Hlavní navigace

Tři nové kreditky mBank. Přibyly bonusy, nešvary zůstaly

27. 11. 2015
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
mBank slaví osm let a k narozeninám klientům nadělí 3. prosince 2015 tři nové kreditní karty. Každá umí trochu něco jiného, každá cílí na jiné klienty.

mBank je další bankou, která nahrazuje portfolio kreditních karet od společnosti VISA těmi od firmy MasterCard a potvrzuje, že si druhá ze zmíněných karetních společností aktivně získává pozornost bank zajímavými marketingovými nabídkami. Nezanedbatelný podíl na tom ale bude mít hlavně fakt, že MasterCard je soukromá společnost, a tedy nešetří marketingovými pobídkami jak pro vydavatele karet, tak i pro držitele, zatímco VISA je asociace, tedy sdružení bank, a má výrazně jemnější strategii podpory.

Debetní karty bude mBank nabízet paralelně od obou karetních společností. Příští rok plánuje vydat bezkontaktní nálepku, karty pro podnikatele a nabídnout i investiční produkty.

Tři měsíce bez poplatků a bez úroků

Všechny tři nové kreditní karty si budou moci zájemci vyzkoušet na tři měsíce bez poplatku za vedení i bez aplikace standardní úrokové sazby. Poté všechny tři karty nabídnou bezúročné období v délce 54 dnůa službu automatického splácení (až do 100 % načerpané částky) v ceně. Po bezúročném období se vám půjčené peníze začnou úročit 23,8% roční sazbou, která platí pro hotovostní i bezhotovostní transakce (tedy i pro výběry z bankomatu).

Bezplatné výběry jen pro vyšší částky

Za výběry z bankomatu nad 1000 Kč nebudou držitelé platit žádný poplatek bez ohledu na to, zda vybírají v ČR nebo v zahraničí. Na nižší částky se vztahuje poplatek 1 %, minimálně 49 Kč, za výběr menších částek tedy zaplatíte právě 49 Kč. Bezúročné období se ale na výběry z bankomatů nevztahuje.

Kurzy karet mBank? Žádná změna

Jak serveru Měšec.cz prozradil mluvčí banky Pavel Vlček, směnové kurzy jsou společné pro všechny tři karty a jsou stejné, jaké mBank používá i u ostatních produktů. V případě plateb provedených platební kartou v EUR používá mBank pro převod na české koruny kurz dané kartové asociace. Při platbách v EUR může být poskytovatelem platebních karet použit kurz s 3% „crossborder fee“ za účelem pokrytí konverze měn, vysvětlil Vlček s tím, že platby kartou v jiných měnách jsou převedeny na české koruny kurzem dané kartové asociace. Při platbách mimo Eurozónu může být poskytovatelem platebních karet použit kurz s až 5% „crossborder fee“ za účelem pokrytí konverze měn, doplnil ještě mluvčí banky. Z vyjádření tak vyplývá, že platební karty mBank (debetní i kreditní) budou mít stále nejhorší směnné kurzy. Je to daň za nulové či nízké poplatky, z něčeho prostě banka žít musí.

Finanční bonusy s Priceless Specials

Všechny tři karty umožňují automaticky čerpat slevy v rámci programu MasterCard Priceless Specials. Ten funguje tak, že za nákupy u partnerských obchodníků sbíráte finanční bonus, který si na konci platnosti karty vyberete najednou, nebo si ho necháte průběžně převádět na registrovanou kartu pokaždé, když objem nastřádaných bonusů dosáhne minimálně hodnoty 100 Kč. Více si o programu přečtěte v článku MasterCard a Visa: Plaťte naší kartou a dáme vám víc.

Některá pojištění v ceně

K novým kreditkám si můžete sjednat doplňková pojištění od AXA Assistance. A to pojištění nákupu, které zahrnuje prodlouženou záruku na zboží o jeden rok, pojištění nejnižší ceny, což znamená, že když si v krámě koupíte nezlevněné zboží a jinde ho najdete za výhodnější cenu (pokud nebude v akci), pak vám bude cena snížena až na úroveň nejnižší prodejní ceny, co jste našli. Poslední částí tohoto produktu je také pojištění přepravy zboží.

Dále si můžete přikoupit pojištění online identity proti její krádeži a pojištění asistenčních služeb pro domácnost vč. právní asistence.

Od pojišťovny BNP Paribas Cardif si můžete sjednat pojištění zneužití karty a pojištění schopnosti splácet v základní či komplexní verzi. Sjednat můžete také cestovní pojištění ve variantě Osobní, Rodina Classic nebo Rodina Gold.

U cestovního pojištění si dávejte pozor, že limity jsou maximální a sdílené pro všechny pojištěné osoby. To je zásadní vědět při pojištění rodiny. Pojistná částka se rozdělí mezi všechny pojištěné osoby, není tedy každá osoba pojištěna na plnou částku. Příklad: cestuje-li na dovolenou vaše 5členná rodina s kartou mBank a aktivním pojištěním na 1 000 000 Kč, je každá osoba pojištěna pomyslně na pouhých 200 000 Kč léčebných výloh.

mBank k narozeninám nadělila klientům tři nové kreditky a novinářům dort
Autor: Měšec.cz

mBank k narozeninám nadělila klientům tři nové kreditky a novinářům dort z Erhartovy cukrárny.

1. Staronová mKreditka

Začátkem prosince začne mBank vydávat novou verzi mKreditky. Tu původní od společnosti VISA budou moci držitelé normálně používat do konce data platnosti, nové už jim banka ale vydá pouze od MasterCard.

Staronová mKreditka je embosovaná a bezkontaktní karta. Stejně jako v případě té debetní máte mKreditku bez poplatku, pokud s ní utratíte alespoň 500 Kč měsíčně, jinak zaplatíte 29 Kč měsíčně.

V ceně karty není zahrnuto žádné pojištění, všechna musíte dokoupit zvlášť, u cestovního pojištění jen variantu Osobní nebo Rodina Classic.

2. mKreditka e-Shop

Pro klienty, kteří rádi řeší své nákupy přes internet, nabídne banka kartu mKreditka e-Shop, která bude vracet 2 % ze zaplacené částky při online nákupech u kteréhokoli obchodníka, tedy v ČR i v zahraničí. Pozor ale, peníze se vrátí pouze na spořicí účet mSpoření a měsíčně takto můžete získat zpět maximálně 500 Kč.

I tady platí, že budete-li kartu používat, můžete ji mít bez poplatku. Zaplatit s ní musíte každý měsíc minimálně 1000 Kč, jinak vám banka naúčtuje poplatek 39 Kč.

Karta má v ceně automaticky sjednané pojištění proti zneužití a za poloviční cenu můžete získat také pojištění online identity. Ostatní musíte klasicky dokoupit, cestovní pojištění jen ve variantě Osobní nebo Rodina Classic.

3. mKreditka Plus

Poslední novinkou je mKreditka Plus, prémiová karta MasterCard World. Její držitelé mohou využít kromě MasterCard Priceless Specials také program MasterCard Elite.

mKreditka Plus vrací 2 % zpět z nákupů v zahraničí (jen z těch provedených fyzicky přímo u obchodníka) a 1 % z nákupů u kteréhokoli obchodníka v ČR a všech online nákupů, opět ale na spořicí účet mSpoření. Nutno také dodat, že měsíční strop je opět 500 Kč, ale platí pro obě odměny dohromady.

Za kartu nebudete platit měsíční poplatek ve výši 59 Kč, pokud s ní pravidelně utratíte 4000 Kč.

mKreditka Plus má v ceně pojištění nákupu a pojištění asistenčních služeb. Přikoupit můžete pojištění online identity, cestovní pojištění ve variantě Osobní nebo Rodina Gold, pojištění zneužití karty a schopnosti splácet.

Rozdílné parametry u mKreditky, mKreditky e-Shop a mKreditky Plus
Rozdílné podmínky u jednotlivých karet mKreditka mKreditka e-Shop mKreditka Plus
Měsíční poplatek 29 Kč nebo 0 Kč při útratě 500 Kč za měsíc 39 Kč nebo 0 Kč při útratě 1000 Kč za měsíc 59 Kč nebo 0 Kč při útratě 4000 Kč za měsíc
Cena Pojištění online identity (za měsíc) 58 Kč 29 Kč 58 Kč
Cena Pojištění nákupu (za měsíc) 38 Kč 38 Kč v ceně
Cena Pojištění asistenčních služeb (za měsíc) 42 Kč 42 Kč v ceně
Cena Cestovního pojištění (za měsíc) Osobní 35 Kč / Rodina Classic 60 Kč Osobní 35 Kč / Rodina Classic 60 Kč Osobní 35 Kč / Rodina Gold 75 Kč
Cena Pojištění zneužití karty (za měsíc) 29 Kč v ceně 29 Kč
Cena Pojištění schopnosti splácet
(za měsíc)
základ / komplexní
0,29 % / 0,49 % 0,29 % / 0,49 % 0,29 % / 0,49 %
Úvěrové limity* 10 000 Kč – 150 000 Kč 10 000 Kč – 150 000 Kč 10 000 Kč – 500 000 Kč

*  banka má interní skóring, který zohledňuje každého klienta samostatně, v tabulce jsou uvedeny minimální a maximální úvěrové limity

dan_z_prijmu

Podrobnější podmínky u pojištění AXA Assistance
Pojistný produkt Pojistné krytí Pojistné limity Příklady výluk
Pojištění online identity – kryje neoprávněné použití identifikačních či autorizačních údajů
- kryje nákup zboží na internetu, tedy nedodání, částečné nebo neúplné dodání zboží s následkem sporu s provozovatelem e-shopu (jen zboží nakoupené v EU)
– obrana oprávněných zájmů
- při nevyřešení sporu do 5 měsíců (nebo do 3 měsíců v případě nákupu zboží) od oznámení události finanční náhrada utrpěné škody do limitu pojistného plnění 20 000 Kč
- limit pro právní služby 50 000 Kč na jednu událost
- stejné limity platí i pro pojištění nákupu na internetu
– nevztahuje se na zvířata, rostliny,
- šperky a cennosti,
- peníze a ceniny,
- potraviny a zboží rychle podléhající zkáze,
- zbraně,
- léky a léčiva,
- dopravní prostředky,
- digitální data,
- zboží sloužící ke komerčním účelům,
- zboží zakoupené na aukčních portálech
Pojištění nákupu – Prodloužená záruka – záruka 3 roky bez ohledu na záruku prodejce
- na spotřebiče zakoupené pojištěnou kartou,
- nové spotřebiče zakoupené na území ČR – černá, šedá a bílá technika + zelená technika = zahradní,
-  spotřebiče s minimální cenou v okamžiku nákupu 4000 Kč
- jen v rámci ČR
– zajištění a úhrada opravy nebo zakoupení nového spotřebiče není-li oprava možná),
– limit na událost 30 000 Kč
– nevztahuje se na služby sjednané bez souhlasu pojišťovny,
- spotřebiče v záruce,
- spotřebiče starší 3 let, – oprava poškození, které nemá vliv na funkci spotřebiče,
- poškození jiné než mechanické povahy (vniknutí vody apod.)
- z šedé techniky neplatí pro mobily
Pojištění nákupu – Pojištění nejnižší ceny – zboží zakoupené v kamenném obchodě,
- zakoupené pro osobní účely prostřednictvím maloobchodu,
- rozdíl cen minimálně 200 Kč
- jen v rámci ČR
– úhrada rozdílu ceny  do limitu 20 000 Kč za rok – nevztahuje se na rozdíl cen zboží zakoupeného v akci, ve slevě, prostřednictvím internetu nebo v rámci jiné speciální nabídky
- rozdíl ceny zjištěný ještě před nákupem zboží nebo uplatněný po více než 30 dnech od zakoupení zboží
Pojištění nákupu – Pojištění přepravy zboží – poškození, zničení nebo ztráta zásilky(při nehodě dopravního prostředku, při nárazu nebo zřícení letadla nebo jeho nákladu, živelnou událostí během dopravy, při požáru, vodou vytékající z vodovodních zařízení, škody způsobené při nakládání a vykládání zásilky dopravcem
- jen v rámci ČR
– obrana oprávněných zájmů
- při nevyřešení sporu do 2 měsíců od oznámení události   finanční náhrada utrpěné škody do limitu pojistného plnění 20 000 Kč
- limit pro právní služby 50 000 Kč na jednu událost
– nevztahuje se na zavazadla a věci osobní potřeby,
- finanční prostředky,
- dokumentace,
- dopravní prostředky,
- zbraně, střelivo,
- zvířata, rostliny
Pojištění asistenčních služeb pro domácnost vč. právní asistence – havarijní situace:  organizace a úhrada zásahu technika (instalatér, elektrikář, plynař, sklenář, topenář, pokrývač, deratizátor),
- odstranění příčiny technické havárie,
- odstranění škod vzniklých v pojištěné domácnosti + zámečník včetně otevření auta,
- právní podpora v případě sporu s prodejcem zboží či služeb zaplacené prostřednictvím pojištěné karty (jen pro EU)
– úhrada odstranění havarijní situace,
- limit 5000 Kč na událost
- za rok max. 20 000 Kč

- pro právní asistenci s limitem 20 000 Kč na rok
– neplatí pro služby sjednané bez souhlasu pojistitele,
- nebytové prostory určené pro komerční využití,
- společné prostory v bytových domech,
- běžné opravy, apod.

Shrnutí

Používejte naše karty a máte je bez poplatků. Tak lze shrnout novinky od mBank s tím, že si její klienti mohou vybrat ze tří typů karet podle svých preferencí. Bohužel zůstává starý nešvar v podobě špatných směnných kurzů při platbě kartou v cizí měně, na druhé straně bonus z transakce tento kurz trošku vylepší. mBank rovněž opustila původní model tří kreditek s různou úrokovou sazbou, nyní má úrokovou sazbu jen jednu. Pro časté půjčování peněz to není.

Příjemný je výčet doplňkových pojištění, ale než si je budete sjednávat, rozmyslete si, zda je skutečně potřebujete a zda už náhodou nemáte obdobou službu u jiné banky, pojišťovny nebo třeba i u dodavatele energií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).