Hlavní navigace

Úraz a nemoc v zahraničí vás může přijít na tisíce. Jak tomu předejít?

18. 5. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Cestování do zahraničí je běžnou záležitostí, ať se jedná o pracovní nebo rekreační cestu. Případná lékařská péče ji ale může výrazně prodražit. Nemusíte mít vždy komerční pojištění, stačí vám evropská karta pojištěnce, se kterou máte právo na lékařskou péči. Kdy ji můžete využít a kdy vám bude na nic?

Způsobíte-li si úraz v zahraničí, vždy by o vás mělo být postaráno. Rozdíl je v tom, zda za tuto péči zaplatíte a kolik. Odpovědi na tuto otázku se v zásadě liší podle toho, cestujete-li do zemí Evropské unie či nikoli. Ani na území EU se nemusíte setkat s bezplatnou péčí.

Evropský průkaz zdravotního pojištění

Bez Evropského zdravotního průkazu (EHIC) byste se neměli vydávat na cesty do zemí EU, Evropského hospodářského prostoru, Švýcarska a dalších zemí, které uzavřely smlouvu o zdravotním pojištění s ČR. Na tomto území totiž jeho držení nárokuje čerpání základní lékařsky nezbytné péče, jejíž rozsah se bude lišit podle předpokládané době pobytu v zahraničí. Při víkendovém pobytu v Německu bude rozsah hrazené péče menší než při ročním studijním pobytu v zahraničí, uvedl pro server Měšec.cz Václav Janalík, vedoucí informačního oddělení Centra mezistátních úhrad.

Rozsah krytí na území evropských států se liší a často je vyžadována spoluúčast pacienta na vzniklých nákladech. Díky principu rovnosti zacházení budete mít proto stejnou povinnost spoluúčasti jako místní pojištěnci. Aktuální sazby spoluúčasti v jednotlivých zemích jsou zveřejněny na webu Centra mezistátních úhrad. Čtěte více: Ve zdravotnictví čekají na české pacienty další změny

Stále ale EHIC garantuje, že nebudete nuceni své ošetření hradit v plné výši. I v případě, že budete nuceni hradit náklady na ošetření přímo, si je následně můžete vyžádat od vaší zdravotní pojišťovny po návratu domů. Nikdy si proto nezapomeňte vyžádat doklad o zaplacení.

Platnost průkazu se v uvedených zemích nevztahuje na využití soukromých poskytovatelů zdravotní péče. Ve vážnějších situacích, kdy není čas řešit, kde se nalézá nejbližší veřejné zdravotní zařízení a pacient je převezen do soukromého zařízení, bude muset tuto péči hradit na vlastní náklady. Česká právní úprava na pojištěnce v tomto případě pamatuje a praví, že i v soukromém zařízení karta EHIC garantuje nárok na proplacení nutné a neodkladné péče, ale jen do výše českých cen, upozornil Janalík. Rozdíl proto stejně může být markantní.


EHIC, Evropský průkaz zdravotního pojištění

Nárok na plnění nemáte po předložení EHIC, ani pokud cestujete do zahraničí přímo za účelem poskytnutí lékařské péče a jedná se tedy o péči plánovanou. Důležitým faktem je i to, že při vážnějším úrazu, kdy je nezbytný lékařský převoz zpět na území ČR, nemáte na úhradu těchto nákladů nárok. Stejně tak není možné nárokovat proplacení případných nákladů na repatriaci ostatků.

Je proto nutné pečlivě zvážit, zda se vyplatí vyrazit do zahraničí pouze s evropským zdravotním průkazem nebo si sjednat ještě komerční pojištění. Nemusí jít přitom o drahé produkty pojišťoven. Dnes je častou praxí, že je toto pojištění součástí platební karty. Pak ale nezapomeňte prověřit, zda kryje právě převoz do ČR a případnou spoluúčast na úhradě ošetření. Dejte pozor také na výši limitů pojistného plnění, které mohou být velmi nízké a v praxi nevýhodné. Využít komerčního pojištění byste měli určitě v případě, vyrážíte-li do zahraničí za sportem, například na lyže. Ve většině lyžařských středisek jsou soustředěni výhradně privátní lékaři a zdravotnická zařízení a také náklady na zásah horské služby nejsou z veřejného systému zdravotního pojištění hrazeny, zdůraznila Hana Kadečková, tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Čtěte více: Provize v pojištění pod pokličkou

Ve kterých zemích je možné EHIC uplatnit?

Výhody spojené s EHIC můžete čerpat v těchto státech:

  • v zemích Evropské unie
  • v zemích Evropského hospodářského prostoru: Island, Lichtenštejns­ko, Norsko
  • ve Švýcarsku
  • v zemích, se kterými má ČR uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení a které kryjí i nárok na zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění (Chorvatsko, Srbsko, Černá Hora, Makedonie a Turecko).

V Chorvatsku a Makedonii není třeba vyřizovat žádný speciální doklad, stačí použít běžný Evropský průkaz zdravotního pojištění. V případě Srbska, Černé Hory a Makedonie je nutné před odjezdem zažádat svou zdravotní pojišťovnu o vystavení speciálního formuláře, který je zdarma, informoval server Václav Janalík.

V zemích, které nejsou členy EU ani nemají s ČR uzavřenou jinou smlouvu o zdravotním pojištění, se musíte spolehnout výhradně na komerční zdravotní pojištění. S ním ale budete mít jistotu úhrady výdajů na potřebnou zdravotní péči, samozřejmě do výše sjednaných limitů. Pojišťovny navíc poskytují i asistenční služby, díky nimž budete mít jednání se zdravotnickým zařízením a lékaři nebo zajištění transportu zpět do ČR výrazně jednodušší. Čtěte více: Vybrat vhodné cestovní pojištění je někdy alchymií 

Zdravotní pojištění:

  • mi platí zaměstnavatel ze mzdy.
    44 %
  • si platím sám/-a jako OSVČ.
    23 %
  • si platím sám/-a jako osoba bez zdanitelných příjmů.
    11 %
  • platí za mně stát.
    16 %
  • záměrně vůbec neplatím.
    6 %

Jak se zachovat v případě ztráty průkazu

Pokud v zahraničí zjistíte, že jste svůj EHIC ztratili, případně jej zapomněli doma, spojte se se zdravotní pojišťovnou a svou situaci ohlaste. V případě ztráty pojišťovna zhotoví průkaz nový. Mezitím vystaví tzv. Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění. Toto potvrzení je vydáno na konkrétní přechodnou dobu pobytu v cizině. Doklad je pak možné odfaxovat přímo zdravotnickému zařízení, upřesnila Jana Strejčková z Ústředí Vojenské zdravotní pojišťovny ČR. Žádost o vydání tohoto potvrzení může podat i pojištěnec, který jej zapomněl v ČR. Zákon obecně hovoří, že vydávání průkazu pojištěnce je bezplatné, ujistil Měšec Zbyněk KosarzHutnické zaměstnanecké pojišťovny.

skoleni_15_4

Pokud se nemůžete prokázat žádným ze jmenovaných dokladů, budete muset částku za ošetření zaplatit. Uschovejte si však fakturu a doklad o zaplacení. Na příslušné pobočce vaší pojišťovny pak tyto doklady spolu s průkazem pojištěnce a lékařskou zprávou předložte. Měly by vám být proplaceny náklady do výše, kterou by uhradila instituce ve státě, kde proběhlo ošetření. Na peníze si ale v tomto případě chvíli počkáte, neboť bude pojišťovna úhradu ověřovat u zahraniční instituce. Čtěte více: Nebezpečné sporty pojišťovny nemají rády

Čipové karty zatím v nedohlednu

Poměrně dlouhou dobu se hovoří i o zavedení průkazů, které obsahují čip. Dosud ale ještě nebyla specifikována data, která by měl průkaz obsahovat, uvedla pro server Měšec Lenka Krejčíková ze Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance. Vydávání takového průkazu však vyžaduje detailní přípravu jak na straně zdravotních pojišťoven, tak i na straně poskytovatelů zdravotní péče, upozornil Janalík. Proto si na elektronickou verzi EHIC asi ještě chvíli počkáme.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).