Hlavní navigace

Ušetřete na volání s datovým tarifem. Tipy na aplikace, se kterými zůstanete v kontaktu

13. 2. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Využijte svůj datový tarif na maximum. Můžete díky tomu ušetřit na volání, psaní zpráv nebo kontrolovat veškeré mobilní náklady.

Máte doma androidí telefon a chcete ho využít ke snížení vašich měsíčních mobilních výdajů? Stačí mít  ten nejlevnější datový tarif nebo se připojit na wi-fi síť a začít šetřit. A i pokud nemáte datový tarif, tak to nevadí. Některé aplikace se vám budou hodit také. 

Androidwall

Aplikace přibývají a stále více jich odesílá nebo přijímá nevyžádaná data. Často jsou to data osobní  - o vaší poloze nebo činnosti s mobilním telefonem, která většinou nemá nic společného s fungováním dané aplikace. Často také aplikace přijí­mají nejrůzněj­ší reklamy, které vám vyskakují v notifikačním řádku. Toto zbytečné odesílání dat užírá cenné megabyty z vašeho datového tarifu. Datový tarif se po překročení limitu zpomalí a je téměř nepoužitelný. 

Snadno vás toho může zbavit aplikace Androidwall. Po jejím spuštění budete dotázáni, jaké aplikace mají odesílat data. Vypněte toho co nejvíce. Hlavně se zaměřte na nejrůznější hry, které přijímají reklamy nejčastěji. Zkrátka nutnost používat tento firewall nebo i jiný je v naší zemi s předraženými datovými tarify (a i voláním) nezbytnost. Čtěte více: Z mobilu voláme draze. Je šance na změnu?

Aplikace však vyžaduje provedení rootu, tedy odemčení přístroje. Díky odemčení přístroje se dostane k veškerým funkcím telefonu, které jsou běžně zakázány. Zatímco pro Iphone a Ipod existuje jeden root (označovaný jako jailbreak) u Androidu je programů několik a každý je určen jen pro určité typy telefonů. U některých telefonů je provedení rootu ještě složitější. Dejte si proto pozor: oficiálně ztrácíte provedením rootu záruku. Prakticky by však s uplatněním reklamace neměl být problém. Pokud nejste v dané věci příliš znalí, požádejte někoho technicky zdatnějšího. Pamatujte také, že v případě neodborného zásahu může hrozit nefunkčnos­t celého telefonu. Rozhodně proto neopomeňte stáhnout software na zálohování telefonu. 

 Call Confirmation

 

Určitě se vám to stalo mnohokrát. Ve spěchu jste dali mobilní telefon do kapsy. Když jste ho vyndali, zjistili jste, že jste omylem někomu zavolali. Zbytečně jste se připravili o volné minuty, v tom horším případě o peníze. A v tom nejhorším scénáři jste volali do nějaké zahraniční země.

Přitom této nepříjemné události je možné elegantně zabránit a to stáhnutím a­plikace „call confirmation“. Po spuštění aplikaci si zvolíte odemykací pohyb, který uskutečňujete táhnutím prstu do vámi zvolených bodů. S tímto „grifem“ se poté identifikujete v pří­padě, že chcete někomu volat. 

Aplikaci je možné také využít jako dětský zámek. Pro zabezpečení telefonu při krádeži se ale nehodí. Stačí totiž aplikaci odinstalovat.

Slick

Dejte svým online přátelům vědět pomocí jednoduchého multiprotokolového klienta, který vám umožní být ve spojení prostřednictvím ICQ, Yahoo, AIM, MSN, Googlu, Jabberu a Facebook chatu zároveň. Ušetříte tak na zastaralých SMS zprávách. Aplikace je jednoduchá a běhá svižně, stačí zadat pouze přihlašovací údaje k jednotlivým klientům. Tvůrci aplikace vydělávají prostřednictvím banneru, který může působit rušivým dojmem. Není to ale nic tragického. Možná bychom ocenili, kdyby aplikace byla graficky čistší a  přehlednější. 

Viber

Aplikaci Skype není potřeba dlouhodobě před­stavovat. Spí­še se podíváme na jeho povedenějšího bratříčka – Viberu. Viber je graficky velice zdařilá aplikace, která umožňuje prostřednictvím datového tarifu, uskutečňovat v rámci aplikace Voip hovory zdarma. Samotný Viber se chlubí, že kvalita hovorů je vyšší než v případě klasického volání. Můžeme to potvrdit.

V programu hned po spouštění uvidíte, kdo z vašich přátel ji v telefonním seznamu už používá. Další přátele můžete do Viberu jednoduše pozvat. Aplikace kromě volání umožňuje psaní zpráv nebo odesílání obrázků. Nemusíte tak operátorům platit za předražené MMS zprávy. 

O jednotlivých Voip operátorech a výhodnosti volání pomocí nich na klasická mobilní čísla přineseme v nejbližší době samostatný článek. 

Volání a SMS za hodinu

Mějte pod kontrolou vaše mobilní výdaje. S touto aplikací se dozvíte nejrůznější zajímavé údaje např.: kolik minut jste celkem provolali, jak dlouho trval průměrný hovor, kolikrát jste určité osobě volal nebo kolik minut vám hovor s ní zabral. Aplikace pro přehlednost generuje jak klasické, tak koláčové grafy, ve kterých nebude velkým problémem se vyznat. Ocenili bychom, kdyby aplikace měla výrazněji barev­ně odlišené údaje v koláčovém grafu. Také nám chybí možnost klasický graf přibližovat nebo v něm zobrazit jen určitý časový úsek. Snad se toho dočkáme v jedné z dalších verzí. 

skoleni_15_4

Oskárek SMS

Užitečná aplikace, která umožňuje zdarma odesílat SMS zprávy přes jednotlivé mobilní brány. Aplikace je jednoduchá, jen je vhodné se do jednotlivých SMS brán registrovat, což může být zpočátku zdlouhavé. Na síti T-Mobile je pro registraci do jejich brány potřeba být vlastníkem te­lefonního čís­la. Program také umožňuje spo­jit text pro úsporu počtu znaků nebo použít stále ještě nepříliš fun­kční hlasové psaní zprávy. Aplikace se stala vítězem o nejlepší mobilní aplikaci roku 2011 a rozhodně by ve vašem androidím smartphonu neměla chybět. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).