Hlavní navigace

Dárky ke stavebnímu spoření: od hrnečků po finanční bonusy

3. 12. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Z televizních reklam stavebních spořitelen na diváky proudí informace o dárcích, které mohou získat. Stačí maličkost. Podepsat smlouvu o stavebním spoření. Avšak i reklamní kampaně mají své háčky, které nejsou na první pohled viditelné.

Stavební spoření je v současné době jedním z nejlepších spořících produktů, které jsou na trhu. Kromě připisování státní podpory a pojištění vkladu lze očekávat i výhodu při sjednání nové smlouvy. Zejména před Vánocemi se stavební spořitelny předhánějí v nabídkách toho, co získá střadatel po podpisu smlouvy.

Stavební spoření v kostce

Kromě rozdělení stavebního spoření na tzv. „staré“ a „nové“ smluvní podmínky se jedná o produkt, který má průhlednou strukturu a je pochopitelný pro širokou veřejnost.

Mezi hlavní rozdíly podmínek při sjednávání stavebního spoření patří délka spoření, která je zvýšena o jeden rok, stejně jako nutnost ročně uspořit nejméně 20 000 korun (respektive 18 000 korun) pro získání nejvyšší možné státní podpory. Ta je odstupňována podle výše roční úložky. Státní podpora klesá přímo úměrně s výší roční úložky. Jestliže se někdo rozhodne pro roční úložku ve výši 12 000 korun, získá podle „nových“ podmínek státní podporu ve výši 15 % z této sumy (tj. 1800 korun).

Stavební spoření je ze zákona pojištěno na 90 % vkladu až do částky 25 000 eur (zhruba 630 000 korun). V dohledné době bude toto pojištění zvýšeno na částku 50 000 eur a procentní sazba zrušena.

Mezi rozhodující výhody stavebního spoření patří pojištění vkladů a státní podpora. Horší je to již s úrokem, ten se v současné době pohybuje okolo 2 % p.a., což nedosahuje úrovně inflace. Co nezvládne úrok, dorovná státní podpora. Použití naspořených finančních prostředků ze stavebního spoření je přitom libovolné. Nemusíte je nutně využít pro stavební účely, ale lze je použít například na další investování nebo pro začátek podnikání.

Dárky, bonusy a benefity ze stavebního spoření

Každý, kdo se rozhoduje u jaké stavební spořitelny sjednat smlouvu ze stavebního spoření, by se měl rozhodovat, jaké výhody mu přinese jeho podpis na smlouvě. Kromě získání hmotných dárků v podobě hrnečku lákají stavební spořitelny i na finanční bonusy.

Známou a pravidelně používanou slevou je částečná anebo plná úhrada vstupního poplatku při podpisu nové smlouvy ze stavebního spoření. Tento způsob zvolila Liška a Buřinka. Na široký výčet benefitů, ze kterých si může vybrat každý, láká Raiffeisen stavební spořitelna. Vítaný bonus v podobě zvýšení úrokové sazby na konci spoření nabízí Wüstenrot. Modrá pyramida nově příchozím zájemcům o stavební spoření žádný dárek navíc nenabízí. V rámci kampaně ke smlouvám rozdávala osušky a tašky, ta však skončila posledním listopadovým dnem.

Rozdíly mezi „starými“ a „novými“ podmínkami stavebního spoření
Platnost podmínek Roční vklad* Státní podpora Délka spoření
do 31. 12. 2003 18 000 Kč 25 % (max. 4500 Kč) 5 let
od 1. 1. 2004 20 000 Kč 15 % (max. 3000 Kč) 6 let

* Jde o vklad pro efektivní získání státní podpory, ale jeho výše není omezena. Podobně lze spořit i menší částky.


Českomoravská stavební spořitelna

Pro rodiče dětí mladších jednoho roku (včetně dne jejich prvních narozenin) připravila „Liška“ slevu v podobě neplacení poplatku z cílové částky do 300 000 korun. Poplatek z cílové částky přesahující tento limit je již nutné zaplatit (Příklad: Při sjednání cílové částky ve výši 500 000 korun zaplatí Liška nejvýše 3000 korun. Zbylé dva tisíce uhradí zákonný zástupce dítěte).

Slevu ve výši 50 % z poplatku ze sjednané cílové částky (nejvýše 1500 korun) může získat každý, kdo u „Lišky“ zatím nespořil. Výhodné to je zejména pro smlouvy s cílovou částkou 300 000 korun.

Raiffeisen stavební spořitelna

Nejširší možnost pro získání bonusů lze získat u Raiffeisen stavební spořitelny. Nabídku lze rozdělit do dvou částí. V první části jsou připraveny dárky pro všechny nově sjednané smlouvy ze stavebního spoření. Druhá část obsahuje bonusy pro majitele s již uzavřenými smlouvami.

Z každého sjednání nové smlouvy stavebního spoření, zvýšení cílové částky nebo smlouvy o úvěru, bude připsáno 50 korun, které poputují na účet Nadačnímu fondu Kolečko. Akce platí v rozmezí od 1. listopadu do 31. prosince letošního roku.

Pro všechny motoristy se stavebním spořením u Raiffeisen je připravena nabídka v podobě slevy na povinném ručení u pojišťovny UNIQA. Slevu lze uplatnit až do výše 10 % ze základní ceny povinného ručení. V případě, že jste měli jako klienti stavební spořitelny bezeškodní průběh v posledních 2 letech, získáváte celou 10% slevu.

Pokud rádi cestujete, můžete mít benefit v podobě cestovního pojištění platného na celý rok 2009. Pro jeho získání potřebujete sjednat stavební spoření s cílovou částkou nejméně 200 000 korun. Za odměnu získáte krytí na pojištění léčebných výloh a pojištění asistenčních služeb do výše 1 000 000 korun, pojištění smrti následkem úrazu do výše 150 000 korun a pojištění trvalých následků úrazu do výše 300 000 korun. Kromě zaplacení vstupního poplatku do stavebního spoření je nutné pro získání cestovního pojištění vložit do konce ledna 2009 ještě 200 korun.

Obdobné podmínky jako jsou u cestovního pojištění je nutné splnit i u dalšího bonusu v podobě věrnostní platební karty Exklusive od Raiffeisenbank. Po uzavření smlouvy ze stavebního spoření na cílovou částku nejméně 200 000 korun vám bude připsán na účet stavebního spoření vklad ve výši 1000 korun. Stávající klienti, kteří by rovněž chtěli získat věrnostní kartu, musejí navýšit cílovou částku nejméně o 100 000 korun. (Pozn.: věrnostní karta funguje na principu připisování bodů při platbě kartou a za body je možno si pořídit benefity v podobě slev do divadel, obchodů nebo objednat konkrétní dárky).

Úvěr bez poplatku v roce 2009 mohou získat všichni, kdo uzavřeli smlouvu ze stavebního spoření před 31. prosincem 2003. Stavební spořitelna jim nabízí bezplatné vyřízení úvěru, požádají-li o něj v termínu od 1. ledna do 31. března 2009.

Stavební spořitelna České spořitelny

Buřinka nabízí nově příchozím zájemcům o stavební spoření dva způsoby zvýhodnění. První z nich je při uzavření nové smlouvy ze stavebního spoření pro děti narozené v letošním roce. Při podpisu smlouvy jejich zákonným zástupcem získává „dítko“ bonus až do výše 3000 korun.

Druhá akce má charakter připsání plné výše poplatku za sjednání stavebního spoření. Jestliže je při podpisu smlouvy uhrazen poplatek za uzavření smlouvy ve výši 1500 korun do konce letošního roku (tzn. úhrada musí být připsána na účet stavební spořitelny), je v lednu 2009 připsán na spořící účet nového klienta bonus ve stejné výši. Horní hranice pro získání bonusu je 1500 korun a akce je omezena na prvních 100 000 klientů. Podle zástupců této stavební spořitelny je počet nových smluv k 28. listopadu zhruba 90 000. Akce platí v období od 1. září do 31. prosince letošního roku. Podle zatím neoficiálních informací je však možné očekávat navýšení počtu klientů, kteří získají bonus.

Aktualizováno (3. 12. 2008): Akce Buřinky pokračuje i nadále. Pro získání bonusové částky až 1500 korun je zapotřebí do konce tohoto roku sjednat nové stavební spoření a uhradit poplatek za uzavření smlouvy ve výši 1500 Kč.

skoleni_15_4

Wüstenrot

Benefit v podobě připsání mimořádných úroků můžete získat při založení smlouvy u Wüstenrotu. Forma vyplacení celého benefitu je závislá na délce spoření. Po pěti letech spoření získá každý majitel účtu ze stavebního spoření 20% bonus z dosud připsaných úroků. Po šesti letech spoření je to 30 % a jestliže bude spořit ještě déle, dočká se po 7 letech zvýhodnění ve výši 40% bonusu. Úrokový bonus připisuje Wüstenrot ke dni ukončení smlouvy.

Letošní předvánoční nabídka dárků, bonusů a benefitů u stavebních spořitelen naznačuje, že mezi tuzemskými střadateli přetrvává zájem o uzavírání stavebního spoření. Statistiky Asociace českých stavebních spořitelen sice vykazují klesající tendenci, stále se však najdou střadatelé, kteří stavební spoření využívají i nadále. Výhody z něj jsou zjevné a po získání státních podpor jde o solidní základ pro další investování. Navíc, stavební spoření si může dovolit téměř každý a jde o velmi jednoduchý produkt. Jeho téměř jedinou nevýhodou je tak jen povinná šestiletá vázací doba.

Jaké faktory mají na vás největší vliv při sjednání nové smlouvy stavebního spoření?

  • Státní podpora s kombinací úroku ze stavebního spoření
    46 %
  • Možnost získání dárku, který se mi v současné době hodí
    8 %
  • Rozhoduji se podle dosavadních zkušeností s danou stavební spořitelnou
    38 %
  • Zaměřuji se zejména na úvěrové možnosti jednotlivých stavebních spořitelen
    8 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).