Hlavní navigace

Stavební spoření v novém roce

24. 1. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Podmínky stavebního spoření se neustále mění a letošní se s loňskými v mnohém nedají srovnat. Vyplatí se letos stavební spoření založit? Na co si dát pozor? Spořitelny si pro nás přichystaly mnoho nového. Čím nás překvapí?

Loňský rok zaznamenal rekordní nárůst zájmu o stavební spoření. Byla překonána snad všechna čísla, která být překonána mohla. Není divu, že si loni založilo smlouvu 1,4 milionu nových klientů, od letošního roku už totiž stavební spoření není tak výhodné jako dřív. Zvláště pro klienty, kteří chtějí jenom spořit a nebudou čerpat úvěr.

Skončila co do úrokové sazby vkladů nejvýhodnější nabídka na trhu – Hypo stavební spořitelna snížila úrokové zvýhodnění pro spořící klienty z 5 % na 4 %, čímž vyrovnala nabídku Raiffeisen stavební spořitelny. V současné době nejvyšší zvýhodnění tak poskytuje Stavební spořitelna Wüstenrot, která však zvýhodněnou sazbu 4,2 % poskytuje až po sedmi letech spoření.

Spolu se snižováním úroků z vkladů se však trochu snižují i úroky z úvěrů – Hypo stavební spořitelna zavedla nejnižší sazbu na trhu, 4,9 %, což je jen o desetinu méně než jedna z variant spořitelny Wüstenrot. Stavební spořitelna České spořitelny nabízí úvěry za 5,5 % a ostatní spořitelny za 6 %.

Co dalšího spořitelny přichystaly?
Asi nejvíce změn na letošní rok dopředu nahlásila Buřinka Stavební spořitelny České spořitelny. Jako svůj prvořadý cíl si zvolila zavedení plnohodnotné komunikace přes Internet. Z toho důvodu poskytuje 50% slevu na poplatek za uzavření smlouvy, pokud k tomu dojde prostřednictvím Internetu, a zcela zdarma je přes Internet vyřízení úvěru.

Slevu 20 % obdrží i ti klienti, kteří již se spořitelnou spoří nejméně 48 měsíců a uzavřou s ní novou smlouvu. Ovšem je to podmíněno tím, že klienti na původní smlouvu požádají o úvěr, nebo ji vypovědí. Upozorňuji však na to, že vypovědět smlouvu jen kvůli uzavření nové se nemusí vyplatit (srovnej s článkem Stavební spoření nemusí skončit za 5 let).

Novinkou je i tzv. Expresní úvěr, což znamená, že úvěr do 100 000 Kč by měl být vyřízen do následujícícho pracovního dne.

Spořitelna připravila i reklamní akci SUMA 2002 pro mladé do 29 let, kteří uzavřou smlouvu o stavebním spoření na cílovou částku minimálně 120 000 Kč. Získají zdarma úrazové pojištění a navíc mají možnost vyhrát v soutěži probíhající po celý rok jeden ze 48 discmanů.

Podobnou cestou se vydala i Liška Českomoravské stavební spořitelny. Své nové mladé klienty po uzavření smlouvy zvýhodní v rámci programu Fox Plus 2002 úrazovým pojištěním na jeden rok a cestovním pojištěním do 10 dnů. Podmínkou je smlouva s minimální cílovou částkou (nebo jejím navýšením) 160 000 Kč, její uhrazení a naspoření minimálně 1 000 Kč do 3 měsíců.

Hypo stavební spořitelna provedla nejznatelnější změny v úrokových sazbách. Ale kromě toho zahýbala i s ročním poplatkem za vedení účtu – ze 150 Kč ho zvýšila na 180 Kč. Nová je také podmínka pravidelné roční úložky po dobu spoření, tj. klient musí každý rok na svůj účet připsat určitou minimální částku (byť třeba jednorázově), což znamená, že nemůže třeba hned na počátku spoření uložit celou zamýšlenou částku a jen čekat na její zhodnocení.

Modrá pyramida alias Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky připravila už na začátku prosince zvýhodnění ručení u úvěrů – do 100 000 Kč můžete úvěr dostat i bez zajištění, na úvěr do 200 000 Kč stačí jeden ručitel (dříve jen do 150 000 Kč).

Žlutý mužíček od Raiffeisen stavební spořitelny si s vlastními všeobecnými obchodními podmínkami pohrál už na začátku listopadu (viz článek Co chystá žlutý mužíček aneb Velké změny u Raiffeisen stavební spořitelny), takže teď prakticky nic výrazného spořitelna nenahlásila.

Pokud jste v loňském roce nepodlehli výzvám stavebních spořitelen, nestalo se nic tragického. Jejich reklamní akce tu budou i nadále a pohyb úrokových sazeb o jedno procento nahoru nebo dolů nehraje úplně zásadní roli. Stavební spoření je výhodné především kvůli 25% státní podpoře, která se zatím nemění.

Spoření stále zůstává v poměru k bezpečnosti tím nejlepším způsobem zhodnocení vkladů, pokud jste ovšem ochotni mít své prostředky vázané nejméně 5 let na účtě.

Stavební spořitelna Wustenrot nám informace poslala až po tom, co článek vyšel, proto je připojujeme dodatečně:

Každý, kdo do 31.března 2002 uzavře smlouvu o stavebním spoření alespoň na částku 140 000 Kč a nebude žádat o úvěr, získá po pěti letech spoření úrokový bonus 35 % z částky připsaných úroků při úročení 3 % ročně. Obvyklé zvýhodnění přátelských klientů činí 40%, ale až po sedmi letech spoření.

dan_z_prijmu

Od letošního roku také není nutné k žádosti o úvěr ze stavebního spoření předkládat potvrzení o příjmu. Jestliže jste pravidelně měsíčně/čtvrtletně spořili alespoň tolik, kolik bude činit budoucí splátka úvěru, poskytuje spořitelna úvěr bez potvrzení příjmů až do výše 99 999 korun, v případě manželů nebo rodiny až do výše 250 000 Kč..

Stejné podmínky platí ke smlouvě o stavebním spoření, která existuje dva roky, a klient žádá o překlenovací úvěr do výše max. 99.999,– Kč.

Kolik let stavebně spoříte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).