Hlavní navigace

Účty České spořitelny skončí v koši

9. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Česká spořitelna mění od dubna milionům klientů čísla účtů. Konečně zruší zastaralý specifický symbol. Co to pro vás znamená? Co se stane s vaším starým číslem sporožirového účtu? Nemůže se někde zatoulat vaše výplata? A kdo to všechno zaplatí?

Znají to všichni klienti České spořitelny. Chcete si z jiné banky nechat poslat peníze do České spořitelny, vyplňujete předtištěný formulář a narazíte na problém – kam se specifickým symbolem? Od dubna toto trápení končí, spořitelna konečně mění čísla účtů.

Spořitelnu k této změně dohnal květnový vstup Česka do Evropské unie. Musí sladit svá čísla účtů s evropskými zvyklostmi. Miliony klientů tak budou mít od 5. dubna nové číslo účtu, už bez specifického symbolu.

Dnes potřebujete při platebním styku s Českou spořitelnou vědět nejen číslo účtu, ale především specifický symbol. První číslo značí pobočku, která vám účet vede, a teprve specifický symbol označuje konkrétního klienta. Mezi největší nevýhody starého systému patří nutnost měnit si číslo účtu v případě, že jste změnili pobočku spořitelny, která vám účet vedla. Od dubna však bude číslo přenositelné, což znamená, že vám zůstane stejné číslo i v případě, že se přestěhujete.

Změna zasáhne 2,7 milionů majitelů sporožirových účtů a více než dva miliony majitelů ostatních účtů, především vkladních knížek. Celá přeměna bude jednorázová – rozhodným okamžikem, kdy začnou platit nová čísla účtů, bude 5. duben 2004. Nejméně pět let však budou stará i nová čísla účtů platit souběžně. Platných platebních karet se změna čísla účtu nijak nedotkne.

Přečíslování v kostce

  • od 5.dubna budou platit nová čísla účtů bez specifického symbolu
  • nové číslo účtu dostane každý klient České spořitelny poštou
  • pět let zůstanou v platnosti i stará čísla

Náklady ve výši několika desítek milionů korun by údajně zákazníci neměli nijak pocítit, spořitelna vše zaplatí ze svých zdrojů.

Představitelé spořitelny tvrdí, že klienty změna nijak negativně nezasáhne. V dubnu dostanou všichni klienti poštou kartičku s číslem nového účtu. Od toho okamžiku byste měli vždy diktovat už své nové číslo. Pokud byste chtěli vědět nové číslo účtu dříve než v dubnu, máte smůlu. Od dubna však spořitelna zavede informační linku určenou pro přečíslování, kde bude spořitelna klientům nová čísla účtů sdělovat. Starou kartičku se specifickým symbolem nemusíte nikam vracet, prostě ji roztrhejte a hoďte do koše.

Co však s příkazy k úhradě a inkasními platbami? Banka ujišťuje, že všechny pravidelné příchozí i odchozí platby budou nejméně pět let zpracovávány automaticky, i když budou obsahovat staré číslo účtu. Týká se to především SIPO, pojištění či pravidelných plateb za energie. Banka se snaží s těmito organizacemi dohodnout hromadnou změnu čísel účtů v jejich systémech.

Stejně tak se banka pokouší s největšími českými podniky vyjednat automatickou změnu čísel účtů zaměstnanců. Znamená to, že pokud pracujete ve velkém podniku, banka vašemu finančnímu oddělení sama sdělí nové číslo vašeho účtu.

Obavy nemusí mít ani důchodci, protože platby od České správy sociálního zabezpečení budou na nové účty přesměrovány automaticky a hromadně.

Přestože vám bude pět let chodit výplata na správný účet, i když bude stále označena starým číslem účtu, banka doporučuje všem zaměstnancům, aby zaměstnavatele raději na nové číslo účtu upozornili.

skoleni_15_4

Přečíslování se odrazí i v mezinárodním platebním styku. Po vstupu do Unie musí všechny banky povinně používat mezinárodní bankovní kód IBAN. Stará čísla se specifickým symbolem však do tohoto kódu přepsat nešla, což byl také jeden z hlavních důvodů, který banku k masivnímu přečíslování účtů dohnal. Kód IBAN bude jednoduše identifikovat nové číslo účtu, příjemce peněz, přijímací banku a stát. Toto číslo se bude používat při přeshraničním platebním styku v rámci zemí Evropské unie.

Právě těžkosti při platebním styku se zahraničím, kdy se klasické číslo účtu se specifickým symbolem nedalo převést do standardní podoby obvyklé v zahraničí, bylo jedním z důvodů, proč spořitelna k přečíslování sporožirových účtů sáhla.

Myslíte si, že vám přečíslování účtu zkomplikuje život?

  • Ano, bude s tím spousta zmatků.
    14 %
  • Ano, musím všechny informovat o novém čísle.
    2 %
  • Ano, ale změnu čísla účtu vítám.
    12 %
  • Ne, žádný problém to pro mě neznamená.
    60 %
  • Ne, nemám účet u České spořitelny.
    12 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).