Hlavní navigace

Transparentní účet, levná cesta skoro bez poplatků

10. 9. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Potřebujete levný bankovní účet s nepřetržitým přístupem přes internet a zároveň chcete umožnit svým partnerům, dárcům a jiným lidem bezproblémovou kontrolu stavu financí. Řešení je snadné, cesta vede přes transparentní účet.

Bankovní účet je téměř nezbytný pro jakoukoli právnickou osobu. Kromě podrobného přehledu stavu financí umožňuje efektivně přijímat a posílat platby. Účty určené pro právnické osoby, podnikatele a živnostníky mají nevýhodu v podobě vyšších měsíčních nákladů za jejich vedení. Výhodou však je možnost tyto náklady promítnout do účetnictví.

Účet jako čiré sklo

Bankovní tajemství zaručuje, že se nikdo nedozví stav vašeho účtu ani pohyby. Bankovní tajemství chrání i název majitele účtu, ale ten se dá zjistit oklikou, například hotovostním vkladem nebo převodem v rámci stejné finanční instituce. V běžném podnikání nikdo asi nebude veřejně vystavovat svoji finanční situaci a ukazovat tak konkurenci, jak si skutečně stojí. Přesto existuje mnoho organizací a společností, které se dobrovolně zbaví bankovního tajemství a svoji finanční situaci rády veřejně ukážou. Má to své výhody: každý vidí nejen stav účtu, ale i průběžné hospodaření. Bankovní účet s možností veřejného nahlížení na internetu svého majitele nijak nediskriminuje, právě naopak. Každý si může v kteroukoli dobu ověřit stav a hospodaření: donátoři si zkontrolují příjem daru nebo mohou dar věnovat, obchodní partneři mají naopak transparentní kontrolu, zda požadovaná platba již odešla.

Pro koho je vhodný transparentní účet

  • Církev, náboženská společnost
  • Družstvo
  • Fond
  • Nadace
  • Občan ČR – podnikatel
  • Občanské sdružení, unie, spolek apod.
  • Obec
  • Obecně prospěšná společnost
  • Odborová organizace
  • Politická strana
  • Sdružení právnických osob
  • Společenství vlastníků jednotek
  • Společnost s ručením omezeným
  • Společnost zřízená ze zákona
  • Zahraniční právnická osoba

Zdroj: Raiffeisenbank


Transparentní účet je běžný podnikatelský účet, jehož jedinou výjimkou je možnost nahlížet na jeho stav a pohyby na internetu. Výměnou za tuto transparentnost je jeho vedení bez poplatků. Je vhodný pro každého, kdo z různých důvodů chce zprůhlednit svoje hospodaření. Donedávna byl v nabídce bývalé eBanky, dnes Raiffeisenbank. V současné době už má konkurenci u Fio, družstevní záložny.

Zpátky do historie v detailech

Protože hlavním smyslem transparentních účtů je jejich průhlednost, je důležitá možnost kontroly historie transakcí. Raiffeisenbank umožňuje zveřejnění 700 pohybů během posledních 100 dnů historie účtu. Fio je detailnější, umožňuje zjistit všechny transakce rok zpětně ode dne prohlížení. Mimo to transparentní účet Fio má podrobné filtry, které umožňují snadné dohledání konkrétní transakce či transakcí. Zajímavostí je, že zatímco Raiffeisenbank zveřejňuje účty standardně, Fio používá zabezpečené připojení https.

V úrokových sazbách vede Fio. Minimální sazba je 0,75 % p.a. a podle výše zůstatku na účtu se vyšplhá až na 1,5 % p.a. Silným koněm Fio je spořicí účet Fio konto. Ten mohou mít i právnické osoby a ke dni publikace článku má úrokovou sazbu 3,5 % p.a. Naproti tomu úrokové sazby Raiffeisenbank vypadají jako chudé příbuzné: běžný transparentní účet má sazbu 0,15 % p.a. a jediným řešením, jak zvýšit úrok, je nastavit automatický převod nadbytečné částky na termínovaný vklad. Automatické převádění nadbývajícího zůstatku účtu na termínovaný vklad Fio neumí, ale jejich úrokové sazby má opět lepší.

Dobrá dostupnost

S dostupností poboček je na tom lépe Raiffeisenbank, která má přes 100 poboček s pokladnou, Fio 33. Mimo to má Fio další obchodní místa, kde je možné vyřídit nehotovostní operace. Vkládat a po dohodě i vybírat hotovost z účtů Fio lze i na pobočkách ČSOB, ovšem již za poplatek.

Účet u Fio ovládáte hlavně přes internet, ale můžete využít i pobočky. V Raiffeisenbank máte kromě toho na výběr ještě telefonní bankovnictví, GSM Banking a sběrné boxy. Internetové bankovnictví obou finančních institucí je na velmi kvalitní úrovni. Raiffeisenbank staví na osvědčeném transakčním systému bývalé eBanky a Fio má velmi přehlednou aplikaci s intuitivním ovládáním. Samozřejmostí jsou i okamžité převody v kteroukoli dobu uvnitř Raiffeisenbank i Fio.

U obou společností si můžete nechat zasílat informace o transakcích přes SMS nebo e-mailem. V Raiffeisenbank se platí za obě cesty, Fio zpoplatňuje jen SMS, e-mail je zdarma.

Zahraniční platby na Slovensko s výhodou

Potřebujete-li u transparentního účtu odesílat nebo přijímat zahraniční platby, s Raiffeisenbank to jde snadno, ale draze. Europlatby jsou za „standardní“ ceny podobně jako u dalších bank, ostatní však výrazně dražší. Jenže Fio je na tom ještě hůř. Mimo poplatky ČSOB, přes kterou Fio zahraniční platby provádí, si účtuje i vlastní poplatky, takže celková cena podle sazebníku zrovna transparentní není.

Opačná situace nastává u plateb z a do Slovenska. Zatímco pro Raiffeisenbank je to standardní zahraniční platba, Fio platby na Slovensko odesílá přes svoji slovenskou pobočku, a tedy zdarma. Hodně dobrou a málo známou vlastností účtu Fio je jeho „československá“ příslušnost. Zatímco kmenové číslo účtu je neměnné, stačí, když si za něj dosadíte kód slovenské pobočky Fio (8330), a máte z něj slovenský účet. Slovenští partneři tak mohou posílat platby přímo přes slovenský národní clearing a vám se připíšou zdarma v korunách podle devizového kurzu ČSOB. A opačně, ze svého českého účtu zdarma odesíláte platby na Slovensko a příjemce vidí vaši slovenskou verzi čísla účtu (tj. se slovenským kódem banky).

A je tu ještě jedna vychytávka. Slovenská pobočka Fio je nově zapojena do sítě SWIFT a má i svůj vlastní swiftový kód. To znamená, že by mělo jít snadno již nyní přijímat zahraniční platby přes slovenskou verzi vašeho účtu u Fio. Slovenská pobočka Fio by od ledna mohla být i černým koněm této finanční skupiny pro platby v rámci eurozóny. Necháme se překvapit.

Úvěry jen bankovní

Silnou stránkou Raiffeisenbank je její ochota a schopnost úvěrovat. Potřebujete-li půjčit peníze, Fio vám pomůže s kontokorentem, ale více od něj nečekejte. Pro úvěr zatím musíte do „Rajfky“.

Kvalitní účty s malou konkurencí

Nabídka Raiffeisenbank i Fio družstevní záložny má kvalitní základy a obě finanční instituce mají své klady a zápory. Raiffeisenbank je silná v úvěrech a dostupnosti poboček, Fio vévodí úrokovými sazbami depozit a bezplatnými transakcemi v rámci ČR a Slovenska. Zahraniční platby fungují v Raiffeisenbank hladce, u Fio prozatím komplikovaně a nepřehledně. Obojí internetové bankovnictví je kvalitní a snadno se ovládá, pro hotovostní operace lze využít pobočky. Platební karty jsou rovněž samozřejmostí, u Fio však je základní debetní karta zdarma.

dan_z_prijmu

Běžné účty pro právnické osoby i podnikatele dnes najdete v nabídce každé banky, ale tyto dvě nabídky transparentních účtů jsou stále osamoceny. Konkurence tuto skupinu klientů prozatím opomíjí.


Srovnání vybraných poplatků transparentních účtů

Transparentní účtyStav k 10.9.2008
  Raiffeisenbank Fio, družstevní záložna
Úroková sazba 0,15 % p.a. 0,75–1,5 % p.a.
Vedení účtu 0 Kč 0 Kč
Příchozí platba z jiné banky 6,90 Kč 0 Kč
Příkaz k úhradě do jiné banky 4,90 Kč 0 Kč
Provedení trvalého příkazu do jiné banky 4,90 Kč 0 Kč
Provedení inkasní platby do jiné banky 4,90 Kč 0 Kč
Změna, zrušení trvalého příkazu 30 Kč 0 Kč
Změna, zrušení povolení inkasa 30 Kč 0 Kč
SMS zpráva 3,90 Kč 2 Kč
E-mail 3,90 Kč 0 Kč
Příchozí Europlatba 200 Kč 0,25% min. 2, max. 10 EUR + 150 Kč
Odchozí Europlatba 220 Kč 1 EUR + 0,25 % min. 2, max. 10 EUR + 250 Kč
Příchozí zahraniční platba 1 %, min. 300 Kč, max. 1 000 Kč 0,25 % min. 2, max. 10 EUR + 1 % min. 150, max. 1 000 Kč
Odchozí zahraniční platba 1 %, min. 500 Kč, max. 1 500 Kč 1 EUR + 0,25 % min. 2, max. 10 EUR + 1 %, min. 250, max. 1 500 Kč
Příkaz k úhradě do Slovenska 1 %, min. 300 Kč, max. 1 000 Kč 0 Kč
Příchozí platba ze Slovenska 1 %, min. 500 Kč, max. 1 500 Kč 0 Kč
Vklad hotovosti do 500 000 Kč 10 Kč 0 Kč
Výběr hotovosti do 500 000 Kč 60 Kč 0 Kč
Elektronická debetní karta 340 Kč ročně 0 Kč
Embosovaná debetní karta 740 Kč ročně 300 Kč ročně
Výběr z bankomatů vlastní banky 9,90 Kč 6 Kč (ČSOB)
Výběr z bankomatů ostatních provozovatelů v ČR 39,90 Kč 30 Kč
Výběr z bankomatu v zahraničí 100 Kč + 0,5 % z částky 80 Kč + 0,5 % z částky
Blokace elektronické karty 200 Kč 200 Kč
Blokace embosované karty 2 000 Kč 2 000 Kč
Výpis z účtu poštou 30 Kč 30 Kč
Výpis z účtu elektronicky 0 Kč 0 Kč

Ceny platí pro příkazy k úhradě a změny zadané přes internetové bankovnictví

Využíváte transparentní účet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).