Hlavní navigace

UniCredit Bank: Evropský standard pro všechny

11. 12. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nová produktová nabídka UniCredit Bank má oslovit nejen nové klienty, ale i stávající zákazníky Živnostenské banky a HVB Bank. Stávající podmínky se pro nikoho nemění, může se vám však vyplatit zapřemýšlet o změně. S novou bankou přišel i nový sazebník, a to je výrazně znát.

Základní pilíř v podobě balíčků

Základním odrazovým můstkem pro využívání služeb UniCredit Bank, „silné banky pro silné osobnosti”, jsou tzv. balíčky služeb. UniCredit Bank nabízí čtyři základní typy ucelených kont pro řešení osobních a rodinných financí. Základní Konto POHODA má v měsíčním paušálu za 64 Kč dva kanály přímého bankovnictví, debetní kartu dle výběru a 5 zaslaných SMS zpráv.

Konto MOZAIKA umožňuje volitelně nastavit nejpoužívanější služby za jeden měsíční paušál 99 Kč. K účtu si můžete vybrat libovolných 9 bankovních služeb (počet plateb, typy karet, typ přímého bankovnictví atp.) a další jsou zpoplatněny. Tento účet cenově nahradil Konto Rodina od HVB Bank a Osobní menu Standard Živnostenské banky. Původním klientům ŽB se přejít nevyplatí, protože za stejnou cenu dostanou výrazně více služeb, ale v případě konta Rodina je přechod na zvážení. UniCredit Bank zdražila ceny transakcí. Příchozí platba v rámci ČR stojí 6 Kč a odchozí zadaná elektronicky 4 Kč. Takže vhodnou kombinací lze u konta MOZAIKA docílit snížení nákladů oproti kontu Rodina za předpokladu, že nevyužíváte všechny možnosti, které konto Rodina umožňovalo (tj. až tři odlišné účty).

Pro velmi aktivní klienty jsou v nabídce balíčky s principem all inclusive známé z dob Živnostenské banky. Konto KOMPLET umožňuje za měsíční paušál 169 Kč mj. neomezený počet domácích transakcí, 10 zaslaných SMS zpráv, dvě platební karty a další účet v téže nebo v jiné měně.

Konto EXKLUSIVE stojí 349 Kč měsíčně a až na drobnosti se od předešlého typu účtu liší hlavně zlatou kartou, která je součástí tohoto konta, a možností dalších 2 dodatečných účtů v téže nebo jiné měně.

Hlavní výhodou osobních kont UniCredit Bank jsou bezplatné výběry z vlastních bankomatů. U konta POHODA platíte za každý výběr z jakéhokoli bankomatu 9 Kč. U ostatních balíčků máte výběry z vlastních bankomatů zdarma a z ostatních za 9 Kč.

Bezplatné výběry z bankomatů nabízí i Citibank u svého CitiKonta za 99 Kč měsíčně a GE Money Bank u konta Genius Active v ceně 119 Kč měsíčně. Pro milovníky cizích bankomatů jsou vhodné platební karty BAWAG Bank, která účtuje jednotnou cenu 6,50 Kč za každý výběr. Podle splnění podmínek si levnější výběry z cizích bankomatů mohou užít i klienti eBanky s cenou 9,90 Kč za výběr.

Hypoteční úvěry

Hypoteční úvěry dostaly nový kabát. Základem nabídky je Hypotéka INDIVIDUAL, která kromě hlavních parametrů (až 100% financování hodnoty vlastního bydlení, splatnost až 35 let, fixace úrokové sazby až na 20 let) umožňuje využít až 20 % z částky hypotečního úvěru (výstavba) k vybavení domácnosti či jakémukoli jinému účelu.

Pro další typy hypoték UniCredit Bank platí stejné parametry jako u Hypotéky INDIVIDUAL, navíc s jedním specifickým parametrem:

Hypotéka START vám zajistí odklad počátku splácení jistiny o jeden rok. Hypotéka PLUS nevyžaduje žádné vstupní a měsíční poplatky v případě, kdy si zvolíte minimálně pětileté fixační období a zároveň uzavřete smluvní vztah s bankou alespoň na pět let. Hypotéka FLEXI vám zase umožní kdykoliv splatit hypotéku bez sankčního poplatku a hypotéka TWIN dává možnost získat 20 % z objemu hypotečního úvěru (maximálně 500 tisíc Kč) bez dokládání účelu použití.

Odklad počátku splacení jistiny vám dnes zajistí po dohodě všechny banky, ale odpuštění vstupních a měsíčních poplatků na základě delší fixace je českou novinkou. Hypotéky bez poplatků plánuje i mBank, ale zatím je ještě nenabízí. Splatit hypotéku bez sankčního poplatku je dnes možné pouze u hypoték s variabilní úrokovou sazbou (ty nabízí Waldviertler Sparkasse von 1842) a Komerční banka umožňuje částečné splacení v případě, že si za tuto službu připlatíte (Flexibilní hypotéka). Naprosto bez sankce má být opět mBank. Získat část hypotéky na jakýkoliv účel je dnes běžné u ČSOB, Hypoteční banky a Raiffeisenbank.

Kreditní karty

Nabídka kreditních karet UniCredit Bank patří mezi nejpestřejší na trhu a způsobují to hlavně cobrandové karty, v jejichž nabízení byla velmi aktivní HVB Bank. Poslední novinkou je afinity kreditní karta, kdy banka věnuje na charitativní účely stanovené procento z transakcí.

Banka snížila minimální částku z 10 % na 5 % z celkové dlužné částky a nově přebírá zodpovědnost za transakce bez použití PIN přesahující 4 500 Kč již 48 hodin před nahlášením případné ztráty/odcizení kreditní karty (obdobnou odpovědnost najdete pouze u platebních karet České spořitelny). Pokud nechcete u UniCredit Bank účet, můžete využít pasivní internetovou aplikaci s názvem Online Card, která poskytuje informativní přehled o kreditních kartách a karetních transakcích. Požádat o ni a aktivovat ji lze snadno telefonicky.

Vedle cestovního pojištění (TRAVEL Basic a TRAVEL Plus) a doplňkového pojištění pro pokrytí škod při ztrátě/odcizení kreditní karty (SAFE Basic a SAFE Plus) lze nově sjednat i nové pojištění CREDIT Basic a CREDIT Plus proti neschopnosti splácet měsíční úvěrové splátky kreditní karty. Vztahuje se nejen na případy úmrtí a trvalé invalidity, ale i na dlouhodobou pracovní neschopnost. V případě pojištění CREDIT Plus také na ztrátu zaměstnání.

V sazebníku zůstal nešvar v podobě ročního poplatku a poplatku za vedení úvěrového účtu. Kreditní karty vydávané UniCredit Bank mají navíc jinou cenu i úrokové sazby podle typu karty a u cobrandových karet také podle typu partnera. Je potřeba proto pečlivě prostudovat sazebník a zvolit si tu správnou kartu.

Přímé bankovnictví

UniCredit Bank je jedinou bankou na českém trhu, která nabízí kompletní řadu kanálů přímého bankovnictví, a to včetně mobilního bankovnictví nové generace Smart Banking (Java technologie).

Zajímavostí je, že původní HVB Bank byla pilotní bankou v rámci celé skupiny UniCredit Group, která vytvořila jednotné řešení elektronického bankovnictví i pro další země skupiny. Konkrétně se jedná o internetové bankovnictví (Online Banking – pro občany a podnikatele, BusinessNet – pro firmy, Online Card – pro držitele kreditních karet bez dalších produktů v bance) a telefonní bankovnictví (Telebanking – pro občany, Business Linka – pro podnikatele a menší firmy). Jinými slovy, stejné prostředí elektronického bankovnictví postupně najdete ve všech bankách, které jsou součástí skupiny UniCredit Group.

V UniCredit Bank tak můžete pomocí nejvyššího standardu zabezpečení (bezpečnostní klíč – TOKEN) obsluhovat své osobní i firemní účty přes internet a telefon.

Bezpečnostní klíč v současné době naleznete pouze u Citibank, České spořitelny (pro ty, kteří si ho včas pořídili), eBanky a Raiffeisenbank im Stiftland.

Nabídka pro podnikatele, živnostníky a firmy

Změna postihla i nabídku pro firemní klientelu. Nyní UniCredit Bank nabízí tři základní typy Business kont, která jsou určena pro podnikatele (fyzické osoby) nebo menší firmy (právnické osoby) s ročním obratem do 50 milionů Kč.

BUSINESS Konto Exklusive za 1 199 Kč měsíčně zahrnuje všechny tuzemské platby přes elektronické kanály, výběry z vlastních bankomatů, 5 výběrů z bankomatů jiných bank, debetní business kartu Visa nebo MasterCard, vedení provozního úvěru a druhý běžný účet v Kč nebo v cizí měně.

BUSINESS Konto 70 za 599 Kč měsíčně nabídne 70 tuzemských plateb prostřednictvím elektronických kanálů, výběry z vlastních bankomatů, 2 výběry z bankomatů jiných bank, embosovanou debetní kartu Visa nebo MasterCard a elektronické bankovnictví BusinessNet Basic.

skoleni_15_4

BUSINESS Konto 20 za 279 Kč měsíčně nabídne 20 tuzemských plateb prostřednictvím elektronických kanálů, výběry z vlastních bankomatů, elektronickou debetní kartu Visa a internetové bankovnictví.

Nabídka UniCredit Bank nijak nevybočuje z nabídky konkurenčních bank, přesto může oslovit nové klienty některými vychytávkami - například cenou za výběry z bankomatů, variabilitou hypoték a ucelenými balíčky pro firemní zákazníky. Důležité však je, zda nová UniCredit Bank kromě nabídky služeb dokáže nabídnout i servis pro náročné zákazníky, a dostát tak závazku, který nese ve svém dovětku. A to ukáže až čas.

Oslovuje vás nová nabídka služeb UniCredit Bank?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).