Hlavní navigace

Stavební spoření nemusí skončit za 5 let

22. 10. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud jen spoříte a bude vám končit pětileté období trvání smlouvy o stavebním spoření, je výhodné, máte-li v úmyslu dále spořit, pokračovat v současné smlouvě. Důvodů takového počínání je několik.

Typický příklad účastníka stavebního spoření:
Účastník po 5 letech stavebního spoření ukončí stávající smlouvu, peníze si uloží na termínovaný vklad v bance (při max hrubém úroku 3.50 %) a založí si novou smlouvu, pro kterou již neplatí takové úrokové zvýhodnění jako pro předchozí.

Vyšší úrokový výnos
Pokud uložíme získané peníze ze zrušené smlouvy v bance na nejlépe úročený termínovaný vklad, můžeme očekávat maximálně přibližně 3.50 % hrubého úroku.

Ponecháme-li smlouvu beze změny, je až do ukončení smlouvy vklad úročen platným úrokem v den uzavření smlouvy. Úrok tehdy činil spolu s úrokovým zvýhodněním 4.50 %, což je rozhodující i pro další trvání smlouvy.

Dostupnost finančních prostředků
Výhodou proti nové smlouvě je poměrně rychlá dostupnost finančních prostředků. Ty lze získat po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty, která začíná bežet prvním dnem následujícího kalendářního měsíce po podání výpovědi.

Naproti tomu, klient, který by začal spořit na novou smlouvu nebo by vložil své peníze z původní smlouvy na novou, by mohl s vkladem manipulovat nejdříve po pětiletém trvání smlouvy. Dřívější zrušení stavebního spoření je samozřejmě možné, ale klient přichází o připsané zálohy státní podpory. Vhledem ke skutečnosti, že státní podpora je jednou z hlavních výhod stavebního spoření, bývá toto řešení použito jen v případech krajní nouze.

Úspora na poplatcích
Řada účastníků stavebního spoření, kteří mají v úmyslu pouze spořit, má na doporučení obchodních zástupců, kteří jsou motivováni výší provize, zbytečně vysokou cílovou částku. Díky tomu mají zpravidla ještě dostatečný prostor pro další spoření bez jejího navýšení. V případě nižší cílové částky je důležité včas požádat stavební spořitelnu o její zvýšení, aby nedošlo k přespoření.

Cílová částka zahrnuje veškeré vklady účastníka, připsané úroky stavební spořitelny a zálohy státní podpory.

Nenechte se zmást
Lidé by se neměli nechat zmást spořitelnami a zbytečně zakládat další smlouvu. Spořitelny se brání, aby klient nedal výpověď a nepřešel k jiné spořitelně. Založením nové smlouvy mají spořitelny jistotu, že je klient neopustí, minimálně na 5 let.

skoleni_15_4

Tabulka č. 158
Úrokové zvýhodnění pro spořící klienty
Stavební spořitelna Výše bonusu Platné pro smlouvy uzavřené do
ČMSS + 50 % úroku 31. 08. 2001
VSS KB + 50 % úroku 30. 06. 2001
Stavební spořitelna ČS úrok 4 % 30. 06. 2001
Raiffeisen stavební spořitelna úrok 4 % bez omezení
Wüstenrot – stavební spořitelna úrok 4,2 %*) bez omezení
Hypo stavební spořitelna úrok 5 % bez omezení


Poznámka:
*)pro klienty, kteří spoří nejméně 7 let

Pozor! Dle našich informací od 1. listopadu bude zvýhodněná sazba Hypo stavební spořitelny 3,5 %.

Budete pokračovat ve spoření na stávající smlouvu stavebního spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).