Hlavní navigace

Studentský účet - nezbytnost s úlevami

27. 9. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bez běžného účtu se dnes člověk neobejde. Ani student, který přijde čas od času k nějaké koruně na brigádách či na kapesném. Některé banky si chtějí studenty zavázat, a proto nabízejí studentské účty za výhodných podmínek. Co za studentský účet zaplatíte a kolik ušetříte?

Studentský účet je obyčejný běžný účet, ke kterému banky váží řadu výhod a slev. Jejich pohnutky nejsou zcela nezištné – studenti patří po ukončení vzdělávání k vyšším příjmovým skupinám obyvatelstva (až na výjimky ve vědecké práci a výzkumu, školství nebo zdravotnictví) a ze statistik je patrné, že občané České republiky účet mění jen velmi neradi. Pokud si člověk jako student zvykne na „svou“ studentskou banku a naučí se využívat její služby, s největší pravděpodobností už u ní zůstane.

Student může samozřejmě využívat více studentských účtů (u různých bank) a čerpat výhody více finančních domů. Pak některé bank přijdou zkrátka a studenti od nich včas po ukončení studia odejdou. Pokud se do stanoveného data student nenahlásí jako student, má smůlu a bude platit běžné poplatky – účet se mu ze studentského převede na běžný.

Studentský účet mohou studenti (zpravidla od středoškoláků přes vyšší odborné školy až po vysokoškoláky) získat u České spořitelny, ČSOB, eBanky, Komerční banky, Poštovní spořitelny a Sparkasse Mühlviertel – West banky.

Vedení účtu zdarma

Téměř všechny banky, které vedou studentské účty, nabízejí vedení účtu zdarma. Výjimku tvoří eBanka, která za vedení účtu strhává 19 Kč měsíčně, ale odpouští vedení přímého bankovnictví, jež ostatní klienti získají při stejných podmínkách za 75 Kč/měsíc. Za vedení si účtuje také Poštovní spořitelna – měsíčně 10 Kč.

Speciálním případem je Komerční banka. U čerstvě upraveného účtu Gaudeamus2 sice v základní verzi nezaplatí student nic, pokud chce ale využívat internetové bankovnictví, embosovanou kartu s pojištěním místo elektronické a mít dva výběry z bankomatu měsíčně zdarma, zaplatí 20 Kč/měsíc.

K vedení účtu je ale zapotřebí započítat i zasílání výpisů, které je povětšinou povinné. Ve většině bank je v rámci studentského balíčku zdarma. Výjimku tvoří opět eBanka, která si za vygenerování výpisu napočítá 3,90 Kč a za jeho zaslání poštou (nepovinné) dalších 20 Kč, a SMWB, cenící si poštovní služby na 15 Kč.

Další služby v „ceně“

Jak jsem již naznačil, se studentskými účty jsou spojeny další služby zdarma. Dokonce za ně student nezaplatí ani jinou formou (nejčastěji se „účtují“ ve „vedení účtu“, které je vesměs zvýhodněné oproti ostatním klientům).

Nejčastějším benefitem jsou služby přímého bankovnictví a platební karta – prostředky moderního bankovnictví, které šetří čas a bankám peníze. Finanční domy tak chtějí své budoucí klienty naučit nakládat s účtem efektivně a levně.

Z přímého bankovnictví nabízejí banky většinu (zpravidla na základě výběru studenta) nebo všechny kanály zdarma (internet, telefon, GSM), pokud tyto kanály mají. Platební kartu nabízejí v základní variantě všechny banky elektronickou (Visa Electron nebo Maestro).

Operace na účtu nejsou zadarmo

Nyní se dostáváme k zajímavější části – aktivní operace na účtu. Zatímco samotné vedení je zdarma nebo výrazně zvýhodněno, pohyby na účtu si banky naúčtují. Zpravidla student zaplatí stejnou částku jako „běžný“ klient.

Základní poplatky studentských účtů
Vklad na účet Přijatá platba z cizí banky Výběr z vlastního bankomatu Platební příkaz do jiné banky*
Česká spořitelna 8 Kč 7 Kč 6 Kč 4 Kč
ČSOB 4 Kč 7 Kč 5 Kč 9 Kč
eBanka 0 Kč 4,90 Kč 4,90 Kč 4,90 Kč
Komerční banka 0 Kč 7 Kč 5 Kč*** 3,90 Kč
Poštovní spořitelna 2 Kč** 4 Kč 5 Kč 4 Kč
SMWB 0 Kč 6 Kč 5 Kč 8 Kč

* Zadaný elektronicky nejlevnějším způsobem.
** Maxkartou zdarma.
*** Při vyšší verzi účtu Gaudeamus2 za 20 Kč/měsíc dva výběry měsíčně zdarma.

V tabulce jsou uvedeny základní poplatky, které mohou studenta zajímat. Bude-li provádět „složitější“ operace, například trvalý příkaz, inkaso nebo povolení inkasa, bude zřejmě již výdělečně činný a v bankovních službách zběhlý

Student, převážně označovaný jako „chudý“, se chová zpravidla racionálně. Proto, když dostane zadarmo platební kartu, nevybírá hotovost na přepážce, ale využije bankomatů, z nichž volí vždy ten, který náleží jeho vlastní bance. Jiný by se mu mohl značně prodražit.

dan_z_prijmu

Další výhody studentských účtů

Se studentskými účty jsou spojeny mnohé další výhody – od slev při platbě studentskou kartou přes vydání (ČSOB) nebo slevu (ČS) ISIC karty po zvýhodněné kontokorentní úvěry a úvěry na studium.

Kdo studuje již delší dobu a otevřel u České spořitelny studentský účet Sporostudent a studuje s výborným prospěchem, může se těšit na úrokovou prémii 10 tis. Kč (po zdanění 8,5 tis. Kč) i za ukončení bakalářského cyklu s červeným diplomem

Studujete?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).