Hlavní navigace

Názor k článku Tepelné čerpadlo: vyplatí se do něj investovat? od Radim - je v tom, že to popisované tepelné čerpadlo...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 12. 2010 16:59

    Radim (neregistrovaný)

    je v tom, že to popisované tepelné čerpadlo je pro velký dům s několika bytovými jednotkami. Dohromady je to hodně drahé , při rozpočítání na jeden byt to vyjde levně, ale zase v klasickém rodinném domku s jedním bytem dosáhnout takových nízkých nákladů je nereálné.
    Jinak obecně tepelné čerpadlo vyjde vždy dobře, pokud se porovnání s komfortním topením, elektrickými přímotopy, kvalitním kondenzačním kotlem , automatickým kotlem na tuhá paliva. Ono taky i sazba Čezu pro tepelná čerpadla není žádná výhra, ty kilowathodiny tam jsou poměrně drahé, třeba vporovnání s osmihodinovou noční sazbou.
    Tepené čerpadlo vyjde nevýhodně, pokud se porovnání s levnými zdroji energie. Leckdo je schopen ještě stále si doma kotel na dřevo svařit sám za cenu materiálu 5 - 10 tisíc a dřevo dovézt z vlastního lesa nebo ho sám po domluvě s hajným udělat v lese z probírek v ceně 500 Kč za kubík. Taky pokud je kůrovcový rok, bývá spousta levného palivového dřeva z povinného kácení napadených stromů.Topení uhlím v podobném kotli je jen o něco dražší. Prodávané nové kotle na pevná paliva jsou od 15 - 20 tisíc a budou do té doby, dokud zelení idioti neprosadí na tyto kotle povinné filtry na prach v komíně a jiné podobné nesmysly. Použité kotle jsou za pár tisíc.
    Lama přirozeně koupí kotel nebo krb na tuhá paliva za 50 - 60 tisíc a dřevo k tomu kupuje buková či dubová polena kubík za 4 tisíce a potom takové vytápění dřevem je proti tepelnému čerpadlu nevýhodné.
    Jinak obrovsky náklady na vytápění ovlivňují detaily. Vytápění tepelným čerpadlem či kondenzačním kotlem obrovsky zlevňuje, když se topí do podlahového topení a ne do topných těles .U spalovacích kotlů má obrovský vliv kvalita komína, stálost tahu v něm a další věci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).