Hlavní navigace

Termínované vklady můžou přinést i 8 % ročně

26. 1. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: isifa.com
Termínované vklady vám můžou přinést výrazně vyšší výnos než inflace. V některých případech může výnos dosáhnout i 8 %, strašit vás ale bude riziko.

V našem předchozím článku o úsporách jsme se podívali na nejlepší spořicí účty, které vám můžou přinést nejvyšší výnos na trhu.

Klíčová, především pro vkladatele, bude výše inflace, která napoví, jak se bude reálný výnos na termínovaných vkladech vyvíjet. Ač Česká národní banka počítala ve své predikci pro 4. čtvrtletí inflaci ve výši 1,5 %, tak nejspíše bude vzhledem k poklesu cen hlavních komodit, především ropy, výrazně nižší. Aktuální predikce Česká bankovní asociace proto v roce 2015 počítá s inflací jen ve výši 0,5 %, to znamená, že vám nejen vydělají termínované vklady, ale také spořicí účty. Čtěte více: Nejlepší spořicí účty překonají inflaci, možná i něco vyděláte

Podívali jsme se proto na termínované vklady s úložkou 500 000 Kč na jeden rok, 1 mil. Kč na 3 roky a 2,5 mil. korun na 5 let.

500 000 Kč na 1 rok

Máte nějaké rodinné úspory, které chcete uložit na krátkodobé období? V tomto případě je důležité, aby úroky byly vyšší než na spořicích účtech.

2 % (Evropsko-Ruská Banka, Termínovaný vklad FIX

Připisování úroků je na konci spoření. Zajímavé je také, že peníze můžete uložit v jiných měnách. Eurový vklad tak budete mít se stejným výnosem, zatímco vklad ve švýcarských francích vám vydělá jen 1 %. Pokud si myslíte, že ruský rubl nemůže klesnout níže, můžete spekulovat a „spořit“ v ruských rublech, v tomto případě můžete očekávat úrok 8,20 %. Pokud uložíte peníze na klasický termínovaný vklad od této banky, kde minimální úložka dosahuje 50 000 Kč, úrok však bude u korunového vkladu jen 1,7 %.

2 % (J&T BANKA, Clear Deal termínovaný vklad)

Pokud chcete tento vklad u banky zřídit, pak minimální aktiva musí dosahovat 500 000 Kč. Úrok je připisován jednou ročně. Výhodou tohoto termínovaného vkladu je také to, že dostáváte za produkty u této banky body ve věrnostním programu Magnus, v tomto případě se jedná o 4000 bodů. Tento počet bodů však využijete jen obtížně.

Další termínované vklady, například od spořitelního družstva Artesa nebo Oberbank, vám vydělají jen 1,3 % ročně. V těchto případech by se vám možná více vyplatilo vložit peníze na spořicí účty, a to po menších částkách. Čtěte více: Nejlepší spořicí účty překonají inflaci, možná i něco vyděláte

1 000 000 Kč na 3 roky

Jak již bylo uvedeno, inflace v tomto, ale i nejspíše v příštím roce bude nižší, než jsou predikce ČNB. Znamená to, že tříleté období by mohlo být vhodným kompromisem, kdy budete moci realizovat poměrně vysoké výnosy s tím, že se vyhnete vyšší inflaci než je 2% inflační cíl ČNB.

2,7 % (AKCENTA, Termínovaný vklad v CZK)

Poměrná část ročního úrokového výnosu je připisována měsíčně ve prospěch svázaného běžného účtu u AKCENTY, tento úrok se ale pak dále neúročí. 2,7 % dosáhnete při vkladu od 1000 Kč do 3.mil Kč, musíte ho jen vázat na 3 roky.

2,65 % (Artesa, spořitelní družstvo, Termínovaný vklad Artesa BONUS)

Zatímco u vkladů do 500 000 Kč na 1 rok nabízí Artesa jen 1,3 %, u vkladů ve výši 1.mil Kč už úrok dosahuje solidních 2,65 %. Úrokovou sazbu BONUS získáte v případě, že nebudete z termínovaného vkladu jednou ročně peníze vybírat. Pokud peníze jednou ročně vyberete, pak se úroková sazba snižuje na 1,65 %.

2,5 % (Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo, Termínovaný vklad CREDITAS

Úrok však u tohoto vkladu bude připsán až na konci spoření. Pokud chcete úroky připisovat měsíčně, pak je úrok jen 2,3 %.

2,4 % (J&T BANKA, Clear Deal termínovaný vklad)

J&T Banka se umístila na lepší pozici než ERB z toho důvodů, že vám stačí vklad vázat pouze na dva roky. V programu Magnus získáte 12 000 bodů, které například můžete využít k pobytu v hotelu Tři studničky na 2 noci pro 2 osoby v celkové hodnotě 3000 Kč.

2,4 % (Evropsko-ruská banka Termínovaný vklad FIX)

Úroky jsou připisovány na konci vkladu, můžete také spořit v dalších měnách, kde lze dosáhnout výrazně vyššího výnosu. 

2 500 000 Kč na 5 let

Máte značné přebytečné prostředky, například z prodeje nemovitosti, které chcete bezpečně uložit? Částku 2,5 mil. jsme vybrali záměrně, neboť vklady jsou  v současnosti pojištěny na 100 000 euro (přibližně na 2,78 mil. Kč) u Fondu pojištění vkladů. Znamená to, že by peníze měly být v bezpečí i v případě, že ČNB přestane udržovat korunu na hranici 27 Kč Kč za euro a koruna mírně posílí.

2,9 % (AKCENTA Termínovaný vklad v CZK)

Poměrná část ročního úrokového výnosu je připisována měsíčně ve prospěch svázaného běžného účtu u AKCENTY, tento úrok se ale pak dále neúročí. 2,9 % dosáhnete při vkladu od 1000 Kč do 3.mil Kč, musíte ho jen vázat na 5 let.

2,85 % (Artesa, spořitelní družstvo, Termínovaný vklad Artesa BONUS)

Úrokovou sazbu BONUS získáte v případě, že nebudete z termínovaného vkladu jednou ročně peníze vybírat. Pokud peníze jednou ročně vyberete, pak se úroková sazba snižuje na 1,85 %.

2,8 % (Záložna CREDITAS, spořitelní družstvo, Termínovaný vklad CREDITAS

Úrok však u tohoto vkladu bude připsán až na konci spoření. Pokud chcete úroky připisovat měsíčně, pak je úrok jen 2,6 %.

2,7 % (Peněžní dům, spořitelní družstvo, Termínovaný vklad

Úroky jsou připisované měsíčně nebo na konci vkladu. Pokud spoříte méně než 6 měsíců, pak je úroková sazba pohyblivá, jinak je fixní. Zajímavé také je, že klienti, kteří mají další členské vklady, mají u termínovaného vkladu (a také „spořicího účtu“) s dobou úložky minimálně 7 měsíců nárok na úrokový bonus k výše uvedeným úrokovým sazbám, a to následovně: 

  • hodnota dalšího členského vkladu dosahuje alespoň 1000 Kč – zvýhodnění + 0,1 % p.a.
  • hodnota dalšího členského vkladu dosahuje alespoň 20 000 Kč – zvýhodnění + 0,5 % p.a.
  • hodnota dalšího členského vkladu dosahuje alespoň 50 000 Kč – zvýhodnění + 1,0 % p.a.
  • hodnota dalšího členského vkladu dosahuje alespoň 1 mil. Kč – zvýhodnění + 1,5 % p.a. k aktuálním úrokovým sazbám

2,6 % (J&T BANKA, Clear Deal termínovaný vklad)

Úroky jsou připisovány ročně. Za uložení částky 2,5 mil. na 5 let také získáte 60 000 bodů do klubu Magnus, které můžete využít například pro získání Apple iPhone 5S 16GB, který je v současnosti k dostání za průměrnou cenu cca 14 000 Kč.

Poznámka k termínovaným vkladům: Ukládání peněz v kampeličkách, ani v bankách, se bát nemusíte, veškeré vklady jsou pojištěné do hranice 100 000 euro, pokud banka či kampelička zkrachuje, pak vám peníze vyplatí Fond pojištění vkladů. Čtěte více: Jsou úspory na spořicích účtech v ohrožení?. Nezapomeňte také, že výnos vám sníží daň z příjmů, která dosahuje 15 %. Pokud chcete získat čistý výnos, pak ho vynásobte číslem 0,85.Pokud chcete získat reálný výnos, pak od výnosu očištěného od daň odečtete inflaci. Česká národní banka plánuje udržovat inflační cíl ve výši 2 %, v tomto roce a nejspíše také v roce příštím bude ale nižší. 

dan_z_prijmu

Chci vydělat více. Jaké mám možnosti?

Pokud chcete získat výrazně vyšší výnos, pak ale musíte počítat také s podstatně vyšším rizikem. Větší výnos získáte v takzvaných podřízených vkladech, kde můžete vydělat i 8 %, je však třeba počítat s tím, že investice je dlouhodobá (10 let), a to s tím, že vklady nebudete mít pojištěné u Fondu pojištění vkladů. Čtěte více: Podřízený vklad: Úrok i 8 % ročně, ale bez pojištění

Vyšší výnosy také nabízí již zmíněná Evropsko-ruská banka v případě, že peníze uložíte v ruských rublech. Musíte ale také počítat s kurzovým rizikem, tedy možným dalším oslabováním měny. Alternativou také může být termínovaný vklad u záložny Creditas, který vám může přinést 4 % ročně v případě, že peníze uložíte na 10 let s tím, že vám úrok bude připsán na konci vkladu. Pokud ale budete chtít připisovat úrok měsíčně, pak se výnos snižuje na 3,6 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).