Hlavní navigace

Stoprocentní hypotéky (možná) došly. ČNB se jich bojí

15. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Bankovní sektor je stabilní, centrální bance se ale nepozdává zrychlený růst úvěrů. Od října chce proto začít utahovat kohoutky a omezit úvěry s vyšším podílem LTV.

Český finanční sektor je odolný vůči možným nepříznivým šokům. Je dokonce silnější než loni a byl by schopný se vypořádat i s velmi silnou recesí. Teoretickým zdrojem rizik pro další stabilitu by se v budoucnu mohl stát zrychlený růst úvěrů. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů a analýzy České národní banky (ČNB).

Trh se nepřehřívá, riziko je potenciální

Podle té vzniká kvůli nízké úrovni úrokových sazeb, resp. kvůli nízkým úrokovým maržím bank, tlak na jejich ziskovost. Následkem toho jsou ochotné přijímat vyšší úvěrové riziko a umisťovat své zdroje i do rizikovějších aktiv. Tempo růstu úvěrů domácností podle analýzy také přesahuje tempo růstu jejich disponibilních příjmů a tím se zvyšuje citlivost domácností na případné úrokové či příjmové šoky.


Autor: Česká národní banka

Růst úvěrů a disponibilního příjmu

To vše spolu s rostoucím apetitem domácností pořizovat si úvěry a zrychlováním růstu cen mírně nadhodnocených nemovitostí centrální banka vyhodnotila jako potenciálně rizikový koktejl na trhu nemovitostí. Od října proto zpřísní podmínky pro poskytování hypotečních úvěrů.


Autor: Česká národní banka

Růst úvěrů a ceny bytů

Tento postoj dohledového orgánu není nový a Česká národní banka již delší dobu upozorňuje na to, že z jejího pohledu je dynamický růst hypoték v posledních letech spojen s určitými riziky, řekl serveru Pavel Štěpánek, výkonný ředitel České bankovní asociace.

Centrální banka podle svého prohlášení zatím nevidí na realitním trhu bublinu a nepovažuje tamní vývoj za přehřívání s jeho bezprostředními riziky. Potenciální riziko ale podle ní přináší značně uvolněné úvěrové standardy a přijímání zvýšených rizik finančními institucemi. ČNB v této oblasti reaguje do jisté míry preventivně, uvedený vývoj jde však částečně i na vrub její velmi uvolněné měnové politice, myslí si Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

ČNB doporučuje přitáhnout kohoutky

Už v loňském roce centrální banka vydala balík doporučení k řízení rizik při poskytování
retailových úvěrů zajištěných nemovitostí, kde stanovila hlavně limity ukazatele LTV (loan-to-value, česky poměr výše úvěru a hodnoty zajištění).

Z hodnocení dodržování těchto doporučení v druhé půli loňského roku vyplývá, že většina subjektů se daných doporučení drží, ale některé instituce přesto poskytují část nových úvěrů s LTV i nad 100 % a překračují limit 10 % objemu nově poskytnutých úvěrů s LTV nad 90–100 %. U rozšířené skupiny hypoték poskytovaných s LTV mezi 80 a 90 % jich pak měla skoro třetina vysoké hodnoty LTI (poměr výše úvěru a čistého ročního příjmu) a zároveň DSTI (poměr měsíční splátky a čistého měsíčního příjmu). Třetinu z těchto hypoték dostali lidé s čistým příjmem do 25 tis. měsíčně, což napovídá o tom, že banky jsou ochotné podstupovat větší riziko a dávat spotřebitelům vyšší úvěry vzhledem k jejich příjmům.


Autor: Česká národní banka

LTV a DSTI

Centrální banka proto považuje za žádoucí, aby se s platností od 1. října 2016 už neposkytovaly úvěry s LTV nad 95 % (původní doporučení omezovala jen 100% hypotéky). Od 1. dubna 2017 by se pak měla tato hranice dál snížit na 90 % LTV.

Úvěry s LTV od 85–95 % (původní doporučení stanovovalo tento podíl u 90–100% hypoték) by od letošního října podle ČNB měly tvořit maximálně 10% podíl z celkového objemu nových úvěrů na bydlení. Od 1. dubna 2017 by úvěry s ukazatelem LTV mezi 80–90 % neměly překročit 15% podíl všech úvěrů zajištěných nemovitostí.

U úvěrů na nemovitost, která bude pořizována jako investice, a ne za účelem bydlení, by pak podle centrální banky neměl limit LTV přesáhnout 60 % LTV.

Kromě toho se bude ČNB snažit prosadit legislativní rozšíření její pravomoci stanovovat právě limity pro ukazatele LTV, LTI a DSTI a případně i další rizikové charakteristiky u úvěrů na bydlení. Konkrétní zákonná úprava bude předmětem diskuse s Ministerstvem financí ČR, nicméně jako nejvhodnější se jeví zákon o úvěru pro spotřebitele, prozradil serveru Měšec.cz Jan Frait, náměstek ředitele odboru ekonomického výzkumu a finanční stability ústředí České národní banky.

Doporučení, nebo větší kapitálový polštář

Ačkoli mají pravidla pouze formu doporučení, neznamená to, že by je mohly finanční instituce úplně ignorovat. V současné chvíli se jedná o doporučení, které má formu „comply or explain“, tedy „dodržuj, nebo vysvětli, proč tak nečiníš“. Takto je v bankovním sektoru vnímáno a převážně dodržováno, řekl serveru Frait a dodal, že u bank, které se nebudou pravidel držet, pak ČNB využije svých dohledových pravomocí a závazně jim stanoví dodatečný kapitálový požadavek (v rámci tzv. Pilíře 2).

Česky řečeno banky pak budou muset tvořit větší kapitálový polštář než ty, které doporučení respektují. Konkrétní velikost požadavku na dodatečný kapitál tvořený z expozice banky bude záležet na rozsahu překračování doporučených limitů.

Podrobnější informace spolu s výsledky zátěžových testů najdete v prezentaci ČNB v galerii:

Kapitálový polštář ztlumí případné šoky

Ze zátěžových testů centrální banky pak dále vyplývá uspokojující myšlenka, že bankovní sektor má velký kapitálový polštář, který umožňuje ustát výrazné negativní šoky a udržet i přesto celkovou kapitálovou přiměřenost sektoru nad regulatorním minimem 8 %.

Domácí bankovní sektor zůstává vysoce stabilní díky dobré kapitálové vybavenosti, silné základně klientských vkladů a dostatečnému objemu vysoce kvalitních a likvidních aktiv, potvrdil guvernér ČNB Miroslav Singer.

skoleni_15_4

Dobrý výsledek přinesly i zátěžové testy veřejných financí, na základě kterých centrální banka usoudila, že nebude po příští tři roky potřeba uplatňovat žádné dodatečné kapitálové požadavky k držbě českých státních dluhopisů. Fiskální situace podle ní nepředstavuje hrozbu pro stabilitu bankovního sektoru, který drží velkou část českého státního dluhu.

Centrální banka ve své zprávě ještě upozornila na to, že sektor penzijních společností zůstává citlivý vůči poklesu cen držených cenných papírů. V případě budoucího skokového nárůstu úrokových sazeb by penzijní společnosti musely navyšovat svůj kapitál.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).