Hlavní navigace

Stavební spoření je zase dražší

7. 1. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Miliony lidí v loňském roce uzavřely nové stavební spoření, aby narychlo využily výhodnějších podmínek. Stavební spořitelny však jako poděkování sáhly od Nového roku ke zvýšení poplatků. Stejně jako minulý rok. Spoření tak stojí zase více peněz.

Minulý rok představoval pro stavební spořitelny finanční žně. Kdo měl ruce, nohy a především volné rodné číslo, spěchal uzavřít smlouvu o stavebním spoření, aby mohl celou dobu spoření využívat výhodnějších podmínek. Teď si všichni můžeme lebedit, jak se nám penízky pěkně zhodnocují.

Stavební spořitelny však nejsou dobročinné ústavy, takže nehodlají jednu z nejvýhodnějších podob zhodnocování volných financí současnosti poskytovat jen tak pro nic za nic. Od nového roku proto první ústavy sáhly k navýšení sazebníků. A nejedná se o nějaké zanedbatelné změny. Například Modrá pyramida (VSS KB) poplatek za vedení účtu zvýšila hned o 25 procent.

Ale popořadě. Obrovské fronty, které se vytvořily před pobočkami stavebních spořitelen na konci roku, svědčí o tom, že o znevýhodnění spoření od ledna 2004 věděl téměř každý. Pětiletá doba spoření se prodloužila na šest let, roční státní podpora bude dosahovat maximálně 3000 korun z naspořených 20 tisíc. Ten, kdo stihl uzavřít spoření před koncem roku, má zajištěno, že bude moci využívat štědřejší státní podpory po celou dobu spoření. Bližší podrobnosti o nové podobě stavebního spoření se dozvíte v příloze Změny ve stavebním spoření – krok za krokem.

Spořitelny si mnuly ruce a teď se jen napjatě čeká, zda počet smluv uzavřených v loňském roce přesáhl magickou hranici dvou milionů. Už v polovině minulého roku mělo smlouvu 5,5 milionů Čechů, tedy polovina republiky včetně batolat a důchodců. Roční zhodnocení peněz přes 10 procent značně převyšuje to, co nabízejí tradiční formy spoření s nízkou mírou rizika, jako je například termínovaný vklad. Po úpravě zákona o stavebním spoření se míra zhodnocení sníží někam k šesti procentům.

Všech šest stavebních spořitelen je teď v podobné situaci. Dá se předpokládat, že nastane poměrně významný útlum v počtu uzavíraných smluv. Konkurenční boj tedy může o něco polevit. Možná proto spořitelny sáhly k jasné taktice: proč nenavýšit poplatky, když nám to nemůže ubrat klienty?

První úprava poplatků nastala v závěru loňského roku, kdy spořitelny zavedly nové sazby pro držitele starších smluv, které jsou úročeny vyšší úrokovou mírou. Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky, Českomoravská stavební spořitelna a Raiffeisen stavební spořitelna elegantně tento poplatek účtují jako „správu úrokového zvýhodnění“.

V zašifrovanější podobě však znevýhodnění starších smluv existuje už více než rok. Například u Stavební spořitelny České spořitelny, která novým klientům (tedy těm, kteří spoří s nižším úrokem z vkladů) účtuje poplatek za vedení účtu 200 korun. Klienti se starší, lépe úročenou smlouvou uzavřenou před 1.1.2003 platí za vedení účtu 400 korun.

Stejně tak HYPO stavební spořitelna u aktuálních typů tarifů účtuje ročně poplatek za vedení účtu 240 korun, ale u starších, a tedy lépe úročených tarifů, je to 360 korun.

Od 1. ledna 2004 ve vší tichosti sáhly k další úpravě sazebníku Všeobecná stavební spořitelna Komerční banky a Wüstenrot stavební spořitelna.

Poplatky stavebních spořitelen od ledna 2004
Poplatek SSČS RSTS ČMSS Wuest. VSS KB HYPO
Vedení účtu (ročně) 200 Kč * 280 Kč 290 Kč 250 Kč 300 Kč 240 Kč/360 Kč**
Úrokové zvýhodnění (ročně) 200 Kč * 90 Kč 100 Kč zdarma 180 Kč zdarma
Zasílání výpisů (ročně) 10 Kč 20 Kč zdarma zdarma 30 Kč zdarma
Roční úhrady celkem*** 410 Kč 390 Kč 390 Kč 250 Kč 510 Kč 360 Kč

Poznámky:
* Vedení účtu 400 Kč, smlouvy založené po 1.1.2003 sleva 200 Kč
** smlouvy založené po 1.1.2003/smlouvy založené před 1.1.2003
*** celkový poplatek u starších smluv s úrokovým zvýhodněním
Zdroj: Stavební spořitelny

Modrá pyramida navýšila poplatek za vedení účtu od Nového roku o šedesát korun na celých tři sta korun. Současně zrušila bezplatné roční zasílání výpisů z účtu stavebního spoření a tuto službu zpoplatnila třiceti korunami.

Stavební spořitelna Wüstenrot navýšila poplatek za vedení účtu z 220 Kč na 250 Kč, což však stále představuje jeden z nejnižších poplatků v porovnání s ostatními spořitelnami.

dan_z_prijmu

Jestli se radujete, že se vás tato zdražení netýkají, protože už máte smlouvu uzavřenou, jste na omylu. Tato cenová úprava se u obou spořitelen týká všech klientů, tedy i těch, kteří smlouvu uzavřeli dříve.

Z Všeobecné stavební spořitelny Komerční banky se tak rázem stala, co do poplatků, nejdražší spořitelna. Ročně vás vedení starší (lépe úročené) smlouvy bude stát 510 korun. Rozdíly jsou přitom značné, protože u levnějších spořitelen mohou být roční náklady na vedení účtu dokonce poloviční.

Chystáte se v letošním roce uzavřít nové stavební spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).