Hlavní navigace

Třetí sazba DPH je terčem kritiky, inflaci sníží jen minimálně

22. 4. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Dan Materna
Vláda chce zavést třetí sazbu daně z přidané hodnoty. Jak ji pocítí naše peněženky? A co si o ní myslí ekonomové?

Po daňové nejistotě, kterou jsme zažívali s minulou vládou až do konce roku 2012, kdy jsme vlastně ani nevěděli, zdali dojde ke zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o 1% bod, nebo ke sjednocení daní na jednotnou daň 17,5 %, se zdá, že nás brzy čekají další daňové změny v dani z přidané hodnoty. Vláda plánuje od roku 2015 zavést třetí sazbu DPH ve výši 10 %, do které by měly být zařazeny léky, knihy, pleny a dětská výživa. Premiér Bohuslav Sobotka údajně musel ustoupit ze své představy 5% daně, nová sazba ve výši 10 % tak údajně bude vládním kompromisem. Sobotka také oznámil, že do třetí sazby nebudou zařazené tiskoviny.

Vláda poruší směrnici

Se zařazením plen do nižší sazby můžou být problémy, jelikož to neumožňuje evropská směrnice o DPH. Směrnice o DPH umožňuje uplatňovat sníženou sazbu daně jen na zboží a služby ve vymezeném seznamu. Dětské pleny na něm nejsou, uvedla na dotaz MF DNES Denise Clarembauxová z tiskového oddělení evropského komisaře pro daně dne 16.12.2013. Lidovci však údajně chtějí s Evropskou unií jednat, pokud jednání nebudou úspěšná, chtějí i tak nižší daň zavést.

Podle odborníků je však přeřazení dětských plen do nižší sazby téměř nemožné: Česká republika nemůže jednat samostatně, na to absolutně nemáme sílu. Potřebovali bychom spojence mezi zeměmi jako Francie či Německo, uvádí Martin Jareš, bývalý šéf daňového odboru na ministerstvu financí, který nyní pracuje v OECD pro Idnes.cz  Podle něj je vyjednání jakékoliv výjimky velice těžké. Byl jsem u toho, když se v roce 2009 dojednávala snížená sazba na pracovně náročné služby. Je to skoro nemožné a tehdy se to povedlo jenom proto, že se dohodli premiéři, dodal. Je tedy otázkou, zdali by vláda neměla směřovat svou energii jinam.

Inflace se sníží jen minimálně

Česká národní banka zahájila dne 7. 11. 2013 devizové intervence, prostřednictvím kterých chtěla zvýšit v ekonomice cenovou hladinu. Nepovede vytvoření další sazby DPH k výraznému snížení inflace, což bude ČNB řešit například dalším kolem devizových intervencí? To však podle ekonomů nehrozí, jelikož se inflace sníží jen minimálně: Cena těchto výrobků by vlivem snížení DPH mohla poklesnout zhruba o čtyři procenta. Meziměsíční inflace v lednu příštího roku by tímto snížením mohla klesnout zhruba o 0,1 procentního bodu a obdobně i celoroční inflace, což je skoro zanedbatelné, uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče

Podle ekonomů však nižší DPH povede k nižším cenám, jelikož se snížení daně téměř plně promítne do cen: Vzhledem k tomu, že tyto položky budou patrně velmi sledovány a je jich poměrně málo, může dojít k plnému promítnutí poklesu DPH do cen a prodejci si nezvýší své ziskové marže. Respektive by zvýšení těchto marží nemělo být vysoké, dodal analytik Komerční banky Jiří Škop. Zajímavé bude sledovat, co se stane v případě ceny knih. Zvýšení DPH se totiž v minulých letech plně nepromítlo do jejich cen, bude zajímavé sledovat, zdali budou knihkupci flexibilní na opačné straně. 

Samotní knihkupci snížení daně vítají, je však podle nich stále vysoká: Na druhou stranu musíme konstatovat, že i desetiprocentní sazba DPH na knihy bude stále ještě vysoko nad průměrem vyspělých zemí EU. Naším dlouhodobým cílem zůstává vyrovnání se vyspělým evropským zemím a věříme, že v tom jsme s vládou zajedno, uvedl předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka. Podle něj je optimální sazba 5 %: Pokud by se v průběhu legislativního procesu nebo při sestavování státního rozpočtu na příští rok ukázalo, že je prostor pro další snížení třetí sazby DPH, rozhodně takový záměr umíme podpořit věcnými argumenty, dodal Vopěnka. Nadále bude existovat konkurenční výhoda u prodejců e-knih, kteří se registrují v zemích, kde je nižší sazba DPH.  Čtěte také: E-knihkupec Palmknihy.cz začne kvůli DPH prodávat knížky z Lucemburska 

Další sazba je terčem kritiky

Ač se nám může zavedení sazby zdát jako snížení zdanění, dále se daňová soustava komplikuje a vytváří se prostředí, které je magnetem na daňové podvody. Řada vychytralých „podnikatelů“ tak může situace využít – například zařadí utěrky do nižší sazby DPH, neboť nově se bude jednat o takzvané „alternativní pleny pro děti“.

Návrh je také podle ekonomů nesystémový, ti s ním nesouhlasí: Nejdůležitější z navrhovaných kroků je návrh na zavedení třetí sazby DPH ve výši 10 procent. Bohužel se jedná o nevhodně zvolenou úpravu daňového systému, uvedl hlavní analytik Patria Finance David Marek, podle kterého by ekonomice více prospělo snížení zdanění mezd, platů nebo sociálního pojištění. Čtěte více: Vysoké odvody brání práci, lidé přecházejí na švarcsystém. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová však úpravy sazeb sociálního pojištění neplánuje. K tématu také čtěte: Vláda rozdá stovky milionů na tvorbu pracovních míst. Je to správně? (DUEL) 

Zajímavý je také názor podnikatelů, kterých se optaly Hospodářské noviny, většina z nich se zavedením třetí sazby DPH nesouhlasí.

skoleni_15_4

Developeři: Snižte daně na byty

Zajímavé, že nejhlasitější kritika daňových změn je ze strany developerů: Návrhy změn daňových sazeb mně připomínají pohádku o tom, jak pejsek a kočička pekli dort. A to doslova a do písmene. Realizací tohoto návrhu vznikne ještě větší paskvil, jehož výsledkem bude roztříštěnost a nepřehlednost daňového systému v České republice. Nejhorší na tom je, že současné sazby DPH zde platí teprve od začátku roku 2013 a za necelé dva roky už má být všechno jinak. Tato daňová nestabilita je pro tuzemské podnikatele i zahraniční investory velice nepříjemná z hlediska plánování marketingových plánů a nastavování cenové politiky uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

Korec kritizuje především to, že do nejnižší sazby DPH nebyly zařazené také byty nebo alespoň pozemky pod domy, za které nově musí developeři platit 21% DPH, místo předchozí nulové daně, což podle něj museli developeři promítnout do ceny bytů. Čtěte více: 4 důvody, proč ceny nemovitostí porostou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).