Hlavní navigace

Stavební spoření méně výhodné

1. 9. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zatímco školákům vyjdou v nejbližší době stavební spořitelny maximálně vstříc, běžní střádalové budou zřejmě biti. Od dnešního dne některé stavební spořitelny mění své podmínky. A nečekejte změny k lepšímu - jedno oko nezůstane suché.

Na našem trhu se pohybuje šest stavebních spořitelen, které se perou o klienta, jak jenom mohou. Většina z nich nabízí různé promo akce, kterými se snaží potenciálním klientům naznačit, že právě ony jsou tou správnou volbou.

Stavební spořitelna Wuestenrot obšťastňovala své klienty 25 – 40 % úrokovým zvýhodněním těch, kteří se rozhodli nečerpat v rámci svého cyklu úvěr. To prakticky znamenalo, že spořivý klient mohl získat úrok z vkladu až 3,5 % (oproti běžným 2,5 %). Od této politiky stavební spořitelna upustila a její klienti se už na žádné další zvýhodnění těšit nemohou.

Oprava 2. 9. 2003 15:30

Zvýhodnění bude platné pro nově uzavřené smluvy až do 30. září 2003, ke zrušení zvýhodnění dojde pravděpodobně od 1. října 2003.

Příjemnou službou, kterou ale Wuestenrot stále nabízí, je tzv. kamarád, tedy možnost uzavřít smlouvu o stavebním spoření pro dítě bez vstupního poplatku.

Českomoravská stavební spořitelna se odlišuje svým produktem FOX PLUS, v rámci kterého získávají její klienti zdarma roční úrazové pojištění, a také mají možnost nakoupit u ČSOB Pojišťovny některé majetkové pojištění s 20% slevou.

Další službou této stavební spořitelny je Šeková knížka 2003. Tu získá každý klient, který uzavře smlouvu o stavebním spoření do 31. října tohoto roku. Na základně této knížky pak mohou její držitelé uplatňovat slevy při nákupech v několika tisících obchodech v ČR.

Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky přivítala své klienty s poklesem úrokové sazby z vkladů ze tří na 2 % p. a. Úvěr pak je schopna poskytnout již od 3 % p. a. Tato stavební spořitelna si získala nepřízeň některých svých klientů tím, že začala (jako jediná) zpoplatňovat klubový časopis Modrá pyramida, který pravidelně rozesílá. Nemá-li o něj některý z klientů zájem, může jeho odběr odhlásit. V civilizované společnosti ovšem bývá častější počkat, až si klient o placenou službu zažádá.

Stavební spořitelna České spořitelny nabízí ke každé smlouvě o stavebním spoření pro dítě do 15 let bonus 700 Kč. Podmínkou ovšem je, aby byla smlouva uzavřena do 30. září tohoto roku a s cílovou částkou alespoň sto tisíc korun.

HYPO stavební spořitelna nabízí zajímavý produkt SSM. Překvapivě nejde o Socialistický svaz mládeže, ale o Stavební spoření mladých – HYPO nabízí možnost uzavřít smlouvu o stavebním spoření pro dítě bez vstupního poplatku.

Podmínkou získání smlouvy bez poplatku je ale minimální cílová částka 250 tis. Kč a skutečnost, že si další smlouvu uzavře i rodič. Dalším předpokladem je, aby zůstatek na rodičově účtu byl alespoň 1 Kč. Pokud by to některý rodič přesně takto udělal (uzavřel svoji smlouvu, na kterou by nespořil, a další zdarma pro své dítě), samozřejmě by o žádnou výhodu nešlo – pouze by zaplatil stejný poplatek na cizí účet a prodělával by vesele na poplatcích za vedení účtu.

skoleni_15_4

Nicméně dvě smlouvy za cenu jedné také nejsou k zahození. Zvlášť v situaci, kdy jsou poplatky za uzavření smlouvy u HYPO stavební spořitelny jedny z nejvyšších (1,2 % – 1,8 % z cílové částky).

Pouze Raiffeisen stavební spořitelna zatím žádnou aktuální mimořádnou nabídku nemá. Právě skončila s letní soutěží o 250 tis. Kč a uvidíme, s čím zase přijde.

Uzavřel/a jste smlouvu o stavebním spoření "v akci"?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).