Hlavní navigace

Telefonování zadarmo... Proč ne?

8. 11. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Telefonujete často a děsíte se každého účtu za telefon? Už nemusíte! Jste-li připojeni k internetu, můžete volat zadarmo. Tedy, skoro zadarmo. Co je k levnému volání potřeba, kdo ho nabízí a kolik zaplatíte? Komu se volání přes internet naopak nevyplatí?

Jistě vás někdy napadla otázka, proč utrácet za předražené hovory u klasických operátorů, když máte připojení na internet už tak rychlé, že dokáže hlas přenášet skoro bez problémů.

Metoda VoIP (Voice over Internet Protocol) neboli IP telefonie umožňuje přenos digitalizovaného hlasu prostřednictvím počítačové sítě. Využívá se pro telefonování prostřednictvím Internetu, intranetu nebo jakéhokoli jiného datového spojení.

Zlatý Měšec 2005 – už jste zvolili nejoblíbenější finanční instituci a zařadili se do slosování o zájezd v ceně 30 000 Kč?

Myšlenka telefonování přes internet není nijak nová, první standarty IP telefonování vznikly v roce 1996 a dále se postupně vyvíjely. Prostřednictvím protokolu IP je hlas přenášen v jedné síti společně s dalšími informacemi.

Největší přínos přinesl VoIP v mezinárodních hovorech. Standardní operátoři nabízejí volání do zahraničí často o řád dráž než do místních sítí, pokud však použijete VoIP, můžete telefonovat do stejné sítě zcela zdarma, ale i hovory do mezinárodních, domácích i mobilních sítí jsou zpravidla mnohem výhodnější.

Co k tomu potřebuji?

Pokud si budete chtít pořídit službu VoIP, musíte mít především kvalitní internetové připojení. Operátoři sice doporučují rychlost v obou směrech alespoň 128 kbps, ale skutečně bezproblémové bude spíše připojení 1024/256 kbps a více. Vhodná je i rozumná agregace a malé nebo vůbec žádné datové omezení.

Co se koncových zařízení týče, máte v podstatě dvě možnosti. Buď využijete přímo vaše PC vybavené mikrofonem a reproduktory, nebo si pořídíte speciální IP telefon. Nevýhodou PC je hlavně skutečnost, že jen málokdo má svůj počítač neustále zapojen, výhodou je naopak nízká pořizovací cena, kdy si uživatel musí koupit v podstatě jen mikrofon. Přesto dává většina uživatelů přednost IP telefonům, které se zapojují přímo do počítačové sítě. Alternativou je též zakoupení tzv. IP adaptéru, který umožňuje připojit k počítačové síti váš běžný telefon. Tato zařízení sice nejsou nejlevnější, ale poskytovatelé je většinou nabízejí výrazně zlevněná, nebo zcela zadarmo v případě, že podepíšete smlouvu na delší dobu.

U koho to objednat?

Počet poskytovatelů IP telefonie je obrovský. Velkou výhodou pro zákazníky je, že si mohou tuto službu objednat v podstatě u kteréhokoli poskytovatele na světě. Předpokládám však, že čeští zákazníci dají přednost spíše místním firmám, hlavně díky české lokalizaci a podpoře a dobrým sazbám za volání do české sítě. Následující tabulka ukazuje ceny vybraných českých poskytovatelů; jejich řady se nicméně neustále rozrůstají a poskytovatelé přicházejí se stále novými nabídkami.

Hovorné VoIP u vybraných poskytovatelů
Poskytovatel Služba Místní volání Meziměstské volání Mobilní sítě
Mattes AD 802.VOX 0,80 Kč (0,42 Kč)* 0,80 Kč (0,42 Kč)* 4,39 Kč
VOLNÝ Doma nezavěšuj zdarma** zdarma** 4,88 Kč
Doma bez paušálu 0,99 Kč (0,58 Kč)* 0,99 Kč (0,58 Kč)* 4,88 Kč
SoftPHONE SoftPHONE Exclusive 1,25 Kč (0,71 Kč)*1,70 2,02 Kč (1,07 Kč)* 5,30 Kč
SoftPHONE Home Basic 1,37 Kč (0,89 Kč)* 2,14 Kč (1,19 Kč)* 5,30 Kč
FAYN FAYN Free 1,06 Kč (0,58 Kč)* 1,06 Kč (0,58 Kč)* 4,63 Kč
FAYN Tayfun 0,94 Kč*** (0,46 Kč)* 0,94 Kč*** (0,46 Kč)* 4,39 Kč
FAYN NonStop zdarma**** zdarma**** 4,15 Kč
IPEX Voipex 1,19 Kč 1,19 Kč 5,36 Kč
ha-vel ha-vel voice VoIP 1,19 Kč (0,60 kč)* 1,19 Kč 5,65 Kč

* mimo špičku
** měsíční paušál je 475 Kč
*** měsíční paušál je 117,81 Kč
**** měsíční paušál je 355,81 Kč
Ceny vč. DPH.

Na první pohled je vidět, že ceny se u jednotlivých poskytovatelů značně liší, ale vždy jsou výhodnější než u klasické telefonní linky. Někteří poskytovatelé dokonce nabízejí za příslušný paušál volání na pevné linky zcela zdarma. Tyto nabídky mohou být pro mnohé zákazníky velmi výhodné.

Nedoporučuji však vybírat poskytovatele pouze na základě cen za minuty hovoru. Je důležité si zjistit, jak jsou minuty účtovány, jestli po vteřinách, nebo po minutách, či nějakým jiným způsobem. Pokud si vyberete poskytovatele, který účtuje např. způsobem 120+60 (za hovor jsou vám naúčtovány vždy první dvě minuty, ať už voláte jakkoli dlouho, a pak je vám účtována každá započatá minuta), můžete být velmi nepříjemně překvapeni, jak se budou vaše účty lišit oproti poskytovateli, který účtuje způsobem 1+1, i když jste volali úplně stejně.

Při výběru poskytovatele je nejlepší se nejprve zeptat na VoIP u poskytovatele internetového připojení, který se při případných problémech nebude moci vymlouvat na špatné připojení, a navíc můžete jako dobrý zákazník dostat zajímavou slevu.

skoleni_15_4

Neustále také probíhají různé akce, které nabízejí velké dotace na IP telefony, nebo třeba několik prvních paušálů zdarma.

IP telefonie je jistě významný krok vpřed v telekomunikacích. Přesto však ne každý její služby plně využije, především kvůli tomu, že většina z nás volá hlavně z mobilu a na mobily. Celkově je tato služba vhodná hlavně pro zákazníky, kteří už mají velmi kvalitní připojení k internetu a zároveň hodně telefonují na pevné linky a do zahraničí.

Využíváte telefonování přes internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).