Hlavní navigace

Stavební spoření je i pro seniory. Znají ho a je bezpečné

30. 11. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Pro mnoho životních situací je stavební spoření stále snadnou cestou, jak získat peníze a neplatit majlant za poplatky. Ukážeme si příklady, kdy s ním senioři mohou počítat.

Někteří čtenáři Měšce se nad stavebním spořením budou ušklíbat a ukazovat, že jeho sláva je už za horizontem. Mýlí se. Stále má své cílové skupiny a jednou z nich jsou senioři. Finanční společnosti totiž mají seniory rády. Nezřídka disponují slušným objemem našetřených peněz, jsou loajální a velmi neradi mění značku, kterou mají vyzkoušenou. Ale také slyší na nabídky vyššího zhodnocení v podobě lepších úrokových sazeb družstevních záložen nebo vybraných menších bank. Jenže současná doba spoření moc nepřeje. Úrokové sazby jsou na minimu a jen málokdo by vložil peníze na pětiletý termínovaný vklad s úrokovou sazbou 1 % ročně či nižší.

Stavební spoření jako bezpečná cesta

Pro lepší úrokovou sazbu si senioři rádi dojdou do jedné z družstevních záložen, ale ani tam už to není, co bývalo. Nový zákon omezil vklady v poměru 1:10, to znamená, že na vložený 1 milion s lepším úrokem musí senior vložit dalších 100 tisíc jako členský vklad. Zatímco milion je pojištěný, členský vklad nikoli. Lidem tak nezbývá nic jiného než věřit, že daná záložna bude mít dobré hospodářské výsledky a o svůj členský vklad nepřijdou.

Jak našetřit peníze beze strachu, že o ně přijdu? Stavební spoření není zrovna vhodným produktem pro jednorázový vklad větší částky. Ne, že by to nešlo, ale pro uložení většího obnosu jsou lepší cesty, než si vložené peníze fixovat minimálně na šest let. Síla stavebka je ale v jeho pravidelnosti. Naučí vás pravidelně odkládat vámi určenou částku a na co ji později použijete, je v zásadě jedno. Můžete ji utratit, nebo využít k úvěru.

Šetřete pro sebe a bez zbytečných poplatků

Když za mnou chodí lidé pro radu, kam s penězi, stavební spoření stále patří mezi mnou nabízené produkty. Senioři jsou opatrní pro vkládání peněz do něčeho nevyzkoušeného, ale stavebko znají.

Postupným odkládáním částky si snadno můžete našetřit třeba i na cestu kolem světa. Tím nemyslím, že strávíte rok cestováním, na to byste potřebovali nejméně milion. Ale díky akčním cenám letenek a levnému ubytování třeba přes P2P sítě se dnes lze dostat na druhý konec světa bez toho, aby to znamenalo finanční bankrot.

Podobně je stavební spoření lepší volbou než šetřit peníze na vkladní knížku. I ta nejlepší má dnes úrokovou sazbu jen 2 % p.a., a to ještě za podmínky, že jde o dětskou vkladní knížku. To přináší nevýhody, protože peníze patří jen a jen dítěti. Pokud jeho chování nebude odpovídat vašim představám, nic s tím nenaděláte a peníze si dosažením zletilosti vybere.

V případě stavebka sami rozhodnete, zda si vnuk či vnučka peníze (a kolik) zaslouží.

Zdravotní pojištění pro váš byt či nemovitost

Především je potřeba říct, že stavební spoření si může založit každý bez ohledu na věk. Pro seniory má hned několik zásadních pozitiv: vklady jsou úročeny nadprůměrně, funguje jako zdravotní pojištění nemovitosti a můžete ho založit i právě narozeným vnoučatům, říká Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

A co znamená ono zmíněné zdravotní pojištění nemovitosti? Když máte založené stavební spoření, zároveň dostáváte možnost vzít si úvěr na bydlení, který je nejvýhodnější na trhu. Jednoduše řečeno, když potřebujte koupit nový kotel, vyměnit okna nebo předělat kuchyň, koupelnu nebo si vylepšit ložnici, hodí se výhodný úvěr. Právě to stavební spoření nabízí. Podmínkou je mít založeno a spořit. Zároveň ale platí, že čím jste starší, tím hůře se k úvěru dostanete.

Tento finanční produkt lze seriózně označit za velmi konzervativní, což odpovídá preferencím seniorů. Jeho podmínky se v průběhu let prakticky nemění. Pokud splácíte úvěr, pak každý měsíc stejnou částku až do konce splatnosti. Nemusíte se bát, že se výše splátek změní. Stejně tak nehrozí žádné nové produktové inovace. Stavební spoření je prostě stavební spoření. Tečka.

Pojištění pohřbu? Radši stavební spoření

Není to tak dávno, co u mě dva senioři poptávali pojištění pohřbu. Pomiňme absurditu rodinných vztahů, kdy si rodiče šetří na vlastní pohřeb, protože nechtějí být na obtíž svým dětem, až odejdou do věčných lovišť. Nezávisle na sobě dostali nabídku na pojištění pohřbu, kde v případě jejich úmrtí pojišťovna vyplatí částku okolo 50 tisíc. Vyžaduje to jen drobnost, platit měsíční pojistné okolo 500 Kč po dobu 10 let.

Je potřeba uznat, že nespornou výhodou takového pojištění je rychlost výplaty. Po předložení všech dokumentů a úmrtního listu pojišťovna zpravidla do týdne vyplatí celou pojistnou částku pozůstalým, resp. oprávněné osobě. Daní za to je platit poplatky spojené s existencí pojistné smlouvy, poplatky za správu portfolia a poplatky za případnou změnu ve smlouvě. Je to nutné? Nikoli.

skoleni_15_4

Našetřit na pohřeb lze i pomocí stavebního spoření, a to jednak rychleji, a hlavně levněji – na konci dostanete víc. Má to jen jedinou nevýhodu: v případě předčasného úmrtí našetřená částka podléhá dědickému řízení, které zpravidla zabere nejméně půl roku. Až poté je zůstatek účtu stavebního spoření vyplacen dědici.

Ale není nutné myslet jen na úmrtí. Z našetřených peněz po ukončeném stavebku si lze peníze na pohřeb odložit a zbytek použít pro nějakou radost – peníze přece mají sloužit i k utrácení za radosti, nejen na splácení výdajů. Náklady na pohřební pojištění vs. stavební spoření si můžete snadno porovnat:

Porovnání pojištění pohřbu a stavebního spoření
Stavební spoření Poplatky Pojištění pohřbu na 50 000 Kč Poplatky
Sjednání SS na cílovou částku 50 000 Kč 1 %, tj. 500 Kč, nebo i bez poplatku při online uzavření/akci Měsíční platba pojistného příplatek 7 %
Poplatek za vedení účtu průměrně 40 Kč měsíčně Vedení smlouvy 0,1 % ročně z pojistné částky (50 Kč)
Přerušení placení 0 Kč Přerušení placení 220 Kč
Předčasná výpověď smlouvy okolo 1 % z cílové částky, min. 500 Kč + vyplacená státní podpora Převod mezi podílovými jednotkami 50 Kč
Změna tarifu 0 Kč, ale podle tarifu můžete přijít o většinu připsaných úroků (0–90 %) Změna alokace portfolia 50 Kč
Mimořádný výběr nelze Mimořádný výběr z našetřené částky (z kapitálové hodnoty) 150 Kč
Mimořádný vklad 0 Kč (pokud by došlo ke zvýšení cílové částky, je to 1 % z navýšení) Poplatek za vklad mimořádného pojistného 2,8 %, min. 50 Kč (do objemu 60 000 Kč)
Vklad pojištěn 100 %, max. 100 000 € Vklad pojištěn ne, jde o investici, ale je 100% jistota pojistného plnění

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).