Hlavní navigace

Studentské konto - kde a s jakými výhodami?

23. 9. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Studujete a potřebujete vlastní bankovní účet? Žádný problém, můžete si vybrat z pěti nabídek čtyř českých bank, které nyní studentská konta nabízejí. K účtu navíc získáte spoustu výhod. Kde a jak si účet založíte a jaké výhody získáte?

Co to je studentské konto?

Studentské konto je běžným osobním bankovním účtem určeným mladým lidem starším patnácti let, studujícím na střední, vyšší odborné či vysoké škole. Se studentským kontem je vždy spojen větší či menší balíček produktů a služeb, který umožní studentům správu jejich osobních financí za velmi výhodných podmínek.

Kde lze konto založit?

V současné době jsou konta či programy určené středoškolským studentům v nabídce čtyř bank působících na českém trhu: České spořitelny – program Student+, eBanky – Studentský program, Komerční banky – studentské konto Gaudeamus a ČSOB, která nabízí dokonce produkty dva – ČSOB Junior konto a prostřednictvím své divize Poštovní spořitelna Postžirový účet Junior. Všechny uvedené programy lze založit na pobočkách, obchodních místech a klientských centrech bank a v případě Poštovní spořitelny na všech poštách.

Co je k založení konta potřeba?

K založení účtu je vždy nutný doklad totožnosti žadatele (občanský průkaz, cestovní pas, popř. rodný list) a potvrzení o studiu. Je-li žadateli méně než 18 let, bude s ním muset být při zakládání účtu jeho zákonný zástupce, který rovněž musí prokázat svou totožnost příslušným dokladem. Založení všech studentských účtu je zdarma, ale je dobré hned při jeho založení složit na účet alespoň minimální vklad – některé banky jej ve výši 100 – 200 Kč přímo vyžadují.

Jaké jsou výhody?

Výhody studentských kont spočívají především:

  • v minimalizaci provozních nákladů (založení účtu zdarma, vedení účtu rovněž zdarma nebo za minimální poplatek, zvýhodnění některých bankovních poplatků, výhodné úročení zůstatku účtu),
  • získání dalších služeb zdarma (telebanking, internet banking, GSM banking),
  • získání platební karty zdarma,
  • možnosti získání kontokorentního úvěru,
  • získání slevových karet zdarma.

Mezi jednotlivými bankami jsou v oblasti poskytovaných výhod drobnější rozdíly – viz tabulka.

Porovnání nabídky studentských kont
Banka Česká spořitelna ČSOB ČSOB Poštovní spořitelna*****) eBanka Komerční banka
Internetové stránky www.csas.cz www.csob.cz www.postovnisporitelna.cz www.ebanka.cz www.kb.cz
infolinka 800 207 207 800 110 808 800 210 210 800 124 100 800 111 055
Produkt Program Student+ ČSOB Junior konto Postžirový účet Junior *) Studentský program **) Gaudeamus studentské konto ***)
Věk 15 – 30 let 15 – 21 let 15 – 18 (26 let) 15 – 26 let (15) 18 – 26 let
Založení účtu zdarma zdarma zdarma zdarma zdarma
Min. vklad 100 Kč 200 Kč 200 Kč 0 Kč 0 Kč
Výpisy zdarma zdarma zdarma 3,90 Kč za výpis zdarma
Vedení účtu zdarma zdarma 10 Kč 19 Kč zdarma
Úrok z vkladu 1,60% 0,80% 1,10% 0,15% 1,15%
Zrušení účtu 0 Kč+) 200 Kč 200 Kč 200 Kč 250 Kč
Telefon/Inter­net/GSM ano/ano/ano ano/ano/ano ano/ano/ano ano/ano/ano ano/ne/ne
Cena za telefon/Inter­net/GSM zdarma zdarma zdarma/placeně/pla­ceně v ceně vedení účtu zdarma
Karta mezinárodní mezinárodní mezinárodní Maxkarta mezinárodní mezinárodní
Typ karty VISA Electron Student+ Maestro Juventus / VISA Electron Juventus Maestro Cirrus / VISA Electron Styl Maestro Gaudeamus
Bezplatné vydání a vedení karty ano ano vydání bezplatně, vedení za 5 Kč měsíčně ano – na 1 rok ano – na 1 rok
Vydání karty ihned do 1 měsíce do 10 dnů do 10 dnů do 10 dnů
Kontokorent 5 000 Kč ne ne (od 18 let?) ****) ne (od 18 let) ne (jen pro VŠ)
Úrok z úvěru 12,90%  –  –  –  –
Bonus roční příspěvek 200 Kč na kartu ISIC, slevový program (spotřební elektronika, knihy, sportovní zboží, vstupenky do kina) ++) 1× karta EURO 26 zdarma 1× karta EURO 26 zdarma 1 x karta ISIC zdarma, sleva 18% na nákup TWIST sady 1× karta EURO 26 zdarma, roční příspěvek 333 Kč, do 30.11. příspěvek 200 Kč na skripta ****)

Poznámky:
*) V nabídce ČSOB Poštovní spořitelny je rovněž postžirový účet Electron určený mládeži od 15 let zahrnující phone/internet/GSM banking v základní ceně vedení účtu 70 Kč měsíčně.
**) V nabídce eBanky je rovněž zjednodušený Seznam účet určený lidem od 15 let spíše pouze pro seznámení s internetovým bankovnictvím.
***) Zřízení konta Gaudeamus pro středoškolské studenty mladší 18. let povoluje výjimkou ředitel příslušné pobočky Komerční banky.
****) Některé informace z různých zdrojů z téže banky se liší.
*****) Poštovní spořitelna od 15. září 2003 vyhlásila půlroční poplatkové prázdniny pro postžirové účty (včetně programu Junior). Všem novým klientům, kteří si založí účet do konce roku 2003, povede Poštovní spořitelna půl roku účet zdarma a nebudou muset platit ani poplatky za transakce ne účtu (vyjma poplatků za výběr z bankomatů).
+) Opraveno 29. 9.
++) Doplněno 29. 9.

Na co nezapomenout?

V případě zvýhodněných studentských kont banky vyžadují každoroční dokládání potvrzení o studiu. Pokud ho bance nedodáte, převede váš studentský účet na běžný účet, čímž ztratíte všechny své dosavadní výhody.

Proč banky nabízejí výhodná studentská konta?

Z veskrze zištných důvodů. Každá banka má zájem o klienty, kteří dlouhodobě využívají jejích produktů. Na množství a kvalitě klientely závisí úspěšnost banky a tím i spokojenost jejích akcionářů, která se odráží i ve výši odměn managementu.

Banky ve snaze klienty získávat a dobré si udržet využívají i možnosti si nového klienta vychovat. Studenti jsou poměrně velkou skupinou potenciálně zajímavých klientů, u níž se dají snadno vytvořit pro banku žádoucí návyky (např. používání přímého bankovnictví, platebních karet atd.). Rovněž je předpoklad, že vzdělanější lidé v budoucnu dosáhnou vyšších příjmů a jejich účty projde větší množství peněz, budou potřebovat hypoteční úvěry, pojištění a další bankovní produkty.

Rizika spojená se studentskými konty nejsou pro banku příliš vysoká – záruka rodičů a přirozená snaha většiny studentů nezpůsobit si nějakými prohřešky komplikace doma i ve škole.

dan_z_prijmu

Nezanedbatelný je také marketingový přínos, kdy banka zdůrazní komplexnost, dynamičnost a moderní pojetí svých služeb, v nichž nezapomíná na mladé lidi. Pro banky jsou tedy studenti v mnoha ohledech zajímaví a stojí za to poskytnout jim určité výhody.

Proč stojí za to mít své studentské konto?

Především proto, že lze získat prakticky zdarma možnost samostatně se naučit spravovat své peníze, používat bankovní účet, včetně telefonického a internetového bankovnictví. S vlastním bankovním účtem, platební kartou a kontokorentním úvěrem lze získat větší míru nezávislosti ve finanční oblasti. Jednoduše lze získat vlastní zkušenosti s konkrétní bankou, popř. bankami a kvalitou jimi poskytovaných služeb. Získat lze i některé další výhody – slevové karty atd. Založení studentského konta se tedy jednoznačně vyplatí.

Máte studentské konto?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Narozen v roce 1968. Absolvent FEL VUT obor jaderná energetika. Má mnohaletou praxi v soukromém i státním sektoru, zejména v oblasti Managementu a kontroly.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).