Hlavní navigace

Stavební spoření a mladí? Může je naučit zodpovědnosti

15. 12. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mladí lidé a stavební spoření? Jde to dohromady? V sousedním Německu pro tuto věkovou skupinu vymysleli celou marketingovou kampaň, aby je přesvědčili, že i tak tradiční produkt jim má co nabídnout.

„Mladí a spořit? A z čeho,“ slýchávám reakce rodičů. Stačí začít s málem, odkládat si třeba jen pět stovek a stanovit si cíl, co s nimi na konci udělám. Mladý člověk většinou bude řešit otázku bydlení, ale někdo chce naopak jen našetřit peníze na cestování během studia či po něm. Obě skupiny studentů se budou muset naučit dvěma věcem: disciplíně a plánování.

Dávat peníze na spořicí účet je sice snadné, ale přesně tak snadné je z něj peníze vybrat. Naproti tomu stavební spoření svojí nutnou vázací dobou nutí k plánování a přemýšlení, že bych měl pravidelně ukládat částku a co pak s ní na konci udělám. „Utopit“ peníze na 6 let tak může být neocenitelnou zkušeností, která mladé naučí nejen pravidelně spořit, ale případně i pravidelně splácet své závazky. A ty budou asi nezbytné, jen málokdo má majetné rodiče, kteří své potomky na start do života finančně zajistí.

Drtivá většina mladých bude muset investovat do bydlení – buď do nového, aby se mohli odstěhovat od rodičů, nebo do úprav stávajícího. Stavební spoření je ale také zajímavé, když by potřebovali pouze bezrizikové spoření, myslí si Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Co od spořitelen dostat?

Stavební spořitelny nabízejí výnos maximálně jedno procento ročně z naspořených peněz. Tak to prostě je, dobře už bylo a na spořicím účtu na tom nebudete nijak lépe, právě naopak. Úrokové sazby depozit stále klesají. Stavebko má však výhodu státní podpory a s ní je tak výnos zajímavější. Když uložíte zhruba 1700 Kč měsíčně, dostanete dva tisíce korun od státu rok co rok. Stačí šest let spoření a můžete si vybrat téměř 150 tisíc Kč. Z toho státní podpora dosáhne solidních 12 tisíc. Efektivní roční úroková sazba bude okolo tří procent, což jen těžko najde konkurenci, a to i po odečtení poplatků, které si spořitelny účtují čtvrtletně okolo stokoruny. Výhodou je navíc pravidelnost úložky, se kterou se mladí učí být zodpovědní v plánování.

Jenže všechno tak růžové samozřejmě není a každý finanční produkt vyžaduje i uvědomělé chování a rozhodnutí spotřebitelů. Drtivá většina mladých bude muset investovat do bydlení – buď do nového, aby se mohli odstěhovat od rodičů, nebo do úprav stávajícího. Stavební spoření je ale také zajímavé, když by potřebovali pouze bezrizikové spoření, vklady jsou samozřejmě pojištěny do 100 tisíc eur.

Co byste měli předem vědět

Hned na začátku se musíte rozhodnout, proč si stavební spoření zřizujete. Důvod je nasnadě – poplatky. Největší poplatek ukrojí procento z cílové částky, kterou si volíte hned při uzavírání smlouvy. Když se špatně rozhodnete, zbytečně necháte peníze své stavební spořitelně, což je samozřejmě škoda.

Cílová částka je termín pro objem peněz, které chcete potenciálně použít na bydlení. Buď jej naspoříte, nebo můžete od spořitelny dostat v takové výši úvěr. Ať tak či onak, stavební spořitelna chce na začátku jedno procento právě z cílové částky.

Chcete platit méně? Pokud stavební spoření uzavřete online, většinou mají stavební spořitelny slevu a během akcí i nulové poplatky. Ušetřit tak můžete i pár tisícovek. A čím že to je? Při online uzavření smlouvy stavební spořitelna nevyplácí provizi zprostředkovateli, takže vám může nabídnout lepší podmínky.

Stavební spořitelny na mladé cíli i ve videích. Video nalezeno na YouTube.


Jak dlouho spořit?

Pokud chcete výhradně spořit a ve výhledu nepočítáte s úvěrem a co nejrychleji si uspořené peníze vybrat, zvolte si cílovou částku co nejnižší. Když chcete spořit tisíc korun měsíčně, pak vám stačí cílová částka pod 100 tisíc Kč.

Výpočet je jednoduchý. Tisíc korun měsíčně znamená 12 tisíc ročně, stát přihodí desetinu, tedy 1200 korun, spořitelna zhodnotí peníze procentem, které tak akorát pokryje na poplatky. Tím pádem za šest let uspoříte minimálně 79 200 Kč. Po šesti letech ty peníze můžete vybrat, aniž byste přišli o připsanou státní podporu.

Většina mladých však počítá s tím, že v budoucnu bude chtít peníze na bydlení. A chce si tedy vzít úvěr ze stavebního spoření. Pokud tedy plánujete rekonstrukci za půl milionu, zvolte si cílovou částku právě v této výši. Máte jistotu, že pokud budete poctivě spořit, do několika let se kvalifikujete pro úvěr ze stavebního spoření. Ten může být až ve výši 500 tisíc, přičemž část peněz si do té doby naspoříte rovnou na smlouvě. A za půl milionu se dá v krajském městě koupit i startovací garsonka. Nebude to zrovna velká hitparáda, ale bude vaše.

Když potřebujete rychlé peníze

Stavební spořitelny ovšem nabízejí i úvěry překlenovací. S tímto divným názvem se netrapte, jde o klasický úvěr, který prostě není omezen výší cílové částky a délky spoření. Vychází klasicky z toho, zda jste podle spořitelny schopni splácet a za jakých podmínek.

dan_z_prijmu

Slovo překlenovací znamená, že se postupně překlopí v klasický úvěr ze stavebního spoření. Obvykle se tím mohou klientovi podstatně zlepšit podmínky splácení, říká tajemník asociace Jiří Šedivý. Podle něj z výzkumů asociace vyplývá, že stále více lidí používá tyto úvěry k rekonstrukci bydlení, které si koupili na hypotéku. Zároveň jsou použitelné pro úpravy nebo dotvoření nově zakoupených nemovitostí.

Když to shrneme, stavební spoření lze použít jako jednoduchou a stále výhodnou formu spoření s horizontem minimálně šesti let. V tom případě je třeba zvolit co nejnižší cílovou částku. Ještě lepší je pro úvěry, které momentálně mají nejnižší úrokové sazby v historii. Tam šest let nehraje žádnou roli. Zároveň platí, že stavební spoření nabízí fixní splátky, takže se nemusíte bát, jak se vyvíjí tržní sazby.

Máte stavební spoření?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje finančnímu poradensví v praxi a publikační činnosti na téma finanční gramotnosti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).