Hlavní navigace

Tipy pro dovolenou v Thajsku a Kambodži

25. 12. 2012
Doba čtení: 15 minut

Sdílet

Thajsko a Kambodža rozhodně stojí za návštěvu. Přečtěte si užitečné rady, jak si cestování užít a neutratit víc, než je nutné.

Na přelomu října a listopadu 2012 jsem se vydal s kamarádem na měsíční dovolenou do Thajska a Kambodži a přináším vám několik tipů pro pobyt v těchto dvou zemích.

Během necelého měsíce jsme strávili čtyři dny v jednom z nejnavštěvovanějších turistických center v Thajsku  - v městě Pattaya na východním pobřeží Thajského zálivu, odtud jsme se přesunuli přes Bangkok letecky do Phnom Penhu (někdy je název přepisován do latinky jakou jednoslovný „ Phnompenh“), hlavního města Kambodži a následující den autobusem do Sihanoukvillu, kde jsme necelé tři týdny polehávali na pláži. Pokračovali jsme nočním přejezdem autobusem do Siem Reapu odkud jsme po 3 denní prohlídce chrámů jeli autobusem zpět do Pattayi.

Thajsko

Článek ve Wikipedii o tomto království, začíná takto: Thajské království, zkráceně Thajsko, je stát v jihovýchodní Asii. Jeho sousedy jsou Myanmar, Laos, Kambodža a Malajsie. Hlavním městem je Bangkok, thajsky nazývaný Krung Thep. Thajsko patří k častým turistickým cílům. Thajsko bylo v minulosti známo pod jménem Siam, které bylo oficiálním názvem státu do 11. května 1939 a znovu v letech 1945 až 1949. Etnonymum Thai v thajštině původně znamenalo „svobodný“… a pokračuje informacemi o historii, geografii, politickém systému a dalších zajímavostech. 

Ne že by to nebyly zajímavé informace, ale na Měšec chodí čtenáři pravděpodobně z jiných důvodů, proto se zaměřím zejména na informace nějak dotýkající se financí. V Thajsku jsme pobyli jen malou část celkové doby a kromě mého 1denního výletu do Bangkoku jsme nevytáhli paty z Pattaye, omezím se tedy pouze na popis situace zde.

Směna 

Ve směnárnách, které jsou v Pattaye na každém rohu, směníte všechny běžné světové měny. Kromě dolarů a eur samozřejmě švýcarské franky, britské libry, měny skandinávských zemí, australské dolary, ruské ruble a také měny okolních asijských států. 

Co je zvláštní a s čím jsem se zatím jinde nesetkal, je, že u amerických dolarů (u jiných měn toto nebylo) je kurz závislý na nominálu („velikosti“) bankovky. Směnárny mají vypsané nejlepší kurzy pro 50 a 100 dolarové bankovky a nejhorší pro 1 a 5 dolarové. 

U nás se můžete setkat s lepšími kurzy pro vyšší objem transakce, ale to, v jakých bankovkách danou částku dáte dohromady, vůbec nehraje roli. V Thajsku naopak není důležitý objem transakce (dostanete stejný kurz, ať měníte 100 nebo 1000 USD), ale jen nominály bankovek.

Rozdíl není propastný, pohybuje se v jednotkách procent. Za směnu není ve směnárnách účtován poplatek (pevný ani procentuální), není tedy nutné najednou měnit větší částku než aktuálně potřebujete. Thajské bahty si můžete samozřejmě vyměnit ihned po příletu na letišti, ale kurz je tam přibližně o 5 % horší. Aktuální kurz ve směnárnách na ulici v Pattaye byl 30,55 bahtů za 1 americký dolar, nebo 39,05 bahtů za euro.

Bankovky začínají na hodnotě 20 bahtů, nejvyšší, s jakou jsem přišel do styku, byla 1000 bahtů. Mince jsou v hodnotách 1, 5 a 10 bahtů. Existují i drobnější mince, ale běžně se s nimi nesetkáte – já jsem s nimi přišel do styku jen ve chrámu Wat Po, kde si můžete rozměnit 20bahtovou bankovku za plastový kelímek plný těchto drobných mincí, které pak můžete naházet do celkem 108 bronzových misek.

Zajímají vás aktuální kurzy, potřebujete si přepočítat peníze na dovolenou nebo chcete vědět, kde směníte nejvýhodněji? Podívejte se do naší sekce věnované kurzům bank a směnáren. Vytisknout si můžete i voucher, se kterým získáte VIP kurz.

Výběry z bankomatů 

Nepříjemným překvapením pro turistu je poplatek 150 bahtů (necelých 5 amerických dolarů) za výběr z bankomatu. Tento poplatek je účtován ještě nad standardní mezibankovní poplatek, takže vaše banka vám naúčtuje „poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí“ dle svého ceníku (zpravidla kolem 100 Kč, liší se dle banky, někde jde o paušální částku, jinde o procento z vybírané částky, někde o kombinaci obou, některé banky mají výběry ze zahraničních bankomatů zdarma a „vyberou“ si to na kurzu, atd.) a k tomu zaplatíte ještě navíc zmíněných 150 bahtů. Vyplatí se proto vybírat po větších částkách. Horní limit jsme nezkoušeli, ale bez problémů jsme vybrali 15 000 bahtů. 

Poplatek za výběr z bankomatu v zahraničí u vybraných bank
Banka Poplatek
Air Bank 200 Kč (výběr mimo EU)
AXA Bank 1 %, min. 59 Kč
Citibank 29,9 Kč
Česká spořitelna 125 Kč
ČSOB 80 Kč + 0,5 %
Equa Bank 9 Kč
GE Money Bank 100 Kč + 0,5 %
Komerční banka 1 %, min. 100 Kč
mBank 0 Kč při výběru nad 2500 Kč
Raiffeisenbank 100 Kč + 0,5 %
UniCredit Bank 100 Kč + 0,5 %
ZUNO Bank 80 Kč (0 Kč z účtu Plus)

Tato tabulka je pouze orientační – některé banky mají speciální programy, kde jsou zahrnuty i výběry z bankomatů v zahraničí a dále některé banky zvýhodňují výběry z bankomatů bank patřících do stejné finanční skupiny. Podstatnou částí nákladu je také použitý kurz, který se napříč bankami velmi liší a způsobuje, že i výběr „zadarmo“ může být dražší než ten zatížený poplatkem Čtěte více: Velký reality test kurzů a výběrů z bankomatů v zahraničí

Na internetu jsem dostal starší tip na tři banky, které poplatek 150 bahtů neúčtují, ale při pokusu o výběr z jejich bankomatu se tip nepotvrdil, takže poplatek za výběr je pro zahraniční karty účtován vždy. 

Za celou dobu pobytu v Patayi jsem narazil pouze na jednu možnost platby kartou a to v jednom z místních supermarketů, ale nevyužil jsem ji. Dle kamarádovy dřívější zkušenosti (nejeli jsme tam za nákupy, takže návštěvy obchodů byly maximálně kvůli nápojům a to se odehrávalo vždy v těch nejbližších) platbu kartou nabízejí všechny hypermarkety (Tesco, Big-C) a větší supermarkety nebo drahé značkové obchody, ale obyčejné obchody nikoliv. Kartou nešlo platit ani v „našem“ hotelu (předpokládám, že ve velkých hotelech platit kartou půjde), ani v cestovní kanceláři, kde jsem si kupoval jednodenní výlet do Bangkoku, ani v místních restauracích. 

Doprava 

V Bangkoku jsou dvě letiště a to Suvarnabhumi (sem jsme přilétali z Prahy), kam zpravidla přilétají lety z větších vzdáleností, např. z Evropy a Don Muang (odsud jsme odlétali do Kambodži), kam vláda letos kvůli přetížení letiště Suvarnabhumi přesunula všechny nízkonákladové aerolinky.

Místní doprava je poměrně levná. Za cestu z letiště Suvarnabhumi v Bangkoku do Pattaye dáte 200 bahtů, pokud pojedete se soukromou společností (http://www.belltravelservice.com/) a budete chtít dovézt až do hotelu (za stejnou cenu to funguje i opačným směrem, kdy vás pro změnu zase v dohodnutou dobu vyzvednou od hotelu). Pokud pojedete se státní společností a stačí vám dojet na autobusové nádraží, pak je cena okolo 130 bahtů. Po Pattayi jezdí jakési sběrné taxíky (pick-up s lavicemi na korbě), které jezdí po různých trasách. Dle délky úseku zaplatíte za delší cestu cca 10–20 bahtů. Pokud tedy víte, kde z autobusu přestoupit na tento sběrný taxík a kde z něj vystoupit (nebo přestoupit na další), abyste se dostali k vašemu hotelu, bude pro vás levnější vybrat si transport se státní společností. Pokud chcete pohodlně dovézt až do hotelu, nebo úplně přesně nevíte, kde je, vezměte tu soukromou. Malý problém je v tom, že poslední autobus soukromé společnosti odjíždí z bangkokského letiště v 18 hodin a tak ho večerním letadlem z Prahy nestihnete. 


Bangkok Temple

Zdroj: SXC.hu

Mobilní volání 

Při vystoupení z letadla v Bangkoku jsme ještě „v chobotu“ dostali zdarma SIMkartu operátora truemove i s nějakým drobným kreditem. V místním supermarketu jsme dobili 50 bahtů a to nám stačilo na celou dobu pobytu i při zpáteční cestě. Lokální hovory jsou za 0,04 USD (1,25 bahtu)  za minutu, hovory do Evropy za 1,5 bahtu do pevné sítě a 6 až 14 bahtů na mobil. Česká republika v přiloženém ceníku nebyla, takže mohu posloužit jen okolními státy (cenu uvádím jen u hovoru na mobil, na pevnou je u všech stejná a to 1,5 bahtu).

Francie + Německo – 6 bahtů, Belgie + Dánsko + Řecko – 8 bahtů, Itálie + Švýcarsko – 10 bahtů, Portugalsko + Turecko – 14 bahtů. Ceny jsou za tzv. „low cost calls“. Operátor nabízí ještě „first cost calls“ , ty jsou u volání na pevnou linku 3 bahty (kromě Švýcarska, kde je to 5 bahtů a Turecka s 19 bahty) a u volání na mobil si připlatíte jen u Portugalska (18 bahtů) a Turecka (19 bahtů).

Předplacená karta je výhrou i pro bezplatný příjem hovorů, kdy vám mohou blízcí z ČR volat přes VoIP operátora s cenou okolo 0,50 Kč za minutu.

Ubytování a služby

Za dvojlůžkový pokoj v hotelu jsem zaplatil 500 bahtů (pouze ubytování, bez snídaně), a to je na hotel v centru Pattayi velmi dobrá cena. Na okolních, podobně situovaných hotelech jsem viděl vývěsky s cenou mezi 550 a 700 bahty. Šlo o malý 4patrový hotel střední kategorie (sprcha, WC, balkon, televize, klimatizace). Servis v hotelu standardní, co mě ale překvapilo, bylo, že součástí výbavy koupelny byly kromě standardního mýdla a šamponu i kartáčky na zuby s pastou (zatavené v igelitu, samozřejmě). Wi-fi v hotelu bylo zdarma, a to na každém patře. Zvláštní rozdíl oproti velkým „luxusním“ hotelům, kde si za wi-fi musíte připlatit a ještě ho často chytnete jen na recepci. Co jsem také ocenil bylo nevypínáni elektřiny při odchodu z pokoje.

Na pláži zaplatíte za lehátko se slunečníkem 30 – 50 bahtů a i nápoje jsou tam za rozumnou cenu – pokud zrovna nemáte chuť na pivo nebo sladkou limonádu, můžete si poručit čerstvě otevřený vychlazený kokosový ořech za 30 bahtů.

Co by to bylo za návštěvu Thajska, kdybyste nevyzkoušeli alespoň masáž. Za hodinovou zaplatíte mezi 200 a 300 bahty (za příplatek můžete dostat i víc, než jenom masáž), pokud chcete tzv. „4 hands“ (tedy dvě masérky) připravte si cca 500 bahtů. Za pivo (třetinku) v baru dáte 50 až 120 bahtů, za soft drink většinou víc, než za to pivo, což mě celkem štvalo, protože pivo nepiji. Navíc cenu piva mají bary většinou vyvěšenou na velkých cedulích před barem (a často jsou různé „happy hour“), kdežto cenu nealka se dozvíte až uvnitř z nápojového lístku, ovšem pouze, pokud si o něj řeknete, jinak až z účtenky po přinesení první objednávky.

Co si přivézt?

Kamarád si vždy vozí sušený česnek, ale jinak se rozhodně vyplatí elektronika. Slušný dvousimkový smartphone s androidem koupíte v přepočtu na české koruny už od tisícovky.

Kambodža 

Wikipedie praví: Kambodža, celým názvem Kambodžské království nebo Království Kambodža, je království v jihovýchodní Asii. Sousedí s Thajskem, Laosem a Vietnamem; na jihozápadě má přístup k Thajskému zálivu Tichého oceánu, ale já se budu opět věnovat jiným stránkám než popisu geografické či politické situace.

Směna 

Povezete-li si s sebou americké dolary, nemusíte výměnu vůbec řešit. V obchodech, restauracích, hotelích i v taxiku se běžně platí přímo dolary. Při platbě bankovkou vyšší nominální hodnoty dostáváte nazpět rovněž dolary, pouze částky nižší, než 1 USD, jsou vypláceny v místní měně. V běžném obchodním styku se používá kurz 1 USD = 4000 rielů, ve směnárně v Phnom Penhu jsem viděl nepatrně lepší (cca 4030 pokud jste chtěli vyměnit USD za riely a 4050 při směně opačným směrem). Je také běžné uvádět ceny přímo v dolarech (pouze ve „food courtu“ v obchodním centru v Phnom Penhu jsem viděl ceny uvedené v rielech). Protože v restauracích jsou ceny zaokrouhlené na čtvrtdolar, tak nejčastější bankovky, se kterými přijdete do styku, jsou 1000 a 2000 rielů. Nejvyšší bankovka, se kterou jsem se setkal, byla 10 000 rielů. Ve větších supermarketech jsou ceny uvedeny na 10 centy a tak se zde dostanete do kontaktu i s 100 a 500rielovými bankovkami. S menšími bankovkami a mincemi jsem se nesetkal.

Výběry z bankomatů 

I v Kambodži je účtován poplatek za výběr „access fee“ a to 5 USD. Naštěstí ne u všech bank. Pokud chcete vědět, zda zrovna ten váš bankomat poplatek účtuje, nebo ne, máte dvě možnosti. Buď se pokusíte o výběr a uvidíte, jestli vám napíše informaci o tom, že si chce naúčtovat 5dolarový poplatek, nebo se podíváte na lístečky s potvrzením transakce, kterých se na zemi u bankomatu obvykle válí spoustu. My jsme takto objevili dvě banky, které poplatky neúčtují. Na tu první si už bohužel nevzpomenu, ale ta druhá byla Canadia bank. Má červené bankomaty (pozor, ne všechny červené bankomaty jsou její) a je poměrně rozšířená. Bankomaty vydávají jen dolary, a to docela inteligentně – když jsem vybíral 300 USD, dostal jsem dvě stodolarovky a zbytek v 20 a 10 dolarových bankovkách. 

Doprava 

Městskou hromadnou dopravu v Kambodži nahrazují soukromí přepravci ať už pomocí mopedů (běžné osazení řidič + 2 cestující + 2 děti), nebo mopedů s přívěsem (dvě lavice proti sobě, každá pohodlně pro dva lidi, ale tři se tam při troše snahy také vejdou) zvaných tuk-tuk. Nejdelší trasa, kterou jsme jeli, měla údajně 8 km a stála nás, po troše handrkování, 2,5 dolaru. 

Na větší vzdálenosti je možné koupit jízdenky na dálkové autobusy v cestovních kancelářích. Přeprava zpravidla probíhá tak, že vám objednaný autobus zastaví přímo před hotelem, nebo vás vyzvedne pick-up a dopraví na autobusové nádraží nebo jiné sběrné místo. Cesta nočním lůžkovým autobusem (obyč by byl levnější) v rámci Kambodže ze Sihanoukvillu do Siem Reapu (dle Google maps je to po silnici 668 km) nás stála 20 dolarů za hlavu, cesta ze Siem Reapu (Kambodža) do Pattaye (Thajsko) 13 dolarů (dle Google maps 425 km). 

Mobilní volání 

Na letišti jsou stánky místních mobilních operátorů. Kamarádův oblíbený Bee Line měl zrovna zavřený stánek, tak jsme zkusili „QB“. Nejdříve nám chtěli nabídnout kartu za 5 USD (s 6 USD kreditem), ale když se nám to zdálo moc, vytasili se s kartou za 1 USD (s 1 USD kreditem) a to už vypadalo zajímavěji. Po cca 14 dnech nám přišla SMSka, že máme dobít a tak jsme si na ulici koupili 2 USD kupon, kterým jsme číslo dobili, abychom provozuschopnost karty prodloužili. Celková investice 3 USD nám stačila na celou dobu pobytu (volání v rámci sítě stálo 7 centů za minutu, volání do Evropy do vybraných zemí bylo inzerováno za 20 centů za minutu, do ČR voláte za 25 centů, ale nezkoušel jsem). 

Cenová úroveň 

V Kambodži jsem si všiml zajímavého jevu – nejnižší ceny nebyly na okrajích, ale naopak v centru. Zatímco u nás centrum města znamená přetažené ceny, zde naopak funguje konkurence, která ceny hodně stlačuje. V centru Sihanoukvillu dáte za večeři kolem 3 dolarů (k tomu 0,5 až 1 dolar za třetinku piva, nebo 0,75 až 1 dolar za soft drink v plechovce) bez většího rozlišení toho, co si dáte. Když jsme si udělali výlet na kolech na vzdálenější a opuštěnější pláž, tak tam už byly ceny o dolar až dolar a půl vyšší. Na přibližně stejnou cenovou úroveň jsme narazili v jedné restauraci v Siem Reapu při objíždění chrámů. Když jsme se ale po prohlédnutí ceníků rozhodli, že zkusíme jiný lokál, obsluha prohlásila, že pro nás jsou všechna jídla za dva dolary. Velikost porcí se mezi jednotlivými restauracemi liší a někde mě přišlo, že by mohla být o něco větší. 

Ubytování a služby

Za pokoj v hotelu v Sihanoukvillu (podobný standard jako v Thajsku v Pattayi, tedy sprcha, WC, klimatizace, televize, lednička) bez jídla jsem platil 15 dolarů za noc (oficiální cena byla 16 dolarů za všední den a 20 dolarů za víkendový den, ale dostali jsme na oba pokoje slevu za dlouhodobou objednávku), pokoj bez klimatizace by byl o 5 dolarů levnější. I zde mě v koupelně kromě mýdla a šamponu čekaly i dva kartáčky na zuby s pastou, ale navíc ještě hřeben (rovněž zabalený). Wi-fi v hotelu bylo rovněž zdarma. Bohužel elektřina fungovala jen, když jste byli v pokoji a to včetně ledničky. Zejména mně to vadilo, když jsem si potřeboval nabít baterie.

Dá se ale bydlet ještě o hodně levněji; pokud vám stačí bambusová chatka bez klimatizace, dostanete se někam na 6 dolarů a lůžko ve vícelůžkovém pokoji seženete už za 3 dolary a jedna z místních diskoték inzerovala na letácích ubytování v říjnu zcela zdarma.

Lehátka na pláži jsou zdarma (předpokládá se, že si u přilehlé restaurace něco objednáte), ceny na pláži stejné jako mimo pláž (ovocný shake 1 USD, soft drink 0,75 až 1 USD, pivo (třetinka) 0,5 až 1 USD, půllitrová lahev vody 0,25 až 0,5 USD, litr a půl za 0,75 až 1 USD, jídla kolem 3 USD). I v Sihanoukvillu si můžete dopřát masáž a to buď přímo na pláži, nebo v některém z masérských salonů za 7 až 9 dolarů na hodinu. Jednou jsem vyzkoušel khmerskou masáž, a když se mi během té hodiny několikrát vybavila návštěva mučírny na hradě Kost, kde jsem byl s kamarády krátce před odletem, řekl jsem si, že tohle by tedy stačilo. Masérka se opravdu neulejvala, ale já měl pocit, jak kdyby mě lámali v kole.

V Siem Reapu jsme platili za pokoj 12 USD. I zde jsem se dočkal zajímavého překvapení. Vzhledem k přetlaku ubytovacích kapacit v Siem Reapu si jednotlivé hotely zajišťují bezplatný odvoz svých zákazníků (aby je řidič nepřesvědčil k ubytování v jiném hotelu) od autobusu. Celé to probíhá tak, že autobus přijede na improvizované autobusové nádraží (hrozná díra s nezpevněným podkladem), za ním se zavřou plechová vrata, která se od této chvíle promění v něco jako Berlínskou zeď. Dovnitř jsou vpuštěni pouze ti „tuktukáři“, kteří čekají na již objednané zákazníky. Teprve, když si všichni turisté postupně vyloží všechny své věci z autobusu a ti, kdo mají objednaný odvoz, si najdou toho svého řidiče, jsou plechová vrata otevřena a dovnitř se vhrne dav těch, kteří čekali před bránou v naději, že si také uloví svého klienta.


Autor: Patrik Chrz

Autobusové nádraží v Siem Reapu


Co si přivézt? Jednodenní vstupenka do všech chrámů stojí 20 dolarů, ale protože za jeden den to určitě nestihnete, vyplatí se třídenní za čtyřicet. Vstupenka je nepřenosná a je opatřena vaší fotografií (není třeba mít s sebou, vyfotí vás zdarma přímo na pokladně). Při vjezdu do jednotlivých areálů i před jednotlivými chrámy jí budete opakovaně předkládat. Za celodenní ježdění tuktukem po chrámech jsme platili 20 dolarů.

V Kambodži je levné snad úplně všechno. Protože se mi po 5 dnech rozpadly úplně nové sandály (a to jsem je kupoval těsně před odjezdem na letiště s batohem na zádech, protože se mi rozpadly cestou na letiště ty, ve kterých jsem měl v úmyslu jet), byl jsem donucen v Phnom Penhu za 25 USD (po troše smlouvání, původní cena byla snad 30 USD; zajímavé, že se takto dalo smlouvat i ve velkém obchodním centru, ne jen na ulici) zakoupit jiné. Těžko říct, jestli to jsou pravé ECCO, které by u nás stály pětinásobek, faktem ale je, že jsou pohodlné a cestu bez potíží vydržely. 

dan_z_prijmu

Levně nakoupíte také cigarety (karton Marlboro v supermarketu je za 10,5 dolaru), alkohol zahraniční (přivezl jsem litrový Beefeater za 9,60 USD a to není 40 % jako ten náš, ale 47 %) i místní (khmerská whisky 35 % alkoholu, nebo khmerské „víno“ s 35 % alkoholu (obojí jsem neměl odvahu vyzkoušet) za 2 USD za 0,7 l). Pokud ale chcete něco opravdu místního, doporučuji v Sihanoukvillu zakoupit pepř, který se pěstuje v nedalekém Kampotu a v Siem reapu zase palmový cukr (je to něco mezi cukrem a karamelkami).

V obou zemích jsem se cítil velmi příjemně. Samozřejmě, že vás jako cizince, všude budou chtít trochu „podojit“, ale nejdou zde až tak „na krev“ jako v některých arabských zemích a i když kývnete na první nabídku, rozhodně vám to vítr v peněžence neudělá. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavný přispěvatel do diskuzních fór na českém internetu je zároveň moderátorem diskusí na serverech Měšec.cz a FinExpert.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).