Hlavní navigace

Stavební spoření... stále aktuální?

22. 5. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Aktualizováno: oprava (23. 5. 2007 0:00)
Stavební spoření stále patří mezi výhodné způsoby zhodnocování volných peněžních prostředků. Ovšem při výběru stavební spořitelny je vhodné si ujasnit, na co se naspořené prostředky použijí a zda bude nutné využít možnosti úvěru ze stavebního spoření nebo ne. A kolik zaplatíte na poplatcích?

OPRAVA dne 23.5.2007 ve 12:50 – údaje v tabulkách

Účel stavebního spoření

Stavební spoření vzniklo v ČR ze účelem lepšího řešení bytové situace občanů pomocí úvěru z tohoto spoření. Bytovou situaci přesně definuje zákon o stavebním spoření (zákon č. 96/1993 Sb.). Myslí se jí především výstavba nebo koupě bytového nebo rodinného domu nebo bytu, koupě pozemku v souvislosti s touto výstavbou a úhrada ze převod členských práv a povinností v družstvu.

Stavební spoření se může ovšem také použít i na vypořádání společného jmění manželů, je-li předmětem vypořádání úhrada spoluvlastnického podílu nemovitosti určené k trvalému bydlení, popř. k úhradě úvěru, který byl použit na řešení bytových potřeb.

Výhody a nevýhody stavebního spoření

Může se zdát, že stavební spoření s sebou přináší samé výhody. Mezi ně patří například státní podpora ve výši 15 % ročních úspor (až 3 tis. Kč za rok), lepší úročení než na běžném účtu v bance, úroky z vkladů nejsou zdaněny, zaplacené úroky ze stavebního úvěru lze odepsat z daňového základu a vklady jsou ze zákona pojištěny.

Na druhou stranu lze získat pouze jednu státní podporu na osobu (na jedno rodné číslo) za rok a v případě využití možnosti úvěru ze stavebního spoření lze tento úvěr použít pouze na řešení bytových potřeb.

Velkou výhodou (nejen pro samotné klienty, ale i stavební spořitelny) je, že po uplynutí doby spoření si může klient naspořené peníze vybrat ze svého účtu u stavební spořitelny a použít je na jakýkoliv účel (nemusí být na bytové potřeby). To motivuje občany využívat stavební spoření pro zhodnocování jejich peněžních prostředků, a stavební spořitelny tak mají dostatečné prostředky na poskytování úvěrů.

Když na Slovensku zavedli, že i naspořené prostředky musí být využity na řešení bytových potřeb, zájem o stavební spoření rapidně klesl a stavebním spořitelnám markantně ubyly zdroje na poskytování úvěrů.

<calculator id=„2“></calcu­lator>

Stavební spořitelny v ČR

V ČR v této době působí šest stavebních spořitelen nabízejících stavební spoření a možnost čerpat úvěr ze stavebního spoření nebo překlenovací úvěr k zabezpečení bytových potřeb ještě před samotným získáním úvěru ze stavebního spoření, popř. pro případ, že klient nemůže tento úvěr čerpat.

Každá stavební spořitelna se snaží samozřejmě nalákat co nejvíce klientů, aby u nich spořili a zároveň čerpali úvěr. Každá spořitelna nabízí jiné podmínky čerpání úvěru, jiné úroky i jiné poplatky za služby. Přehled poplatků ukazuje následující tabulka.

Poplatky stavebních spořitelen
ČMSS HYPO MPSS RSTS SSČS WSTS
Uzavření smlouvy 1% z CČ 0,9 % z CČ 1 % z CČ 0,85 % nebo 1 % z CČ 1 % z CČ 1 % z CČ
Zvýšení cílové částky 1 % z rozdílu 0,9 % z rozdílu 1 % z rozdílu 1 % z rozdílu 1 % z rozdílu 1 % z rozdílu
Snížení cílové částky zdarma  –  – 100 Kč  – 0,5 % z rozdílu
Vedení účtu – ročně 290 Kč 360 Kč 300 Kč 288 Kč 285 Kč 250 Kč
Roční výpis zdarma zdarma zdarma 23 Kč Zdarma 30 Kč
Zpracování úvěru ze SS zdarma zdarma zdarma zdarma Zdarma zdarma
Zpracování překlenovacího úvěru 0 – 1 % z úvěru 0,9 % z úvěru 1 % z úvěru 1 % z úvěru 1 % z úvěru 1 % z CČ
Vedení úvěrového účtu – ročně 290 Kč 360 Kč 300 Kč 300 Kč 285 Kč 250 Kč
Dřívější vypovězení smlouvy 0,5 % z CČ 0,5 % z CČ 0,5 % z CČ 0,5 nebo 1 % z CČ 0,5 % z CČ 0,5 % z CČ
Změna úvěrové smlouvy 3 % z DČ 2 % z DČ 500 Kč 500 Kč  – 400 Kč
Výše úvěru bez zajištění 500 000 Kč  –  – 300 000 Kč 150 000 Kč  –
Doby vyřízení úvěru do 1–3 týdnů  –  –  –  – 48 hod.

CČ = cílová částka
DC = dlužná částka

dan_z_prijmu

Srovnání úrokových sazeb z vkladu a z úvěru ze stavebního spoření a z překlenovacího úvěru dle jednotlivých stavebních spořitelen
ČMSS HYPO MPSS RSTS SSČS WSTS
Úrok z vkladu 1 %, 2 % 2% 2% 1 %, 2 % 2% 1%, 2,1%
Úrok z úvěru ze SS 3,7 %, 4,80% 3,9 %, 4,90% od 3 % 3,5 %, 4,9 % 4,75% 3,7 %, 4,8 %
Úrok z překlenovacího úvěru od 2,7 %  – od 3,99 %  – od 3,95 % 2,50%

Kterou si tedy vybrat?

Pokud se člověk rozhodne pomocí stavebního spoření pouze spořit, nevyužít možnosti úvěru ze stavebního spoření nebo překlenovacího úvěru, zřejmě zvolí spořitelnu s nejmenšími poplatky za vedení účtu a s nejvyšší úrokovou sazbou z vkladu (i když ty jsou srovnatelné). Je dobré sledovat i různé výhodné akce, které stavební spořitelny v konkrétní dobu nabízejí, protože tím se také dá ušetřit spousta peněz.

Chce-li ale člověk využít možnosti úvěru, již by se měl zajímat, jak dlouho trvá u jednotlivých stavebních spořitelen vyřízení úvěru, kolik ho to bude stát, jakou maximální částku mu stavební spořitelna půjčí, jaká je úroková sazba a z čeho se úroky počítají (zda z půjčené částky, nebo z cílové částky) apod. Popř. srovnat jednotlivé nabídky stavebních spořitelen i s nabídkami bank poskytujících hypoteční úvěry.

Má stát hlídat i účel využití naspořených prostředků?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).