Hlavní navigace

Názory k článku Stavební spoření: smyčka se utahuje!

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2003 8:06

    pavel (neregistrovaný)

    Stavební spoření je nejlepší spořící produkt, který se našem finančním trhu nabízí, ale jenom díky státní podpoře. Pro lidi, kteří platí daně je to možnost dostat se zpět ke svým těžce vydělaným penězům, o které je stát ožebračil.
    Podle mého názoru by se mělo stavební spoření změnit od základu a to: státní podporu bych přiděloval podle toho, kolik se z určité rodiny zaplatí daní (v rozmezí min. 1%, max. 25%), pro ty, kdo chtějí použít ušetřené peníze (s úvěrem nebo bez něj) na účely bydlení, bych ještě přidal plošně cca 2000 Kč za rok trvání smlouvy (např. 10% z vkladů). Také by měl stát uvažovat o možnosti podpory při úvěru (např. současný způsob). Zbavili bychom se rádobyšetřilů (18.000 - 31.12.; 18.000 - 2.1.; konec smlouvy 3.1. - státní podpora 9.000 Kč za 3 dny spoření) a kolotočů.

  • 19. 2. 2003 12:54

    Jan Drda (neregistrovaný)

    Pokud je mi znamo, v pripade, ze vypovite stavebni sporeni pred dobou jeho splatnosti, musite vratit vsechny statni podpory, alespon takto mi to rekli u VSS, kde mam SS ja, takze tyto triky asi nehrozi.

    Vas navrh zni zajimave, ale pochybuji, ze ho nekdy nekdo zrealizuje. :o)

  • 20. 2. 2003 7:10

    pavel (neregistrovaný)

    Ano, máte pravdu, že při předčasné výpovědi se státní příspěvek nevyplácí, ale výše uvedený model platí pro poslední dny trvání smlouvy, tzn. 60 měsíc po založení. Tzn, že podmínka trvání smlouvy 5 let byla splněna, ale smlouva běžela 5 let bez vkladů.

  • 19. 2. 2003 9:02

    Tomáš (neregistrovaný)

    Nějak jsem nepochopil, větu o tom, že budu muset šest let spořit abych dostal státní podporu. Když dostane člověk úvěr po třech letech spoření, tak podporu nedostane? To je přece nesmysl.

  • 19. 2. 2003 10:56

    Ján Simkanič (neregistrovaný)

    Z kontextu vyplývá, že se jedná o případ, kdy si člověk nebere úvěr. V případě, že si vezmete úvěr nebo překlenovací úvěr, máte nárok na státní podporu, i když naspořené prostředky využijete před vypršením minimální lhůty - nicméně, ono, tím, že si vezmete úvěr, téměř automaticky plníte podmínku minimální doby spoření - protože vlastně splácením úvěru na něj ex post "spoříte", takže to obecné tvrzení s trochou fantazie platí i takto.

  • 19. 2. 2003 9:54

    Jirka (neregistrovaný)

    Omezení počátku spoření na 15 let je podle mě pouze za účelem ušetření ve státní pokladně. Od 15 let šetřit 6 let, pak je děcku 21. Našetřeno (tedy spíše má k dispozici) má nějakých 300 tisíc, za které si koupí leda tak kus pozemku pro garáž (a kdoví jestli). Nehledě na to, že v tomhle období platí rodiče děckám školy a ostatní vybavení, které se taky nepořizuje za hubičku. Jak mají potom ještě šetřit maximální výší spoření (jiná nemá na těch 6 let, kdy se děcka staví na vlastní nohy, smysl)? Tohle je ta socdem politika? Místo aby pořádně vybrali daně, tak se zahojí rovnou z kasy a basta.

  • 19. 2. 2003 12:27

    stavebni sporic (neregistrovaný)

    Tak nevim, stavebni sporeni mam uz tri roky (VSS). Sporim 2500 mesicne, prilozil jsem dalsich 150000 od rodicu. Myslel jsem si, ze stavebnim sporenim vyresim svou situaci v bydleni - koupim si pomoci uveru ze stav. sporeni (hotovost vlastne zadna) druzstevni byt v Brne.
    Paaani. Stacilo mi jedno sezeni u uveroveho poradce, abych pochopil, ze stavebni sporeni je pouze sporici produkt zatim podporovany statem. Nebo maximalne pro nekoho, kdo ma stesti a sehnal praci nekde mimo velke mesto, kde se da byt koupit do pul milionu.
    Predpokladal jsem koupi bytu za 800000. Kdyz mi ten "vedator" ze stavebni sporitelny sdelil, ze musim sehnat rucitele a ze kvuli pozadovane vysi musim jeste rucit nemovitosti, tak jsem na nej jen bezmocne vytrestil oci s tim, ze jeden z nas se asi opravdu zblaznil. V tom okmaziku jsem zacal uvazovat, cim se vlastne stavebni sporeni lisi od hypoteky z pohledu cloveka, ktery ma praci, stehuje se z podnajmu do podnajmu, kde plati nemaly peniz nekomu jinemu do chrtanu a mysli si, ze pomoci tzv. Stavebniho sporeni si koupi byt, kdyz uz nema nejakou nemovitost, aby ji mohl pouzit jako zaruku pro hypoteku.
    Ted po precteni clanku o snizovani vyhod teto formy sporeni zacinam mit obavu, ze to opravdu nebude produkt ani pro toho, kdo by chtel bydlet (coz uz ted skoro neni), ale ani pro toho, kdo by chtel aspon trosku vyhodneji ukladat penize :-((((

  • 19. 2. 2003 14:01

    Isis (neregistrovaný)

    Mám podobný názor. Jaképak je to Stavební spoření, když většina lidí nespoří na stavební účely. Čekal jsem posílení stavebního charakteru a místo toho se bude zase jen spořit na auto. Pouze stát nám přispěje na nové auta o něco méně. Dotovat auta to státu nevadí, hlavně že zakáže spořit malým dětem na bydlení. Normální by bylo nevyplácet naspořené peníze do doby zletilosti. A hlavně nevyplácet hotovost, ale pouze proplácet faktury za přesně definované položky. Je strašně jednoduché prohlásit o něčem, že to nejde, a na podporu bydlení se vykašlat. Bude v tom nejspíš záměr a hlavně lobing. Víte kolik peněz stavebních spořitelen zastrčili odpovědní funkcionáři do kapes? Já to vím úplně přesně - hodně! A vo to tu de. Že z našich dětí budou bezdomovci, je naší Asociálně-demokratické straně úplně jedno.

  • 19. 2. 2003 14:43

    MIlan_K (neregistrovaný)

    Dost dobře nechápu, jak se někdo může ptát, proč ještě. Jestli jste to nepochopili, tato vláda vám, stejně jako mně, nic nezlevní, nic nezpřístupní, nic nedá a pouze vás chce odrbat o další peníze. Pokud jste zaměstnanec a najdete si na stránkách idnes mzdovou kalkulačku, můžete si spočítat, kolik spolu s vaším zaměstnavatelem zaplatíte každý měsíc státu. K tomu nemáte možnost koupit si "něco na firmu" a tak pro vás životní pojištění a stavební spoření znamená jediný způsob, jak dostat něco ze svých daní zpátky. Opravdu tedy nechápu, jak stavební spoření může někomu vadit! Pro vládu je to samozřejmě mnohem jednodušší, než vymáhat daňové nedoplatky ve firmách, kde šéfují jejich kamarádi.

  • 19. 2. 2003 15:03

    oskar (neregistrovaný)

    Docela by mě zajímalo, na kolik každého z nás příjde státní podpora v hodnotě 4.500 Kč - tedy kolik navíc "stojí" přerozdělovací agenda. Rozhodně podpora pro bydlení by byla "nejlevnější", kdyby se částka 4.500 Kč dala každoročně odepsat z daní. Jenže tak by přišly o prachy všichni "obchodníci" se stavebním spořením - nic takového ale jejich lobby nemůže připustit! To by přece byli blbci!!!

  • 6. 3. 2003 1:24

    Petr (neregistrovaný)

    SUPER! A ti, co nejvíc vydělávají, dostanou největší podporu. Hned se pozná, kolik vydělává autor toho kterého příspěvku. :o)

  • 19. 2. 2003 17:00

    Bonifác (neregistrovaný)

    Opravdu vám ten váš „vědátor“ řekl, že musíte mít ručitele a ještě k tomu ručit nemovitostí?? Stav vašeho účtu je někde okolo 250 tisíc. S tím se dá vzít překlenovací úvěr na 800 tisíc. Ručení nemovitostí zde po vás spořitelna chtít bude, ale dá se ručit i nemovitostí kupovanou. Pokud ručíte nemovitostí, není třeba mít ručitele (je-li cena nemovitosti ve vašem případě alespoň cca. 790.000,- Kč). Tak v čem je problém?

    Rozdíl mezi stavebním spořením a hypotékou je především v dostupnosti. A také v náročnosti vyřizování. Úvěr ze stavebního spoření si může dovolit velká část „normálně vydělávajících“ lidí, což u hypotéky zdaleka neplatí. A jeho vyřízení je výrazně jednodušší než vyřízení hypotéky. Zkuste si to a uvidíte sám. Pokud vás hypotéční banka ohodnotí jako bonitního klienta, bude pro vás v dnešních podmínkách nejspíš hypotéka levnější.

    Ujišťuji vás, že znám mnoho takových, kteří ze stavebního spoření byt koupili a dokonce i takové, kteří z něj postavili dům. Ono to jde, ale musí se vědět, co s tím.

  • 19. 2. 2003 17:21

    LK (neregistrovaný)

    V ledascems mate pravdu, ale kupujete-li druzstevni byt, rucit jim nemuzete (patri druzstvu), takze si muzete bud trhnout nebo sehnat nekoho, kdo vam nemovitost do ruceni poskytne.
    Bytova situace se se stavebnim sporeni da resit, ale rozhodne ne ve vetsich mestech. Napriklad v Praze nesezenete garsonku! pod milion, takze si spocitejte, jake prijmy a jiz vlastnenou nemovitost do zastavy by mlady clovek musel mit, aby na to dosahl.

  • 19. 2. 2003 18:22

    Bonifác (neregistrovaný)

    Hypotéku na družstevní byt nemůžete použít vůbec. Stavební spoření je alespoň šance jak to řešit.

    S byty je samozřejmě problém, ale za to nemůže stavební spoření, ale bytová politika státu. V Praze jsou byty drahé, ale jsou tam zase obvykle vyšší příjmy. Pokud jde o svobodného bezdětného, není to s těmi požadovanými příjmy tak strašné. Spíš bývá problém právě ta nemovitost na ručení, pokud se kupuje družstevní podíl. Ne každý má rodiče, kteří jsou schopni nebo ochotni ručit svým bytem nebo domkem. Ale většinou se to dá nějak řešit, to mi věřte.

  • 20. 2. 2003 10:10

    LK (neregistrovaný)

    V Praze sice mzdy vyssi jsou, ale 3+1 nemate sanci sehnat pod 1.6M (a to vim moc dobre, protoze si prave beru uver 1.6M na byt), zatimco na mensich mestech se takovy byt poridi kolem 300-400kKc. Cili zhruba 4x levneji. Nemyslim, ze v Praze by se v prumeru bralo 4x tolik, co jinde v republice.
    Ostatne, kdyz jsem si ten uver zarizoval, byli ze mne uplne paf, ze potrebuju tak mnoho, ze pry si vetsina lidi bere uver 100-200 tisic. I z toho plyne, ze lidi si stavebnim sporenim prakticky nemohou resit otazku bydleni. Nemit super penize, velke uspory a rodice, jejichz bytem lze rucit, mohl bych bydlet pod mostem a nebo se hodne snazit a koupit si maximalne garsonku (pokud nechci z Prahy). To zase verte mne.

  • 20. 2. 2003 12:15

    fík (neregistrovaný)

    SS nic neřeší, ale pouze pomůže. Pokud chcete větší hypotéku, tak máte alespoň základ. Ta Vaše čísla se s oblibou používají při kdejaké diskuzi. Osobně znám zase jiné příklady. Těch Vašich 300 až 400kKč za 3+1 můžete zapomenout. Leda v Chánově a podobných městech. Nedávno jsem potřeboval bydlení v malém městečku na Vysočině a připadal jsem si jako v Praze. Byt 4+1 v paneláku kolem 1 mil. Obdobný byt v bytovce s vlastní garáží za 1,5 mil. Ovšem příjmy jsou na Vysočině oproti Praze poloviční. Tak nevím.

  • 20. 2. 2003 13:33

    LK (neregistrovaný)

    To je divne. Ted jsem se koukal na realitni nabidky a je pravda, ze 70m 3+1 jsou mimo Prahu kolem 700-800 tisic (napr. 96m 3+1 s garazi za 740K u Havl. Brodu, 4+1 v Hlinsku za 900 tisic) apod. Vychazel jsem z rok stare situace v jednom mensim stredoceskem mestecku.
    Ostatne 4+1 v panelaku zacinaji v Praze na 2M, spis vic.
    Jinak naprosto souhlasim s tim, ze SS nic neresi, ale pomuze. To ano. Ale pokud se podari vlade prosadit ty zmeny (jako zejmena nemoznost sporeni pro mlade apod.), tak uz ani nepomuze.

    Mimochodem - z toho, ze mi u st. sporitelny rekli, ze vetsina uveru jsou v rozmezi 100-200K je jasne, ze lidem slouzi k vylepseni stavby, popr. nakupu auta apod., kdyz i mimo Prahu jsou ty byty tak silene drahe.

  • 21. 2. 2003 11:27

    Bonifác (neregistrovaný)

    3+1 v Praze okolo 1,5 milionu je správný odhad. Ale za 300 tisíc pořídíte takový byt možná někde v pohraničí nebo na zapomenutém venkově, kde je 20% nezaměstnanost a složení obyvatelstva jaké si ani neumíte představit. Nejlepší místa, kde by to mohlo být v uvedené relaci, jsou tak nejspíš Kadaň či Most. Nikdo vám nebrání přestěhovat se tam, jen nevím, kolik si tam dokážete vydělat.

    V Praze se opravdu nebere čtyřnásobek republikového průměru. Průměr Prahy je něco přes dvacet tisíc, v celé republice (včetně Prahy) asi čtrnáct. Rozdíly mezi příjmy v pražské oblasti a mimo ní jsou výrazné. Pokud tedy zrovna nejste zaměstnancem Škoda Auto nebo několika málo podobných firem. Tím neříkám, že v Praze nejsou prodavačky v supermarketu se sedmitisícovou mzdou. Ale peníze, za které Dubovi tramvajáci nechtějí dělat, jsou pro většinu mimopražských obyvatel předmětem nejfantastičtějších snů.

    Koupě bytu není koupě rohlíku, alespoň v této zemi. Kupovat byt bez úspor je velmi složité. Rozumný člověk si podle svých možností spoří, stavebně nebo jinak. Rozumní rodiče spoří dětem. Bytů je zde umělý nedostatek, dokud vláda nezmění svou politiku, lepší to nebude. Všimněte si, že je to věc do které se nechce pouštět žádná vláda, ať už se deklaruje jako pravá, levá nebo středová.

    Pokud byste nekupoval družstevní podíl, ale byt v osobním vlastnictví, mohl byste tím kupovaným bytem ručit. Chápu samozřejmě, že si člověk nemůže moc vybírat. Velké úvěry nejsou vůbec tak výjimečné, jak se vám zdá. Sám úvěry ze stavebního spoření dělám. V minulém týdnu jsem dokončil tři: na 1 milion, na 500 tisíc a na 200 tisíc. Ten milionový společně s dalším půlmilionových klientovy partnerky byl na koupi bytu v Praze. Ten půlmilionový je základní částka na stavbu domu, další asi 2 miliony budou po zapsání stavby do katastru čerpány přes hypotéku. A těch 200 tisíc je na rekonstrukci bytu. Ono se s tím dá opravdu dělat víc, než se na první pohled zdá.

  • 19. 2. 2003 23:18

    ppetr (neregistrovaný)

    konecne je statni kasa prazdna a socani se musi poohlizet po jinych zdrojich(musime ty slusne obcany nejak OSKUBAT a pridat to sockam,kteri nas voli).snad si konecne uvedomi,ze budou muset zacit setrit a to vsude,jako v normalnich rodinach.staci se podivat na hospodareni socanu v nemecku a musi to byt kazdymu jasne ,ze ROZHAZOVACNA POLITIKA TZV.SOCIALNIHO STATU JE AKORAT CESTOU DO PEKEL.kdyby zacali u sebe uz pred 5 lety,tak to takhle daleko nemuselo dojit.jenomze to by ted nebyli u vesla,ale aspon by si zachovali cisty stit a renome strany.takhle pujdou za 3 roky od VÁLU.

  • 20. 2. 2003 2:20

    folvi (neregistrovaný)

    Je to poprve co vubec touhle formou reaguji na nejaky clanek, ale proste mi to nedalo. Zrovna dnes jsem cetl clanek ze vlada a statni urednici vedi ze prichazi na danich, ktere nezaplati dovozci levneho obleceni a ja nevim ceho jeste, 55 miliard ano 55 miliard a tady chce usetrit 13 miliard. Selsky rozum by temto panum mel rici kde penize do deraveho rozpoctu hledat. Tim ze snizi statni podporu a zmeni vubec stavebni sporeni se muze stat, ze na ty co si budou chtit vzit uver ci mezi uver nebude kdo sporit. To doufam nechteji. Takze pevne verim ze se tam nahore nekdo zamysli a zacne se zaobirat necim rozumejsim. Takhle akorat prinuti lidi aby si letos zalozili sporeni i na posledniho pribuzneho a pristi rok si budou stezovat jak to zatezuje rozpocet a dalsi taky a mine se to ucinkem. Podle me to neni reseni. A vyhled se kterym ministerstvo financi pocita 7 az 9 let je taky podvod. To uz bude inflace pravdepodobne vyssi a zacne se premyslet ze nasporene penize nebudou mit takovou hodnotu.

  • 20. 2. 2003 4:31

    kalkul (neregistrovaný)

    Scéna 1:
    1/ Socan: Rozpoutáme diskuzi o snížení podpory (stejně parlamentem neprojde) a pak řekneme, že vše necháme při starém!
    Volič: Miluju Socany!!! Nechali mi podporu stavebka!!
    Socan: Cha, cha, cha!!!
    Scéna 2:
    2/ Socan: Budeme se tvářit, že díky stavebku projebáváme republiku! Hlavně, ať nám nikdo nešťourá do věcí, kde opravdu utíkají miliardy!!
    Volič: teda díky stavebku máme deficit - žijeme na dluh! Socane - bojím se žít na dluh!! Tak kvůli tomu není dost peněz na zdravotnictví!
    Socan: Už na tom prozíravě pracujeme, však jsme chytří Socani!
    Volič: Uffffffff!
    Socan: Cha, cha, cha!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).