multiměnový účet bude nutností."

    Spíše návrat k hotovosti. Do budoucna není udržitelná situace s uměle devalvovanou Kč, takže držet si cizí měnu na účtu je prodělek, a jak ji tam v slušném kursu dostat je problém. Takže jen pohotovostní sumička v papírových.

    Také bych polemizoval o příčině. Ta regulace EU poplatků je způsobena monopolním (oligopolním), či ještě lépe kartelovým chováním karetních korporací a bank. Tedy nefunkčním (přirozeně ne)konkonkurenčním prostředím. /Ono se stačí podívat na ziskovost v kartelu zapojených/
    Co bude dál, si netroufám odhadovat. Před 20-ti lety neměly i velké firmy problém s bankovní konverzí marky, dolaru s marží i více než korunu. Dnes jsme o dva řády níže. Netroufám si odhadovat, jestli i u karet začne fungovat konkurence, nastoupí regulace, nebo se nestane nic, jak předvídáš ty.

  • 20. 7. 2016 16:39

    Petr (neregistrovaný)

    Na začátku července jsem byl na Ukrajině a banky tam mají při výběrech novou fintu: Při výběru z bankomatu si účtují další poplatek. V bankomatu jedné banky dokonce dva. (Ten druhý byl nazvaný nějak ve smyslu "Poplatek za konvertaci EUR" - moc jsem ho nestudoval.)
    Když člověk poplatek odmítne, tak bankomat peníze nevydá.
    Zajímavé, že to nedělají všechny banky. Ve dvou bankách, které měly na začátku názvu "UKR" to poplatek nechtělo. Ale Raiffka a pak Privatbank. Našel jsem banku v blízkosti a tak jsem další pokusy nedělal.

    Dá se na to stěžovat někde u nás?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).