Hlavní navigace

Účty s nezletilci

5. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

V moderní společnosti potřebuje bankovní účet snad každý. Nabídka účtů je dostatečně široká a je z čeho vybírat. Platí to však, pokud jste ještě nedosáhli milníku, který je nazýván plnoletostí?

Řada českých bank (rozuměj bank působících na českém trhu) nabízí pro naše nezletilé spoluobčany možnost napojení na běžný účet rodičů pomocí platební karty. To má jistě své výhody, ale k osamostatnění to vede pouze částečně. Rodičové nastaví limity pro výběry z bankomatu a platby u obchodníků, případně domluví svým ratolestem, aby kartu používali jen v krajní nouzi.

K čemu taková situace vede, je nasnadě. Děti se naučí omezovat svou spotřebu, protože limity karty jim vyšší nedovolí, ale rozhodně je nenaučí samostatnosti a spořivosti. Pokud totiž nevyčerpají stanovený měsíční (týdenní či jiný) limit, karta jim v příštím období nedovolí vybrat o uspořenou částku více. Tak proč šetřit.

Jinak je to v případě, že si neplnoletí otevřou vlastní bankovní účet. V takovém případě hospodaří se všemi vlastními prostředky dle své vlastní vůle a je pouze na nich, zda je uspoří nebo utratí. Přísun prostředků na účet může být zajištěn převodem kapesného, příjmy z brigád či příležitostným vkladem například od babičky apod.

Běžný účet nezletilým občanům České republiky starším 15 let v dnešní době otevře téměř každá banka. Mezi výjimky patří například HVB Bank Czech Republic a Plzeňská banka, které mají dovršení osmnáctého roku věku jako jednu z podmínek, či Union banka, jejíž dodatečnou podmínkou pro otevření účtu nezletilému člověku je předložení pracovní smlouvy.

Pro rodiče s sebou nese zřízení účtů jejich dětí několik „komplikací“. První, a řekl bych, že ve většině případů menší, je potřeba jejich asistence při otevření účtu. Česká legislativa považuje zřízení účtu za právně natolik závažný čin, že k tomuto rozhodnutí je občan právně způsobilý až v plnoletosti. Proto je k němu nezbytný souhlas zákonného zástupce.

Druhá „komplikace“ plyne z potřeb rodinného rozpočtu. Mnozí rodičové svým dětem spoří, ale v případě potřeby sáhnou na tyto úspory k překonání finančních obtíží. Úspory vlastních dětí se tak stávají levným zdrojem financování, občas i se záporným úročením. V případě, že děti mají vlastní účet, není „tak snadné“ se k naspořeným prostředkům dostat. To může dětem znesnadnit otevření běžného účtu.

S druhou obtíží, jejíž velikost závisí především na vztazích v rodině, souvisí i další – potřeba rodičů, aby na nich děti byly závislé. Tímto bodem se však již dostáváme za hranice financí, přestože s ekonomickým rozhodováním v každém případě souvisí.

Jaké tedy mají nezletilí možnosti?
Možnosti nezletilých v oblasti běžných účtů jsou poměrně široké. Přestože jsou banky, které lidem mladším 18 let účet neotevřou, není jich mnoho a nabídka ostatních je dostatečná.

Nezletilí si mohou otevřít „běžný“ běžný účet. Vztahují se na ně pak stejná pravidla, jako na dospělé klienty bank. Pokud chtějí například platební kartu, musí splnit požadovaná kritéria (průměrný zůstatek, pravidelný příjem či jiná – dle banky) a zaplatit si za ni.

Některé banky nabízejí produkty pro mladé. Jsou to Česká spořitelna s produktem Sporojunior a ČSOB s účtem Junior konto. Komerční banka a eBanka otevřou své studentské účty i studentům středních škol a učilišť.

dan_z_prijmu

Zajímavým fenoménem na trhu produktů pro mladé je Raiffeisenbank. Oficiálně žádné zvýhodnění pro studenty a nezletilé nenabízí, ale v případě, že takový člověk bude žádat o otevření běžného účtu, získá „nějaké volné příkazy a možnost vydání platební karty zdarma, protože se jim banka snaží vyjít vstříc“ (dle slov na informacích Raiffeisenbank). Zároveň jsem se dozvěděl, že mi podmínky ani žádné materiály nemohou zaslat, neboť banka žádné takové materiály nemá… vždyť službu nenabízí. Že by skutečně individuální přístup ke klientům?

Z čeho vybírat tedy skutečně je. Záleží tedy jen na dospívajících a jejich rodičích, zda chtějí využívat bankovních produktů či nikoli.

Mají vaše nezletilé děti vlastní běžný účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).