Hlavní navigace

Názory k článku MFČR: Stavební spoření by mohlo spořit na penzi. Ale musíte vložit celé úspory

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2012 8:02

    Fredy (neregistrovaný)

    Když někde vidím/čtu výraz "stát se rozhodl", tak se mi otvírá kudla v kapse. Kdo je stát? Nejsme to my všichni? Stát nám zvýší daně, ale stát si nepohlídá ani to, aby jej nikdo neokrádal. Ale to jen tak na okraj, jako že mi to připadá úsměvné.

    Škoda, že se tazatel nezeptal i na další možnosti podpory spoření. Třeba na to bydlení, či na stáří. Což třeba místo státní podpory - státní úlevu?

    Výhody :
    - na 2 tisíce státního příspěvku se musí vybrat 3 tisíce, neboť ten 1 tisíc se cestou ztratí. A úleva na odvodech státu je levnější a není nutné k tomu zakládat další finanční žraloky.

    Nevýhody:
    - na úlevu na odvodech dosáhnou jen ti, co pracují/podnikají, neboli ti, co do státní kasy přispívají. Teď nevím, byla by to nevýhoda, nebo naopak výhoda? ;-)

  • 28. 11. 2012 8:30

    Honzas (neregistrovaný)

    Vámi zmíněný poslední bod je irelevantní, neboť nepředpokládám, že by lidé žijící na sociálních dávkách měli stavební či důchodové spoření.

    Vaše myšlenka je veskrze dobrá s jediným ale. Kdo by z takového systému profitoval ? Inu právě ti, kteří pracují. Současný systém, jak se mi jeví ze všech kauz, vyžaduje aby zadavatelé dostali "vývar". A ten se dá vyplatit pouze za předpokladu zisku.

    Úplně stejně můžete argumentovat, že zjednodušením daňového systému zprůhledníte a především zlevníte (V EU jsme s délkou výpočtu daní na předposledním místě, časová náročnost na zpracování je 289 hodin, za ČR je o nějakou hodinu Bulharsko). Komu tím prospějete ? Koho zajímá daňový poplatník ?

  • 28. 11. 2012 10:50

    Fredy (neregistrovaný)

    Komu tím prospějete? ....... tohle jsem už někde slyšel. Že by tady? ( http://www.youtube.com/watch?v=ZmxV2qcELfc )

    Ale vážně. Samozřejmě že jakékoliv snižování daní je vždy problém. Nechce se do toho politikům, ani úředníků, ani daňovým poradcům a v podstatě ani velké části podnikatelů, kteří jsou přisáti na státní cecík. Z cizího krev neteče a politik musí hlavně slibovat rozdávání a mnohdy i něco z toho splnit. Kde by na to potom bral?

    Ano, na jakýchkoliv úlevách profitují vždy ti, co jsou aktivní. Ale na tom přece není nic špatného. Ostatně platí to již dnes. Odpočet od základu daně u úvěrů na bydlení, penzijního připojištění, životního pojištění a od daně dětí, manželek bez příjmů..... tak proč by to nemohlo být trochu upravené, více demokratické, spravedlivější a levnější? Proč stát, prostřednictvím nás, cpe peníze finančním žralokům, které si to nezaslouží?

    Důchodovou reformu bych řešil jednoduše, bez nějakých "spřátelených" finančních institucí. Dát lidem volbu, rozdělenou do třech kategorií, která by byla definitivní a neměnná.

    1) Kdo nechce v budoucnu od státu žádnou penzi, tak nebude platit nic na sociální pojištění (ani zaměstnavatel). Vše si zabezpečí sám.

    2) Střední varianta - v důchodu by čerpal pouze nějakou stanovenou minimální částku, například 10% z průměrné mzdy v daném období. Za to by odváděl 50% současných odvodů na sociální pojištění a to samé zaměstnavatel.

    3) Současný stav - průběžný důchodový systém.

  • 28. 11. 2012 9:09

    togu (neregistrovaný)

    Pokud bude na MF slizký had Kalousek a u moci tato prohnilá trojkolka,tak nemá cenu vůbec nic spořit,protože toto MF a naše vláda to stačí rozkrást.

  • 28. 11. 2012 13:07

    miki (neregistrovaný)

    Ale neblázněte, to jako když tam bude socan Sobotka (co si z příspěvků na dopravu postavil barák ve Šlapanicích), tak to bude lepší? Nebo Paroubek s provizí za zázračné knihy, které skoupil jeden člověk přes eShop? Dolejš se super reklamou v jejich novinách?
    Vždyť jsou všichni stejní. Celý problém této republiky je, že všichni chtějí brát, ale nikdo nechce dávat. A z toho plynou všechny ty pseudoreformy. Když chcete vyhodit úředníky, ozvou se odbory. Pak vydírají lékaři, pokračovat budou učitelé, když sáhnete na dávky, zasáhne ústavní soud.
    Všichni si zaslouží, ale kde to vzít? Jediná cesta, bohužel, jsou daně pro střední třídu, protože ta nemá kam by utekla. Nízkopřijmoví daně neplatí a ti vysokopříjmoví se jim vždy vyhnou, takže efekt žádný.
    Kde jinde vzít na potřeby státu?
    A jak dopadlo stavebko, dopadne stejně i penzijko. Všichni pozakládali smlouvy, stát zjistí, že na to nemá a zase změní podmínky. Škoda jen, že při jednostranné změně ústavní soud nenařídí beztresné výpovědi smluv. Tam se mu to nespravedlivé a nevyvážené nezdá.

  • 28. 11. 2012 13:58

    Fredy (neregistrovaný)

    Pokud vezmu za fakt, že u nás zatím nikdy nevládla skutečná pravicová strana/koalice, tak je naprosto jedno, kdo momentálně rozhazuje veřejné prostředky. Dělali socani vždy, dělaly to koalice pod taktovkou ODS a nebude tomu jinak ani v budoucnu.

    Našinci se musí ještě hodně učit demokracii. Snad nějaká příští generace, která bude mít zkušenosti ze života/studia v zažitých demokraciích, bude konzervativní pravicovou stranu poptávat. Ale to už zde bude socialismu (střídavě pod taktovkou ČSSD a ODS), v posledním tažení.

    Jinak co je největší problém a což nechápou vůbec politici, je daňová nestabilita. Dokud zde nedojde k nějaké dohodě, že se daně nebudou 10 let měnit (viz Německo), tak většina podnikatelů půjde jinam. Tedy bude se registrovat v jiných zemích. Což se již dávno děje. U nás se nedá sestavit business plán, když se daně/odvody/pod­mínky státu mění každý rok a někdy i častěji.

  • 28. 11. 2012 22:30

    Host (neregistrovaný)

    Bohužel je to tak,všichni kradli společně a nerozdílně ,napříč politickými stranami,takže hovořit tady o levici nebo pravici je zbytečné a nyní když dochází snad i papír na peníze v tiskárně,tak je úplně jedno kdo bude u koryta..

  • 30. 11. 2012 13:34

    Dan (neregistrovaný)

    Konkretni priklad za vsechny: Prave jsem dostal od Raiffeisen stavebky vypoved na smlouvu z duvoud ze ta ma smlouva je uzavrena s urokem 4% a oni ted davaji jen 2% tak ty vsechny smlouvy se 4% VSEM vypovedeli protoze to pro ne neni vyhodne.... Jo sportit necim tak nespolehlivym nez pujdete do duchodu poslanci se postaraji o to aby vam tam nic nezbylo jeste budete nakonec zadluzeny duchodce bo po odecteni vsech poplatku vas ucet bude v minusu :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).