Hlavní navigace

Strasti a slasti penzijního připojištění

29. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zajištění na stáří je vděčným tématem v nejedné debatě ekonomicky aktivních lidí. Do budoucna nelze spoléhat na stát, který již nyní oznamuje, že se dočkáme rovných důchodů. Ty nebudou kopírovat příjmy jednotlivých poplatníků platících sociální pojištění. Pomyslnou morovou ránu postihly v posledních dvou letech i penzijní fondy, kterým klesly výnosy pod úroveň roční inflace.

Výše uvedené skutečnosti by však neměly vést k finanční letargii a prostému českému tvrzení „však ono to nějak dopadne“. Tento postoj se nedoporučuje dlouhodobě zastávat, neboť dopad může být pro člověka s průměrnými příjmy negativní. Začněme nejdříve tabulkou zhodnocení penzijních fondů. V té pozornější čtenář spatří, že výnosy jednotlivých penzijních fondů jsou většinou velmi podobné. Podíl na tom má zákon č. 42/1994 Sb., který ukládá penzijním fondům investovat konzervativně. Rovněž je na konci období nutný kladný výnos.

Zhodnocení penzijních fondů výše inflace v posledních 5 letech (v procentech)
Název fondu 2003 2004 2005 2006 2007
Aegon PF 0 0 0 0 4,5
Allianz PF 3 3 3 3,11 3
Axa penzijní fond 3,36 3,1 3,7 2,5 2,2
ČSOB PF Progres 4,3 5,3 5 2,3 2,4
ČSOB PF Stabilita 2,3 4,3 4 2,8 2,4
Generali PF 3 3 3,81 3,74 4,1
ING penzijní fond 4 2,5 4,2 3,6 2,5
PF České pojišťovny 3,1 3,5 3,8 3,3 2,4
PF České spořitelny 2,64 3,74 4,03 3,04 3,1
PF Komerční banky 3,4 3,5 4 3 2,3
Zemský PF 4,01 4,38 4,6 4,58 0
Roční inflace podle ČSÚ 0,1 2,8 1,9 2,5 2,8

Zdroj: Asociace penzijních fondů České republiky, Český statistický úřad

Výnosy penzijních fondů

Ani v letošním roce se nedají očekávat závratné výnosy. Pro Měšec.cz to řekl Jiří Rusnok, jenž působí jako poradce Výkonné rady ING v České a Slovenské republice. Výhled pro letošní rok je zatím dosti mlhavý vzhledem k negativnímu vývoji na kapitálovém trhu v kombinaci s růstem úrokových sazeb, komentuje Rusnok a dodává: Rozhodně však prostředky klientů budou zhodnoceny kladně na rozdíl od jiných investičních produktů.

Penzijní připojištění se tak jeví jako produkt, který dokáže po určitou dobu uchovat jistinu před růstem inflace. To je dobrá zpráva zejména pro starší účastníky, pro které by dlouhodobý investiční horizont z přirozených důvodů nebyl nejvhodnější.

Pro mnoho lidí je i za stávajících podmínek do určitých částek penzijní připojištění dobrou volbou, zejména pro starší generace. Dále pro všechny, kterým přispívá zaměstnavatel. Velmi výhodné je toto spoření pro lidi ve starobním či invalidním důchodu a v poslední řadě také pro silně konzervativní jedince, říká Jan Traxler, ředitel FINEZ Investment Management na otázku, co si myslí o penzijním připojištění. Za pravdu mu dává i Jiří Rusnok, který kladně hodnotí veškeré produkty se státní a daňovou podporou, případně i podporou zaměstnavatele. Z tohoto pohledu k penzijnímu připojištění není rozumná alternativa.

Opačný pohled na penzijní připojištění zastává Vít Kalvoda, finanční poradce ze Sophia finance. Ten zastává názor, že záchranou se jeví transformace penzijních fondů na otevřené podílové fondy. Pokud inflace brzy nepoklesne, nečeká v blízké době podkladová aktiva penzijních fondů nic slibného, tvrdí.

Další možnosti úspor na stáří

Zatím velkou překážkou se jeví také nízká úroveň finanční gramotnosti mezi mainstreamovou populací. Stát a penzijní fondy nejsou jedinými možnostmi, jak se připravit na stáří. Při rozhodování, kam investovat peníze, se kromě zásady, že o peníze se přijde jen jednou, jeví důležitou i diverzifikace portfolia. Konkrétní řešení musí každý člověk volit podle řady faktorů: doby, po kterou chce spořit, míry výnosů, které zamýšlí dosáhnout, podle požadované naspořené částky, kolik může odkládat, a řady dalších, přibližuje kritéria pro rozhodování Ivana Křížková, specialistka na komunikaci AEGON. Podle Křížkové lze mezi vhodné nástroje investiční životní pojištění v případě nutnosti zajistit rizika, podílové fondy či nástroje pravidelného investování nebo stavební spoření.

Je vhodné podívat se, zda je vůbec jasně definována investiční strategie a benchmark (index vybraný podle zaměření fondu, který slouží k porovnání výkonnosti fondu, pozn. aut.), kam se peníze investují, zda je to aktivum perspektivní a jaká je likvidita, říká Kalvoda a současně upozorňuje, že důležitá je i nákladovost jednotlivých produktů, neboť i u stejných podkladových aktiv se dá investovat s rozdílnými poplatky. Rozdíl hodnoty tak může dosáhnout i 40 .

Mezi významné alternativy se tak nabízejí akciové otevřené podílové fondy, akcie nebo i tzv. programy a fondy životního cyklu. Poslední zmiňované nejsou v tuzemsku příliš rozšířeny, neboť se jedná o poměrně nový produkt, ale podle Jana Traxlera z Finezu mohou být pro penzijní fondy největší konkurencí.

Fondy životního cyklu

Fondy životního cyklu fungují na základě dlouhodobé investičního strategie. Jsou vhodné pro pasivnější klienty, kteří nechtějí řešit jednotlivé položky v portfoliu a tuto činnost přenechají správcům fondu. Samozřejmostí jsou i trochu vyšší poplatky za vedení. Na začátku investičního horizontu jsou peníze dynamicky investovány zejména do akcií nebo akciových fondů. V průběhu času a s ním spojeným stárnutím klienta přechází do stále konzervativnější roviny (např. dluhopisové fondy, fondy peněžního trhu). Základní filozofií je získat na počátku co nejvíce finančních prostředků a poté uchovat jejich hodnotu až k finálnímu čerpání v rámci důchodu.

V Česku je nabídka fondů životního cyklu zatím na jeho počátku. To odpovídá i jejich nabídce u tuzemských bank. Kromě České spořitelny, Komerční banky a ČSOB nabízí fondy životního cyku i Conseq, Pioneer nebo ABN Amro.

dan_z_prijmu

Jak a proč investovat

Investovat nejen do otevřených podílových fondů nebo dalších nástrojů kapitálového trhu je možné i s malou měsíční úložkou. Důležitým krokem je vytčení pravého důvodu investování.

Podle slov Jana Traxlera mohou i lidé, kteří nemají s investováním mnoho zkušeností, formou pravidelných investic postupně kumulovat kapitál. Předpokladem je, že si předtím zajistí dostatečně kvalitní informace. Nejlépe od někoho zkušenějšího. Do většiny podílových fondů lze investovat již od 500 Kč měsíčně a stačí k tomu trvalý příkaz z bankovního účtu.

Jak se zabezpečujete na stáří?

  • Nijak. Důvěřuji státu, že se o mě postará.
    6 %
  • Mám sjednané penzijní připojištění.
    64 %
  • Spořím v rámci mixu investičních nástrojů.
    23 %
  • Zajistím se jinak (rodinná firma, děti).
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).