Hlavní navigace

Švédsko ruší milionářskou daň! Přidají se i další země?

14. 8. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Švédsko čeká daňová revoluce. Země s tradičně vysokou úrovní zdanění se chystá zrušit majetkovou daň. Proč? Podle švédské vlády se tento způsob výběru daní od bohatých lidí neosvědčil, protože poplatníci si našli způsob, jak se „dani z luxusu“ vyhnout. Experti se shodují, že se tak bortí nejvýznamnější symbol sedmdesátileté vlády levicově orientovaných politických stran v této skandinávské zemi.

Majetkové daně, tedy daně uvalené na objem vlastněných aktiv (nikoliv měsíční příjem), které postihují největší boháče, ale také lidi, kteří například vlastní zděděné nemovitosti a měsíční příjem nemají nikterak vysoký, mají být ve Švédsku k 1.lednu 2008 zcela zrušeny. Událost je zajímavé sledovat v souvislosti s poměrně častými diskusemi o zavedení majetkových daní v České republice. Milionářskou daň má ve svých programech jak KSČM, tak sociální demokracie a Česká republika už několikrát nebyla od jejího zavedení daleko.

Zatímco levicové strany vidí v milionářských daních užitečnou možnost nakrmení státních rozpočtů, pravicová ODS o ní nechce ani slyšet. Někteří ekonomové varují před dalším zhoršením podnikatelského prostředí v ČR, které kritizovala například poslední zpráva Světové banky. Švédský příklad nabízí praktickou ukázku fungování a dopadů majetkových daní na společnost. Švédský stát je vyhlášený nejvyšší složenou daňovou kvótou (ukazatel, který měří daňové zatížení občanů) v celé EU, jež je asi 60 %. Z výnosů z majetkových daní, které se týkají asi 2,5 % celkového počtu poplatníků, proudí do švédské státní pokladny ročně přibližně 4,5 miliardy švédských korun.

Daň vyhání boháče ze Švédska

Jenže právě bohatí podnikatelé si poslední dobou našli cesty, jak se této dani účinně vyhýbat. Postupující globalizace a rozvíjející se možnosti mezinárodního daňového plánování či „asset protection“ otevřely švédským poplatníkům legitimní možnosti, jak převést své majetky do zahraničí, nejčastěji do daňových rájů.

Ukázkovým příkladem je jeden z nejbohatších mužů světa Ingvar Kamrad, zakladatel skupiny IKEA, obchodující s nábytkem, jehož majetek činí cca 23 miliard amerických dolarů. Švédským majetkovým daním se vyhnul převedením svých majetků na zahraniční nadace. Tyto nerezidentní nadace spravující jeho majetek švédským daním samozřejmě nepodléhají a navíc skýtají mnoho dalších výhod, jako je úplné osvobození od daně z příjmů. Typickým příkladem takové nadace je Panamská offshore nadace. Je přitom zjevné, že kdyby nebyl bohatý švédský podnikatel k vyvedení majetku za hranice Švédska donucen daňovým systémem, nikdy by tento krok nepodnikl.

Bude Francie následovat Švédsko?

Švédsko se v posledních letech marně snažilo zastavit trend vyhýbání se daním. A tak se nakonec rozhodlo majetkové daně úplně zrušit, neboť vláda zjistila, že se tento systém míjí účinkem a postihuje více ty, na které nebylo uvalení daně cíleno. Podobné tendence lze dlouhodobě pozorovat ve Francii, ze které se kvůli majetkovým daním zcela vystěhovalo mnoho milionářů (například rockový veterán Johnny Hallyday, který přesunul své trvalé bydliště do Švýcarska). Před pár dny se v médiích objevila zpráva, že nový francouzský prezident Sarkozy se snaží Francii pro vystěhovalé Francouze opět zatraktivnit. Hlavním lákadlem by mělo být především zrušení diskriminační milionářské daně.

skoleni_15_4

Je otázkou, zda se Sarkozymu tento ambiciózní projekt podaří protlačit přes odpor opozice a následně zrealizovat. Každopádně je v Evropské unii konečně vidět snaha oprostit se od „ochranářských tendencí“ neefektivního redistribučního systému a první krůčky k nastavení volného kapitalistického prostředí. Optimistické předpovědi tvrdí, že pádivá daňová konkurence jednou dotlačí celou Evropskou unii opět ke kýženým ekonomickým růstům.

Pavel Stehno, daňový analytik poradenské společnosti Akont, která se zabývá mezinárodním daňovým plánováním a offshore podnikáním

Uvítali byste v Česku daňový systém, jaký chystají ve Švédsku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Daňový analytik poradenské společnosti Akont, která se zabývá mezinárodním daňovým plánováním a offshore podnikáním.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).